Δήμος Ρόδος

A.Καμπουράκης: «Αποφασιστικότητα, Τόλμη και Όραμα, οι τρεις θεμελιώδεις αξίες στις οποίες πιστεύουμε»

Εισήγηση του Αντώνη Β. Καμπουράκη στο ετήσιο συνέδριο της Π.Ε.Δ. Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ

Ξεκίνησαν την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στην Αθήνα οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου με την εισήγηση και το καλωσόρισμα του Προέδρου και Δημάρχου Ρόδου, κ. Αντώνη Β. Καμπουράκη, ο οποίος ανέφερε αναλυτικά τα εξής:

 

Κυρίες & Κύριοι,

Με την ιδιότητα του Προέδρου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, Νοτίου Αιγαίου, έχω τη μεγάλη χαρά, και τη μεγάλη τιμή, να σας καλωσορίσωόλες και όλους, στην Κορυφαία Διαδικασία, της Ένωσής μας, το Ετήσιο, Τακτικό, Συνέδριό μας.

Οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, των 34 νησιωτικών Δήμων, των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, που αποτελούμε το σώμα, της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ξεκινάμε το Συνέδριο αυτό, με τις ευλογίες της Ελληνικής Εκκλησίας, δια του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Δωρόθεου, πιστοί στην αρχή της παράδοσής μας, που λέει: «Εκ Θεού άρξασθαι».

Επιτρέψτε μου ένα ξεχωριστό καλωσόρισμα, στα κορυφαία μέλη της κυβέρνησης, που είναι εδώ, κοντά μας, και μας τιμούν, χαιρετίζοντας το συνέδριό μας.

Να καλωσορίσω τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, με τον οποίο δίνουμε, και κερδίζουμε, τη μάχη των τουριστικών επιδόσεων, των νησιών μας, και τα ανεβάζουμε στην κορυφή, των δημοφιλέστερων ευρωπαϊκών προορισμών, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη Διεθνής Έκθεση Τουρισμού, στο Λονδίνο. Ευχαριστούμε Κύριε Υπουργέ, που είστε πάντα, κοντά μας.

Να καλωσορίσω τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό μας, με τον οποίο δίνουμε, και κερδίζουμε τη μάχη, μιας σύγχρονης κι αποτελεσματικής αυτοδιοίκησης στην υπηρεσία των δημοτών μας. Ευχαριστούμε Κύριε Υπουργέ που είστε πάντα δίπλα μας ώστε να είμαστε κι εμείς δίπλα σε κάθε δημότη μας.

Να καλωσορίσω τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, με τον οποίο έχουμε κερδίσει στο παρελθόν, κρίσιμες μάχες, για την Πολιτική Προστασία, στα νησιά μας, κι από το σημερινό πόστο ευθύνης του, συνεχίζουμε να υπηρετούμε, Κοινούς Εθνικούς Στόχους, για την Ασφάλεια, την αποτροπή κάθε επιβουλής, και τη διασφάλιση ενός μέλλοντος ειρήνης, και ευημερίας, για το Νότιο Αιγαίο, και τους νησιώτες μας. Ευχαριστούμε Κύριε Υπουργέ, που είστε πάντα, στην πρώτη γραμμή, για να κυματίζει περήφανη, η Γαλανόλευκη, κάτω από τον ουρανό του Αιγαίου.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το Συνέδριό μας, τιμά με την παρουσία του, ο Περιφερειάρχης μας. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. Σαρξ, εκ της σαρκός μας. Δίπλα μας, όπως, κάθε μέρα. Να συνδράμει, να βοηθήσει, να στηρίξει, να βάλει πλάτη. Χωρίς ποτέ να κάνει δεύτερες σκέψεις, για το αν κάποιο πρόβλημα, εμπίπτει, ή όχι, στις αρμοδιότητές του. Έτοιμος, να κάνει καθημερινά υπερβάσεις, για να δώσει χειροπιαστές, και μετρήσιμες λύσεις.

