Ρόδος

Στεφανία Στάγκα – Πρόεδρος Δ.Κ. Ιαλυσού : Μια άγνωστη Πόλη στο κέντρο της Ιαλυσού 4000 ετών

Κατά την διάρκεια εργασιών ανάδειξης στην κεντρική πλατεία Ιαλυσού το 2008 στον χώρο που προορίζεται για θέατρο έγινε μια μοναδική ανακάλυψη .
Αποκαλύφθηκε ότι ζούμε σε μια μοναδική πόλη , ίσως ανώτερη από το Ακρωτήρι της Θήρας , έκτασης 18 στρεμμάτων , την περίοδο της ΜΕΣΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ το 2000 -1900 Π.Χ. δηλαδή 4000 ετών 1500 χρόνια πριν τον Παρθενώνα .
Τα Χριστούγεννα του 2009 έγινε παρουσία – αναφορά στο Μητροπολιτικό Μουσείο της ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ για τα εξαίσια ευρήματα .
Ανεκτίμητης αξίας ο θησαυρός της Ιαλυσού που εκπέμπει φως στον Μεσαίωνα της Ιστορίας σύμφωνα με τους αρχαιολόγους .
Βρέθηκαν πλήθος μεγάλες υδρίες με διπλά στόμια , πλήθος οδόντων αγριόχοιρου επενδυσμένα με χρυσό , χαλκό και ασημένια καρφάκια και ένα κόσμημα σχήματος τελικό S ολόχρυσο.
Επίσης σε διπλανή περιοχή ανακαλύφθηκε ένα από τα αρχαιότερα ” πολύθυρα” στο χώρο του Αιγαίου με πρώτους κατοίκους τους Κάρες και Τελχίνες .
Άραγε τα νομίσματα της Αρχαίας Ιαλυσού , ο αετός με το ρόδι και ο φτερωρός κάπρος με το φύλλο συκιάς του 500 Π.Χ. περίοδο του Διαγόρα και της αριστοκρατικής οικογένειας των Διαγοριδών , να έχουν σχέση με αυτήν την λαμπρή άγνωστη πόλη;
Συντάχθηκε μελέτη δωρεάν μετά από αίτημα της Προέδρου Ιαλυσού κας Στεφανίας Στάγκας από τον μηχανικό Κο Χατζημιχαήλ Νικήτα ( Νικητας Χατζημιχαηλ ) με στόχο την ανάδειξη και επίσκεψη των ευρημάτων , πιθανώς ναού , στο κέντρο της τότε και ΝΥΝ Ιαλυσού .
Γνωρίζεται άραγε άλλες πόλεις στον κόσμο με συνεχή παρουσία και ζωή 4.000 ετών ;
Τεράστιο το χρέος και η ιστορική παρακαταθήκη των προγόνων μας , στην ιστορική πόλη της Ιαλυσού και νήσου Ρόδου , την οποία πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα αναδείξουμε υμνώντας αυτόν τον υπέροχο αξιοζήλευτο και θαυμαστό δαφνοστεφανωμένο, Ολυμπιακών Αγώνων – Ολυμπιονικών , Πολιτισμό !!!!
Η πρόεδρος της Δ.Κ. Ιαλυσού Στεφανία Στάγκα .