Αθλητικά Ρόδος

9ος Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου: Ρεκόρ συμμετοχών 717 δρομείς από 57 χώρες του εξωτερικού

717 δρομείς από 57 χώρες του εξωτερικού, αριθμοί ρεκόρ στο Διεθνή Μαραθώνιο Ρόδου

Oι τελικές λεπτομέρειες του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου Δρόμου Ρόδου, που θα γίνει την Κυριακή 21 Απριλίου 2024, ανακοινώθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τελευταίας συνέντευξης Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής.

Παραβρέθηκαν, ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού της Περιφέρειας Άκης Δελαπόρτας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Γιάννης Παπαβασιλείου,  ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ Γιώργος Αντώνογλου, και ο τεχνικός διευθυντής του αγώνα Νίκος Πολιάς.

Οικοδεσπότες ήταν, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μαριέτα Παπαβασιλείου, ο αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου Βασίλης Ζήκας. Στο Μαραθώνιο, στον Ημιμαραθώνιο, στα 10.000μ., στα 5.000μ. (τρέξιμο και γρήγορο περπάτημα) και στα 1.000μ. των μαθητών θα συμμετάσχουν περίπου 4.000 αθλητές και αθλήτριες, αριθμός ρεκόρ της διοργάνωσης. Με 717 δρομείς από 57 χώρες από το εξωτερικό, κατατάσσουν το Μαραθώνιο Ρόδου στη 2η θέση στην Ελλάδα, μετά απ’ αυτόν της Αθήνας!

 

Οι δηλώσεις

 

Μαριέτα Παπαβασιλείου: «Ο Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου ξεκίνησε την πορεία του τον Οκτώβριο του 2014 και έχει διανύσει τη δική του ξεχωριστή διαδρομή, κατέχοντας πλέον μία θέση μεταξύ των σημαντικών δρομικών αγώνων ανά τον κόσμο.

Πράγματι, ο Μαραθώνιος της Ρόδου έχει εξελιχθεί σε ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Είναι ένας αγώνας που πραγματοποιείται σε ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας και κατατάσσεται στις σημαντικές αγωνιστικές δράσεις της χώρα μας λόγω της οργανωτικής και λειτουργικής του αρτιότητας.

Η επίσημη έγκριση της ομοσπονδίας του ΣΕΓΑΣ, καθώς επίσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Δρόμων – AIMS & της Διεθνούς Ένωσης Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού – IAAF, πιστοποιούν την εγκυρότητα και διασφαλίζουν την διεθνή αναγνώρισή του.

O Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου επιστρέφει δυναμικά στις 21 Απριλίου, έτοιμος να υποδεχθεί και πάλι δρομείς απ’ όλη την Ελλάδα και από κάθε γωνιά της υφηλίου.

Και επιστρέφει με πολλές εκπλήξεις…

Είμαστε ενθουσιασμένοι, καθώς πετύχαμε ένα νέο ρεκόρ συμμετοχών. Διατέθηκαν οι θέσεις σε όλα τα αγωνίσματα και περισσότεροι από 3700 δρομείς αλλά και παιδιά θα πάρουν θέση στις γραμμές εκκίνησης για να βιώσουν μία ξεχωριστή δρομική εμπειρία!

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα καθώς σημαντικοί αθλητές θα πάρουν μέρος στη φετινή διοργάνωση!

Στον  αγώνα θα τρέξει ο νικητής του Μαραθωνίου της Αθήνας Παναγιώτης Καραΐσκος και Κενυάτης δρομέας.

Είναι επίσης μεγάλη μας τιμή να έχουμε ως πρεσβευτές του αγώνα τον ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα.

Και τον φετινό αγώνα θα φωτίσει η Φλόγα του Αυθεντικού Μαραθωνίου που θα έχουμε την τιμή να υποδεχθούμε για δεύτερη φορά στη Ρόδο.  Το Σάββατο 20 Απριλίου λίγο πριν τις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία δημαρχείου η τελετή υποδοχής της Φλόγας του Μαραθωνίου και του ανάμματος του βωμού. Η σχολή Έλλης Παρασκευά έχει ετοιμάσει ένα ιδιαίτερο χορευτικό/θεατρικό δρώμενο ενώ το μουσικό σχολείο θα δώσει μία ξεχωριστή συναυλία.

Εκτός από την τελετή ανάμματος του βωμού της φλόγας του Μαραθώνα, έχουμε προγραμματίσει πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις για τους δρομείς και τους φίλους του αγώνα!