Αγαπητέ Κύριε Περιφερειάρχη, καλέ φίλε Γιώργο, είναι ευτύχημα, για την τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών μας, να λειτουργεί, στο πλαίσιο μιας περιφερειακής διακυβέρνησης, που εμπνέεται από τις αρχές, και τις αξίες, που αποδεικνύεις καθημερινά, με το έργο σου. Σε ευχαριστούμε γι’ αυτό, και χαιρόμαστε που είσαι, για όλους ανεξαρτήτως τους Δήμους, της Περιφέρειάς μας, μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης, κι ενθάρρυνσης, για την επίτευξη, μεγάλων και σημαντικών στόχων.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το ετήσιο τακτικό Συνέδριο, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων

Νοτίου Αιγαίου, είναι το πρώτο, που διεξάγεται «δια ζώσης», κατά τη θητεία μας. Η περιπέτεια της πανδημίας, επέβαλλε, να «κρατήσουμε αποστάσεις», σε φυσικό επίπεδο. Αυτό όμως, επ’ ουδενί δεν αποτέλεσε, άλλοθι αδράνειας. Παραμείναμε ενωμένοι, στο πνεύμα των στόχων, και των διεκδικήσεών μας, αξιοποιήσαμε τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές, και πετύχαμε να εργαστούμε υπεύθυνα, και αποτελεσματικά, για το καλό των νησιών μας.

Χαιρόμαστε όμως, που αφήσαμε πίσω μας, αυτές τις δύσκολες συνθήκες, και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα, της φυσικής επανασύνδεσης, για να συζητήσουμε διεξοδικά, να πάρουμε αποφάσεις, να θέσουμε τεκμηριωμένα αιτήματα, για την πρόοδο, και την ευημερία, των νησιών μας.

Όμως, αυτή η παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας, μας έδωσε κι ένα καλό μάθημα: Όπως έλεγαν, πριν από 2.500 χρόνια, οι πρόγονοί μας, «ουδέν κακόν, αμιγές καλού». Το καλό είναι, η συνειδητοποίηση κάποιων θεμελιωδών αξιών, και η ανάγκη, να τις υπερασπιστούμε σθεναρά, καθώς οι προκλήσεις, δεν τελειώνουν ποτέ.

Η παγκόσμια συγκυρία, που διανύουμε, αποδεικνύεται σταυροδρόμι, κρίσεων. Η ενεργειακή επάρκεια, και το κόστος, που απαιτεί. Το παγκόσμιο κύμα, πληθωρισμού. Η γεωπολιτική ρευστότητα, κι ένας πόλεμος, με τεράστιες ανθρωπιστικές συνέπειες, μέσα στην ίδια, την Ευρώπη. Κάτι, αδιανόητο, μέχρι, που συνέβη. Αν σε όλα αυτά, προστεθεί και το γεγονός, πως τα νησιά μας, είναι στο επίκεντρο του αναθεωρητισμού, που έχει επιλέξει ως στρατηγική, στην εξωτερική πολιτική της, η γειτονική Τουρκία, καταλαβαίνει εύκολα κανείς, τις δυσθεώρητες προκλήσεις, με τις οποίες καλούμαστε, να αναμετρηθούμε. Με γεγονότα πρωτοφανή, και χωρίς προηγούμενο. Όπως, η προκλητική και απαξιωτική αντιμετώπιση, που είχε ο συνάδελφος, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, του οποίου απαγορεύτηκε η είσοδος, στην Τουρκία, με αστείες αιτιάσεις. Ερμηνεύοντας, τα αισθήματα όλων μας, θέλω κι από αυτό το βήμα, να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη, τέτοιων πρακτικών, και μάλιστα, εις βάρος αιρετών της Αυτοδιοίκησης, που κινούνται, στον αντίποδα, του επιθυμητού στόχου, για μια ευρωπαϊκή γειτονιά, ειρήνης κι ασφάλειας.

Συνεπώς, όλα αλλάζουν γύρω μας. Γρήγορα και απρόβλεπτα. Ζούμε και επιχειρούμε, μέσα σε ένα κόσμο, που βρίσκεται, σε Διαρκή Μετάβαση. Η μόνη Άγκυρα, και Σημείο Αναφοράς, είναι οι Αξίες, στις οποίες θα επενδύσουμε, για να προχωρήσουμε μπροστά.

Άλλωστε, Ηγεσία, σε δύσκολους και ρευστούς καιρούς, αυτό, δεν σημαίνει; Σταθερές, και αμετακίνητες αξίες, στη βάσηκάθε προσπάθειας αναμέτρησης, με τους κινδύνους, και τις απειλές, αλλά και με τις νέες δυνατότητες, και τις νέες ευκαιρίες.

Στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, πιστεύουμε ακράδαντα, και το επιβεβαιώνουμε στην καθημερινή πράξη, σε τρεις (3) θεμελιώδεις Αξίες, όπως τις προβάλλουμε, και στον τίτλο, του συνεδρίου μας:

Αποφασιστικότητα, Τόλμη και Όραμα.

Ξεκινώ, από το (01ο) πρώτο. Αποφασιστικότητα.

Πρέπει να καταστεί πλέον, κοινός τόπος για όλους, ότι πλέον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναλαμβάνει και υλοποιεί, σημαντικές αρμοδιότητες, και θέτει υψηλούς στόχους, που στις περισσότερες περιπτώσεις, επιτυγχάνονται, χωρίς όμως να συνοδεύονται, από τα κατάλληλα εργαλεία. Δηλώνουμε λοιπόν, την αποφασιστικότητά μας, για μία αποτελεσματική αυτοδιοίκηση. Με τη σχέση κράτους-αυτοδιοίκησης, να διέπεται από εμπιστοσύνη. Θέλουμε το κράτος, να εμπιστεύεται την αυτοδιοίκηση, και το αντίστροφο.

Στη βάση αυτή, η αποφασιστικότητά μας, αφορά στην ανάγκη, να απαντηθούν τα σοβαρά, πάγια, και διαχρονικά αιτήματα, της Τοπικής

Αυτοδιοίκησης:

  • Για το ελλιπές προσωπικό, και για την κινητικότητα.
  • Για τα οικονομικά των Δήμων, και τη δέσμευση, για σταδιακή

Απόδοση, νέας γενιάς παρακρατηθέντων, της τελευταίας δεκαετίας, των απανωτών κρίσεων.

  • Για την αποκέντρωση, και τον σαφή προσδιορισμό ρόλων, κι αρμοδιοτήτων.

Παρά τις οικονομικές, περιβαλλοντικές, και γεωπολιτικές προκλήσεις, το πρόσημο στη δουλειά μας, είναι θετικό. Εντούτοις, και πέρα από τη «Μεγάλη Θετική Εικόνα», οι Δήμοι μας, συνεχίζουν να παραμένουν υποστελεχωμένοι, σε όλους τους τομείς, και ιδιαίτερα σε επιστημονικό, και τεχνικό προσωπικό, να αντιμετωπίζουν, σημαντικά προβλήματα, λόγω της τριετούς (3) πανδημίας, αλλά και της αύξησης, του λειτουργικού τους κόστους, λόγω της ενεργειακής κρίσης, κάτι που οδηγεί, σε δυσαναλογία μεταξύ των αυξημένων αρμοδιοτήτων μας, και των μειωμένων διαθέσιμων πόρων.

Η Αποφασιστικότητά μας, αφορά επίσης, στο αίτημα, για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, της αυτοδιοίκησης, σε σχέση με την διοικητική, και οικονομική αυτοτέλεια.