Το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου πριν τον μεγάλο αγώνα, έχει προγραμματιστεί σε συνεργασία με το σύλλογο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου και τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Σαλαχούρη, μια μοναδική ξενάγηση στην Παλιά Πόλη, για να θαυμάσουν οι επισκέπτες τα ιστορικά αξιοθέατα και να ανακαλύψουν τα μυστικά του μαγευτικού νησιού. Η ξενάγηση ξεκινά στις 11.00 από το Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών, στο Μαντράκι, Αβέρωφ 3 έναντι Νέας Αγοράς.
Αργότερα το απόγευμα του Σαββάτου, στον εξωτερικό χώρο κινηματοθέατρου “Το Ρόδον” θα πραγματοποιηθεί  από τις 16:00 έως τις 20:00 ένα μοναδικό street party με μουσική από τους Πέτρο Τριανταφύλλου – KALIDON – Γιώργο Μανωλά και το καθιερωμένο… pasta party.

Τοπικά μουσικά συγκροτήματα της Ρόδου θα μας ξεσηκώσουν με τις μουσικές τους. Στον τρούλο απέναντι από το Ακταίον θα πραγματοποιηθεί από τις 11:00 έως τις 13:00 συναυλία την οποία δεν πρέπει κανείς να χάσει!

Θέλοντας να αφήσουμε ως διοργάνωση το δικό μας κοινωνικό αποτύπωμα, στο μέτρο του δυνατού, προγραμματίσαμε δύο διαφορετικές δράσεις.

Την Κυριακή μετά το τέλος των αγώνων θα ακολουθήσει μίνι κρουαζιέρα μέσα στο λιμάνι της Ρόδου, με αφετηρία απέναντι από την τράπεζα της Ελλάδος. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ Ρόδου και του Νοσοκομείου.

Επίσης σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Αγάπης θα συγκεντρωθούν τρόφιμα τα οποία θα διατεθούν σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Η συγκέντρωση των τροφίμων θα γίνεται στο Κέντρο Εγγραφών, στο Μουσείο Νεοελληνικής

Τέχνης – Νεστορίδειο Μέλαθρον την Παρασκευή 19 Απριλίου 15:00 – 20:00 και το Σάββατο 20 Απριλίου 10:00 – 19:00 και την Κυριακή ημέρα των αγώνων.»

 

 

Αλέξανδρος Κολιάδης: «Γνωρίζουμε τι προσπάθεια καταβάλλετε κάθε χρόνο ως πολίτες και δεν χρειάζεται να έχεις θεσμική θέση για να καταλάβεις τον μεγάλο αγώνα σας, για ν’ ανεβάζετε πιο ψηλά τον πήχη. Δυστυχώς όμως βλέπω από κάποιους δημοσιογράφους μια μικρή απαξίωση, γιατί προφανώς δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος της διοργάνωσης. Ίσως κάποιοι αθλητικογράφοι ασχολούνται με την πολιτική ή κάποιοι πολιτικοί ασχολούνται με τον αθλητισμό κι έχουν μπερδέψει λίγο την μπάλα… Θα ήθελα πραγματικά ν’ αγκαλιάζεται απ’ όλους. Εφόσον κάποιοι δεν είναι εδώ, είμαστε εμείς για ν’ αποδείξουμε ότι η αυτή η προσπάθεια που γίνεται από το 2014 αξίζει συγχαρητήρια, αφού είναι καθαρά εθελοντική κι έχει ένα κοινωνικό αποτύπωμα που το αποδείξαμε ως Ρόδος και στα δύσκολα αλλά και στα όμορφα. Όλοι μας έχουμε ένα πολύ ωραίο χαμόγελο, γιατί ο Μαραθώνιος δίνει μια δυναμική στο νησί μας, πανελλαδικά και όχι μόνο. Η διαφήμιση και η εξωστρέφεια μέσα απ’ αυτή την εκδήλωση είναι εμφανής. Συγχαρητήρια σ’ όλους σας, στην Περιφέρεια, στο Επιμελητήριο, την Ένωση Ξενοδόχων και στους χορηγούς. Φέτος, για να είμαστε ειλικρινείς, ο Δήμος δεν κατάφερε να βοηθήσει με τον τρόπο που ήθελε, όπως τις προηγούμενες χρονιές ως ΔΟΠΑΡ, όταν ήμασταν κοντά. Είναι όμως υπόσχεση ότι στον επετειακό για τα δέκα χρόνια θα είμαστε πολύ πιο κοντά γιατί το αξίζετε όλοι, και η Ρόδος και οι εθελοντές. Σας ευχαριστούμε γιατί μας γεμίζετε με αισιοδοξία και δύναμη να είμαστε δίπλα σας και να φέρουμε το νησί όπου πραγματικά αξίζει. Συγχαρητήρια στον Γιώργο Χατζημάρκο που δεν έπαψε ποτέ να στηρίζει αυτό το μεγάλο γεγονός και φέτος που εμείς ως Δήμος δεν ήμασταν τόσο κοντά, έβαλε πλάτη γι’ άλλη μια φορά. Καλή επιτυχία.»