Όπως επίσης, και για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για τη διευθέτηση των αρμοδιοτήτων, σε σχέση, με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Τονίζουμε, ότι στο πλαίσιο, μιας Νέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι αναγκαίο να καταστεί, η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, βασικός πυλώνας, για την παραγωγική ανασυγκρότηση, και την ανάπτυξη της χώρας.

Η Αυτοδιοίκηση, μετά την τριετή πανδημική περίοδο, και τις τεράστιες δυσκολίες, που δημιουργήθηκαν, έχει την αποφασιστικότητα, να πετύχει τους στόχους της. Δείξαμε τη δυναμική, και την αποτελεσματικότητά μας, την τριετία αυτή, με την καθοριστική μας συμβολή, για να κρατηθούν οι μικρές, νησιωτικές μας, κοινωνίες όρθιες, να γίνουμε η Περιφέρεια, πρωταθλήτρια, στην απορρόφηση, των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020, που μόλις ολοκληρώθηκε, και να είμαστε έτοιμοι, να σχεδιάσουμε, το νέο επιχειρησιακό μας, πρόγραμμα.

Η επιτυχία μας αυτή, οφείλεται στην αγαστή συνεργασία, πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, στην περιφέρειά μας, μοναδική ίσως, σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Η συνεργασία αυτή, που αποσκοπεί, αποκλειστικά, στο μέγιστο δυνατό όφελος για τα νησιά, θα πρέπει να συνεχισθεί, και να ενισχυθεί. Οι βάσεις υπάρχουν, και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα, από την ετοιμότητα, και την προετοιμασία μας, κατά την φετινή, εκρηκτική, τουριστική περίοδο. Μια χρονιά, με ρεκόρ αφίξεων, στα νησιά μας. Υπερβάλαμε εαυτόν, και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα, καθώς ο τουρισμός, είναι ο βασικός αιμοδότης, για τις τοπικές οικονομίες μας, για την απασχόληση, και την κοινωνική συνοχή.

Έρχομαι τώρα, στη δεύτερη (2η) Αξία που υπηρετούμε. Την Τόλμη.

Τα θεμελιώδη προβλήματα του ελληνικού νησιωτικού χώρου που εμφανίζονται ιδιαίτερα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα είναι: το μικρό τους Μέγεθος, η πολυΝησιωτικότητα, η πολλαπλών ταχυτήτων, Νησιωτικότητα, η Απομόνωση, ο παραμεθόριος χαρακτήρας, και οι γεωμορφολογικοί παράγοντες, που παράγουν ανισότητες, και περιορισμούς, ως προς την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, υγεία, εκπαίδευση. Ανισότητες και δυσκολίες, στην κοινωνική πρόνοια, τη στέγαση, τις μετακινήσεις, και τις μεταφορές.

Η αντιμετώπιση αυτών, των δομικών προβλημάτων μας, απαιτεί Τόλμη.

Απαιτεί τολμηρές λύσεις, που θα λαμβάνουν υπόψη:

  • τη Συνταγματική Επιταγή της Νησιωτικότητας,
  • τη μεγάλη Οικονομική Συμμετοχή, των νησιών μας, στο ΑΕΠ της Χώρας, λόγω του Τουρισμού, και της Ναυτιλίας,
  • τον Παραμεθόριο, και Γεωστρατηγικό Χαρακτήρα, των νησιών του Αιγαίου.
  • την ανάγκη παροχής, ίσων ευκαιριών, και υπηρεσιών, που πρέπει να απολαμβάνουν, οι πολίτες, όλης της Πατρίδας.

Ναι, χρειάζεται Τόλμη.

Τόλμη, στον επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες, θα πρέπει να είναι ενισχυμένες, με παράλληλη όμως μεταφορά, των οικονομικών πόρων, και του ανθρώπινου δυναμικού, που είναι αναγκαία, για την υλοποίηση τους.