 

 

Βασίλης Ζήκας: «Ο Μαραθώνιος Ρόδου είναι μία ξεχωριστή αθλητική γιορτή που μέσα από  τον  αθλητισμό, προβάλλει τον  πολιτισμό  και δημιουργεί  τοπική τουριστική αναπτυξιακή δραστηριότητα.

Αναδεικνύει  αξίες που έχουν καλλιεργηθεί στην αρχαία Ελλάδα όπως ο εθελοντισμός, η κοινωνική προσφορά, η αλληλεγγύη, η συμμετοχή, η ευγενής άμιλλα και ο συναγωνισμός.

Δίνει την  ευκαιρία στους συμμετέχοντες  να αισθανθούν τη χαρά της συμμετοχής και της κίνησης,  στοχεύει πέρα από τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας των συμπολιτών μας, στην προαγωγή των αληθινών ανθρώπινων σχέσεων και στην προάσπιση όλων εκείνων των αξιών και των ιδανικών που καθιστούν μια κοινωνία ενεργή και ικανή με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Δίνει την ευκαιρία για συνεργασία μεταξύ   φορέων   και προσώπων, κινητοποιώντας  σωματεία, συλλόγους και  εθελοντές.

Η  συνεργασία  όλων σχεδόν των τοπικών Φορέων και  των φορέων όλων των βαθμίδων της αυτοδιοίκησης  έχουν σαν αποτέλεσμα την μεγάλη συμμετοχή που έχει εξαντλήσει τους αριθμητικούς μας στόχους και μας δίνει τη δύναμη να ανεβάσουμε τον πήχυ.

Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφερειακή Αρχή, Τον Δήμο Ρόδου, τον ΣΕΓΑΣ,  την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, το ΕΒΕΔ Δωδεκανήσου, την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, την Τροχαία Ρόδου, το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και τα  28 Σωματεία και Εθελοντικές ομάδες που συμμετέχουν.

Τους  250 μεμονωμένους εθελοντές που συμμετέχουν  υπό την καθοδήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής.

Τις  τοπικές επιχειρήσεις που  συμμετέχουν οικονομικά στην διοργάνωση και στις ανάγκες που προκύπτουν ως χορηγοί για την εξασφάλιση υπηρεσιών και αγαθών απαραίτητων για την οργάνωση και διεξαγωγή του αγώνα.

Και την φετινή χρονιά θα υποδεχθούμε   τη Φλόγα του Αυθεντικού Μαραθωνίου Δρόμου από τον Δήμο Μαραθώνα που συμβολίζει την προσφορά της πατρίδας μας  προς όλους τους λαούς των υψηλών ιδανικών της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε ώστε να γίνουμε οι θεματοφύλακές τους, για τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς.

Στοχεύοντας, πέρα από την αθλητική συμμετοχή στην καλλιέργεια της συνεργασίας, την ανάπτυξη του εθελοντισμού, την κοινωνική προσφορά και τη γενικότερη ευαισθητοποίηση των πολιτών για συμμετοχή σε γεγονότα που ωφελούν το κοινωνικό σύνολο,

η Οργανωτική Επιτροπή που αποτελείται από εθελοντές έχει καταβάλλει κάθε προσπάθεια για έναν ποιοτικό και πετυχημένο αγώνα που θα εκπληρώσει τους στόχους όλων.

Ο Μαραθώνιος Ρόδου έχει την έγκριση του ΣΕΓΑΣ, την πιστοποίηση της διεθνούς Ομοσπονδίας Μαραθωνίων AIMS και την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού.»