Το θέμα αυτό, θα απασχολήσει, είμαι σίγουρος, εκτός από το Συνέδριό μας, και το αντίστοιχο της ΚΕΔΕ, σε 10 μέρες, στο Βόλο.

Τόλμη, στην ενίσχυση των επιχορηγήσεων, των νησιωτικών δήμων, και ιδίως των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Διεκδικούμε, την αύξηση ενισχύσεων, μέσω των ΚΑΠ, προς όλους τους νησιωτικούς Δήμους. Για το λόγο αυτό, ζητήσαμε και από τον επιστημονικό, και τεχνικό σύμβουλο της αυτοδιοίκησης, την ΕΕΤΑΑ, την υποβολή μελέτης, η οποία θα παρουσιασθεί σήμερα, σε τελική μορφή. Εμπλουτιζόμενη, με τις προτάσεις και παρατηρήσεις, και των υπόλοιπων νησιωτικών ΠΕΔ, και των νησιώτικων Δήμων, θα κατατεθεί, και θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ως Ενιαία, Εξειδικευμένη, Συγκεκριμένη, και Τεκμηριωμένη Πρόταση, όλης, της Νησιωτικής Ελλάδας.

Τόλμη, στη στελέχωση και λειτουργία, όλων των υπηρεσιακών μονάδων, των νησιωτικών Δήμων, με την επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης, μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, βάσει και του κριτηρίου εντοπιότητας, κάτι που θα διασφαλίσει, την ουσιαστική στελέχωση, με την παραμονή των προσληφθέντων, στα νησιά μας.

Τόλμη, στην αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, και της

ψηφιακής σύγκλησης, των νησιωτικών δήμων, με την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, και τη λειτουργία “έξυπνων πόλεων”, ούτως ώστε, να παρέχονται αξιόπιστες, και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, στους δημότες, και στους επισκέπτες μας.

Τόλμη, στην προώθηση, του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, ως προϋπόθεση, για την αντιμετώπιση των συνεπειών, της κλιματικής κρίσης.

Τόλμη, στην αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων, στα ζητήματα Κοινωνικής Μέριμνας, Παιδείας, Υγείας και Πολιτικής Προστασίας.

Τόλμη, στη δημιουργία, εξειδικευμένης δομής, αξιοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, σε επίπεδο νησιωτικού Δήμου, ή ομάδας, συνεργαζόμενων, νησιωτικών Δήμων. Η επίτευξη του στόχου, έχει ήδη δρομολογηθεί στην περιοχή μας, με τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΠΕΔΙΑ 2.0, Ανώνυμη Εταιρεία. Σε αυτή συμμετέχουν, η ΠΕΔΝΑ, 14 Δήμοι των νησιών μας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Ενόψει, της νέας προγραμματικής περιόδου, θα σταθεί ικανός, και πολύτιμος συνεργάτης, ιδιαίτερα των μεσαίων, και μικρών νησιωτικών μας, Δήμων.

Τόλμη, στο σχεδιασμό και υλοποίηση του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος 2022-2027 μέσω του ενεργού και αναβαθμισμένου ρόλου της ΠΕΔ. Ένα ρόλο τον οποίο πρέπει να τον αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, έτσι ώστε και το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα να έχει τα ίδια επιτυχή αποτελέσματα με το προηγούμενο.

Τόλμη στη διαμόρφωση ειδικής φορολογικής πολιτικής για τον ελληνικό νησιωτικό χώρο. Είναι αναγκαίο και πρέπει άμεσα να επανέλθουν οι κατά 30% μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά.

Η ΠΕΔ έχει πραγματοποιήσει, σημαντικές νομικές παρεμβάσεις, στα αρμόδια όργανα, της Ε.Ε., σε συνεργασία, και με τις άλλες Νησιωτικές ΠΕΔ. Οι προσπάθειες μας συνεχίζονται, και ελπίζουμε, την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο, που διανύουμε, να πετύχουμε το στόχο μας.

Τολμάμε, και είμαστε αισιόδοξοι, ότι τελικά θα καταφέρουμε, τον στόχο μας. Καλούμε, κι από αυτό το βήμα, την Ελληνική Πολιτεία να επαναφέρει, αυτή την ουσιαστικότερη νησιώτικη πολιτική, το συντομότερο δυνατόν, για να αποκατασταθεί το αίσθημα, ισότητας και δικαιοσύνης, των κατοίκων, και επισκεπτών των νησιών μας.

Η άνοδος του κόστους των μεταφορών, προσώπων και αγαθών, έχει δημιουργήσει σημαντική οικονομική επιβάρυνση, στους νησιώτες μας, αλλά και σημαντική επιβάρυνση, του κόστους, του τουριστικού μας προϊόντος. Το μεταφορικό ισοδύναμο, είναι μεν σημαντικό μέτρο, για την οικονομική ανακούφιση, των κατοίκων και των επιχειρηματιών μας, χρειάζεται όμως ενίσχυση, και διεύρυνση.

Τόλμη τέλος, απαιτεί και η προστασία του περιβάλλοντος. Η επαναδραστηριοποίηση της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, η προμήθεια, και διάθεση, νέων μικρών οχημάτων πυρόσβεσης, σε Δήμους μας, (πρόγραμμα, το οποίο συνεχίζεται με ιδίους πόρους, της ΠΕΔ), η συμμετοχή μας, στον Ενιαίο Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ Α.Ε. του Νοτίου Αιγαίου, η πρόσφατη πρωτοβουλία μας, για επιμόρφωση των αιρετών, και στελεχών των Δήμων μας, για θέματα πολιτικής προστασίας, η προμήθεια, και διάθεση στους μικρούς δήμους, απινιδωτών, με ίδιους πόρους της ΠΕΔ, είναι σημαντικές ενέργειες, οι οποίες βεβαίως πρέπει να ενισχυθούν, και με άλλες δράσεις, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων, της Ένωσής μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Τίποτα μεγάλο και σημαντικό, δεν γίνεται, χωρίς όραμα. Όραμά μας, είναι κάθε Δήμος, να είναι ένα μικρό στρατηγείο, για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με ευαισθησία, με ορθές αξιολογήσεις, με ιεραρχήσεις, και προτεραιότητες, που οι ίδιοι οι δημότες προτάσσουν. Διότι, «όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος». Μας εμπνέει λοιπόν, το όραμα του βιώσιμου νησιωτικού Δήμου, που είναι δίπλα στον δημότη. Που παρέχει ποιότητα ζωής, δημιουργεί ευκαιρίες, ενθαρρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, και το δημιουργικό πνεύμα. Που κρατάει, τη νέα γενιά, στον τόπο της. Που ενθαρρύνει τις κοινωνικές επαφές, και τις δραστηριότητες έκφρασης, των πολιτών. Που διασώζει τις μνήμες, και αναδεικνύει, την τοπική ιστορία. Που εγγυάται την ασφάλεια, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό του, χώρο.

Σήμερα, αυτό το όραμα, για ανάπτυξη, πρόοδο και οφέλη ευημερίας, για όλους, περνάει μέσα από το δρόμο της βιωσιμότητας. Η βιωσιμότητα, δεν είναι πολυτέλεια. Η βιωσιμότητα, είναι αναγκαιότητα. Είναι όρος, της ύπαρξής μας, για το μέλλον, και εκεί θα πρέπει να επικεντρώσουμε, όλες μας, τις δυνάμεις. Τα καλά παραδείγματα, και οι καλές πρακτικές, που ήδη αναπτύσσονται στα νησιά μας, και κερδίζουν διεθνές ενδιαφέρον, και αναγνώριση, δείχνουν, πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι νησιώτες, ξέρουμε να βάζουμε ψηλά τον πήχη, και να τον ξεπερνάμε.

Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Τα θέματα που αντιμετωπίζουμε, οι ενέργειες που έχουμε κάνει, και οι δράσεις που δρομολογούμε, δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο σύνολό τους, σε μία εισηγητική τοποθέτηση. Το Δ.Σ. της ΠΕΔ, από την πρώτη στιγμή, της εκλογής του, συνέστησε 12 θεματικές επιτροπές, οι οποίες έχουν εργασθεί, για την καταγραφή των προβλημάτων, αλλά και την διατύπωση, των προτάσεών μας.

Θα έχουμε τη δυνατότητα, ειδικά κατά την αυριανή μέρα, των εργασιών μας, να ενημερωθούμε αναλυτικά, τόσο για τα πορίσματα των επιτροπών μας, αλλά και τις προτάσεις, όλων των μελών μας. Έτσι ώστε, στο τέλος του συνεδρίου μας, να έχουμε ολοκληρωμένες θέσεις, τις οποίες θα παρουσιάσουμε, τόσο στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, όσο και στην Πολιτειακή ηγεσία, επιδιώκοντας να υιοθετηθούν, και να υλοποιηθούν, προς όφελος των νησιωτικών κοινωνιών, της

Πατρίδας μας.

Η προσφορά των νησιών μας, είναι τεράστια, σε όλα τα επίπεδα, και θεωρούμε, ότι πρέπει η προσφορά μας αυτή, να ανταμειφθεί δίκαια, κι αναλογικά. Και εν πάση περιπτώσει, δεν είναι, ούτε ηθικά σωστό, ούτε ορθολογικά συνεπές, να τιμωρούμαστε, επειδή πετυχαίνουμε. Όσο κατανοητή, κι αν είναι η υποστήριξη, της σύγκλισης περιοχών, που υστερούν αναπτυξιακά, άλλο τόσο, πρέπει να γίνει σαφές, πως οι πόροι στη δική μας περιοχή, φέρνουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, με τεράστια συμβολή, στην εθνική οικονομία, αλλά και στη θωράκιση των νησιών μας, έναντι υπαρκτών, ή δυνητικών απειλών, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, για την παρουσία σας, στο πρώτο δια ζώσης, Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο, της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, το οποίο, ΔΕΝ θα μπορούσε να υλοποιηθεί, χωρίς τους λίγους, αλλά εργατικούς, και ικανότατους συνεργάτες μας, στην ΠΕΔ, σε Σύρο, και στην Ρόδο, και χωρίς τα μέλη, της Γενικής Συνέλευσης, που στελεχώνουν και εργάζονται, στους 12 θεματικούς τομείς, προάγοντας, και προτάσσοντας πάντα, το συμφέρον, των νησιωτών μας.

Να ευχαριστήσω, κάθε ένα, από τα μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου, για την άψογη, και εποικοδομητική συνεργασία, που έχουμε, αυτά τα δύσκολα τρία (3) τελευταία χρόνια, και αξίζει ιδιαίτερη μνεία, στον Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου, της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, τον Γιώργο Πόκκια, ο οποίος συντονίζει, αποτελεσματικά, το καθημερινό έργο της Ένωσης μας, όπως βέβαια, και τη διοργάνωση, του παρόντος Συνεδρίου.

Με την ακλόνητη πεποίθηση, πως η Αυτοδιοίκηση, στο Νότιο Αιγαίο, Ξέρει, Μπορεί και Θέλει να βάζει, υψηλούς στόχους, και να τους πετυχαίνει, Εύχομαι, μια παραγωγική συνάντηση, που με ΑποφασιστικότηταΤόλμη και Όραμα, θα διαμορφώσει, την

αυτοδιοικητική ατζέντα, για ένα Ελπιδοφόρο Μέλλον, στα νησιά μας.

Το αξίζουν οι νησιώτες μας, το χρωστάμε στα παιδιά μας.

 

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.