 

 

Άκης Δελαπόρτας: «Θα ‘θελα να εκφράσω εκ μέρους της Περιφέρειας τα συγχαρητήριά μου. Αυτή η διοργάνωση ξεκίνησε και υποστηρίχτηκε από τον Γιώργο Χατζημάρκο, γιατί προσφέρει ό,τι καλύτερο, όχι μόνο στη Ρόδο με τη διαφήμιση, αλλά είναι μια καλή αφορμή για να αποδείξουμε πως μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα γενικώς στο Νότιο Αιγαίο και όχι μόνο… Φτάσαμε να έχουμε 4.000 περίπου συμμετοχές σε όλους τους αγώνες, σας βγάζω το καπέλο, γιατί δεν το φοβηθήκατε και μπορείτε να το πάτε ακόμη πιο ψηλά.»

 

Ιωάννης Παπαβασιλείου: «Το 2014 σε οικογενειακές συζητήσεις με την αδερφή μου και φίλους, ξεκίνησε αυτή η ιδέα κι έφτασε πολύ ψηλά.  Εμείς σήμερα θέλουμε ν’ ανακοινώσουμε δυο πράγματα. Πρώτον: στη δέκατη διοργάνωση που θα γίνει του χρόνου, εμείς θα το διαφημίσουμε ως μέγα γεγονός σ’ όλα τα συμβόλαιά μας, που σημαίνει ότι 2.600.000 άνθρωποι όταν θα επισκεφτούν τη Ρόδο, θα ξέρουν από την αρχή πότε θα γίνει αυτός ο αγώνας. Δεύτερον: Θα πρότεινα επίσης η όλη διοργάνωση να είναι τριήμερη κι όχι μονοήμερη. Εμείς θα είμαστε παρόντες και θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Καλή επιτυχία σε όλους.»

 

Γιώργος Αντώνογλου: «Το δρομικό κίνημα στην Ελλάδα ξεκίνησε για να τιμήσει τους σπουδαίους δρομείς της αρχαιότητας που διέτρεξαν αποστάσεις δεκάδων κι εκατοντάδων χιλιομέτρων για να μεταφέρουν μηνύματα νίκης, του τέλους του πολέμου και της ειρήνης. Με την παγκόσμια κατάσταση που μόνο ελπιδοφόρα δεν είναι κι όλα τα τραγικά που συμβαίνουν στη γειτονιά μας, ας στείλουμε κι εμείς μέσω του 9ου Μαραθωνίου το μήνυμα για το τέλος των πολέμων και την επικράτηση της ειρήνης. Με τη σειρά μου δίνω συγχαρητήρια κι ευχαριστώ όσους συνέβαλαν στο να φτάσουμε να διεξάγεται αυτό τεράστιο γεγονός στη Ρόδο μας, την πρόεδρο και την οργανωτική επιτροπή αλλά και τους εθελοντές και τις εθελόντριες, γιατί έχουν καταβάλει τεράστια προσπάθεια. Ο Μαραθώνιος Ρόδου είναι ένα κορυφαίο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός και όπως δείχνουν τα στοιχεία, με παγκόσμια απήχηση που έχει αναχθεί σε σημείο αναφοράς για τον  αθλητισμό και την πόλη της Ρόδου. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου ως χορηγός βρίσκεται από την πρώτη στιγμή δίπλα στην οργανωτική επιτροπή, ενώ στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει αθλητικά γεγονότα όπως τον Μαραθώνιο που προσφέρουν ταυτοχρόνως ευκαιρίες γνωριμίας με το νησί μας και προάγουν τον αθλητικό τουρισμό. Καλή επιτυχία.»

 

Νίκος Πολιάς: «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε δρομείς από το εξωτερικό και τις πέντε ηπείρους, 57 χώρες και 717 από το εξωτερικό που αποτελεί αριθμό ρεκόρ και μας κατατάσσει στη 2η θέση των μαραθωνίων στην Ελλάδα σε προσέλευση. Ακόμα και στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει αυτός ο αριθμός από το εξωτερικό. Χαρακτηριστικά θ’ αναφέρω ότι από τη Μεγάλη Βρετανία  θα έχουμε 176 δρομείς, από την Πολωνία 60, τη Γαλλία 97, την Τουρκία 49, τις ΗΠΑ 41, την Ολλανδία 29, τη Σλοβακία 20, την Ιρλανδία 17 και την Εσθονία 16. Το νούμερο είναι σημαντικό κι αν το δει κανείς συνολικά, η δουλειά που έχει γίνει στο πλαίσιο της προώθησης σε ΜΜΕ και κοινωνική δικτύωση είναι επαγγελματική και στοχευμένη, γι’ αυτό θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου. Είναι επίσης πολύ σημαντικός ο αριθμός των παιδιών που αποτελούν το μέλλον και θα ζήσουν αυτές τις έντονες εμπειρίες ώστε ως ενεργοί πολίτες να μπορούν ν’ αγκαλιάζουν τον αθλητισμό. Στόχος μας δεν είναι μόνο η μαζικότητα, γι’ αυτό και εξασφαλίσαμε την παρουσία ενός Κενυάτη δρομέα με επίδοση 2.09, του Μόουζες Κίπτοο Κούργκατ, για ένα νέο ρεκόρ διαδρομής.  Αντίπαλός του θα είναι ο Βρετανός περσινός νικητής Τομ Τσαρλς που θέλει να βελτιώσει τον  χρόνο του και μαζί τους ο Γιώργος Μίνο, ένας εξαιρετικός Έλληνας μαραθωνοδρόμος. Ο Παναγιώτης Καραΐσκος, νικητής του Μαραθωνίου Αθήνας, θα συμμετάσχει στα 10χλμ. και θα δώσει την εμβέλεια που αξίζει στη διοργάνωση. Σημαντικό είναι πως η οργανωτική επιτροπή δεν προσπαθεί απλώς να φέρει εις πέρας τον αγώνα, αλλά και να τον βελτιώνει συνεχώς. Την Κυριακή θα έχουμε έναν καταπληχτικό αγώνα και θα είναι ο προάγγελος της επετειακής διοργάνωσης, ώστε να κατακτήσει μια ακόμα ψηλότερη θέση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.»

 

-Για το κομμάτι της διαδρομής με τα έργα στο λιμάνι…

Με βάση τα όσα είναι γνωστά, μετά τις εργασίες εκεί, θα επιτραπεί να τρέξουν οι δρομείς χωρίς πρόβλημα, αν και δεν θα είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ο δρόμος. Άλλωστε η εικόνα αυτή δεν ταιριάζει στη Ρόδο, όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Κολιάδης γιατί μιλάμε για έναν αγώνα σημαντικό και πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο γιατί οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί. Η Μαριέτα Παπαβασιλείου ανέφερε πως ο εργολάβος κ. Μητσόπουλος θα επισπεύσει τις διαδικασίες και υποσχέθηκε ότι η μια πλευρά θα είναι έτοιμη και θα είναι ευθεία ώστε να μην δυσκολεύει τους δρομείς.

 

-Στον  αγώνα θα τρέξει ο νικητής του Μαραθωνίου της Αθήνας Παναγιώτης Καραΐσκος και πρεσβευτής του είναι ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας!

 

 

Συνδιοργανωτές του αγώνα είναι, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΡΟΔΟΥ, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Επίσης, ο αγώνας υποστηρίζεται

από το Δήμο Ρόδου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ. Διεξάγεται με την πιστοποίηση του ΣΕΓΑΣ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Δρόμων AIMS, σε μια εξαιρετική παραθαλάσσια διαδρομή που «διατρέχει» τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ρόδου.

 

-Χρυσοί Χορηγοί του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου είναι ο Όμιλος H Hotels Collection, η TUI και η Under Armour. Ασημένιοι Χορηγοί είναι η Aegean Airlines, ο όμιλος Mitsis Hotels, η Blue Star και η Three Sixty Marketing. Επίσημοι χορηγοί είναι οι  ΚΑΥΚΑΣ, ΒΑΠ Π.ΚΟΥΓΙΟΣ, ΜG MOTOR Παρασκευάς, Sunrise Hotel, Roufas Furniture, iSTORM, Lindos Hotel, Blue Bay Labranda, ERGO Hellas, ΔΕΔΗΕΕ και PwC.

 

-Χορηγοί επικοινωνίας είναι oι ERT 3, Mad TV, MadRadio, Real Voice 99.5, RadioProto 91.5, Ράδιο Αρχάγγελος  94.1, Best FM 103.1, Radio 1 88, TourismΤοday.gr, iRunmag.gr και Ιnnews.

 

 

 -Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.rhodesmarathon.gr/

https://www.facebook.com/roads2rhodes/

https://www.instagram.com/roadstorhodes/