Ρόδος: Έκλεψαν τα επτά από τα 14 προσκυνητάρια από τον λόφο της Φιλερήμου
Ρόδος

Ρόδος: Έκλεψαν τα επτά από τα 14 προσκυνητάρια από τον λόφο της Φιλερήμου

Άγνωστοι έκλεψαν τα εφτά από τα 14 προσκυνητάρια, τα οποία αναπαριστούν τα πάθη του Χριστού στην πορεία του προς τον Γολγοθά και βρισκόταν στον λόφο της Φιλερήμου στη Ρόδο

Η κλοπή διαπιστώθηκε σήμερα και ήδη έχει ειδοποιηθεί η Αρχαιολογία και η Αστυνομία για να πράξουν τα δέοντα.

Οι εικόνες από τα προσκυνητάρια που εκλάπησαν, αναπαριστούν τα πάθη του Χριστού προς τον Γολγοθά και έχουν κατασκευαστεί το 1928 στη διάρκεια της ιταλικής κατοχής.

Η κλοπή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση κυρίως μεταξύ των κατοίκων του νησιού και ήδη οι αρμόδιες αρχές κινούνται δραστήρια σε μια προσπάθεια εντοπισμού των δραστών και επιστροφής των προσκυνηταριών.

 

Ανακοίνωση εξέδωσε  ο αντιδήμαρχος Ιαλυσού κ. Ανδρέας Κόγγος

Μόλις πληροφορήθηκα πως κλάπηκαν τα επτά από τα δεκατέσσερα προσκυνητάρια της Φιλερήμου τα οποία βρισκόντουσαν τοποθετημένα στον Γολγοθά προς τον σταυρό.

Είναι κάποιες πράξεις για τις οποίες δεν φτάνουν τα λόγια για να τις καταδικάσεις.

Έχουν ειδοποιηθεί όλοι οι αρμοδιες υπηρεσίες,η αρχαιολογία,η ασφάλεια και η αστυνομία.

Έχουμε εμπιστοσύνη στους αρμόδιους ότι τα κειμήλια θα επιστρέψουν στην θέση τους!

Παρακαλώ όποιον γνωρίζει κάποια λεπτομέρεια,να με ενημερώσει και φυσικά θα υπάρξει η απαραίτητη εχεμύθεια!

 

Γεώργιος Ι. Πάττας, αντιδήμαρχος Επικοινωνίας & Διοικητικών Υπηρεσιών: οι αρμόδιες Αρχές θα πράξουν τα δέοντα και θα οδηγήσουν τους υπαίτιους στην δικαιοσύνη από την οποία αναμένουμε να πέσει βαρύς ο πέλεκυς

Στη δική του δημοσίευση στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο  αντιδήμαρχος Επικοινωνίας & Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Γεώργιος Πάττας γράφει, μεταξύ άλλων:

Σαν πολίτης αυτού του νησιού πρωτίστως νιώθω οργή και θυμό για όσους ευθύνονται για αυτή την αποτρόπαια πράξη που στρέφεται εναντίον του πολιτισμού μας και εναντίον της πολιτιστικής μας κουλτούρας.Είμαι σίγουρος ότι οι αρμόδιες Αρχές θα πράξουν τα δέοντα και θα οδηγήσουν τους υπαίτιους στην δικαιοσύνη από την οποία αναμένουμε να πέσει βαρύς ο πέλεκυς. Σε μία εποχή όπου ο κόσμος οδεύει προς μια κρίση αξιών και η βία και η εγκληματικότητα έχουν την τιμητική τους, οφείλουμε να προασπίσουμε με νύχια και με δόντια τα όσα μνημεία άντεξαν στην φθορά του χρόνου.Τέτοιες ενέργειες στρέφονται κατά όλων των Ροδίων και είναι απολύτως καταδικαστέες.

Ανακοίνωση εξέδωσε  και η δημοτική σύμβουλος και πρώην πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ιαλυσού κ. Στεφανία Στάγκα αναφέρει τα εξής:

Με μεγάλη μου λύπη ενημερώθηκα οτι εκλάπηκαν 7 χαλκογραφίες από τα προσκυνητάρια στην οδό των Παθών – δρόμος Γολγοθά που οδηγεί στο σταυρό Φιλερήμου .Αρμοδίως έχουν ενημερωθεί το αστυνομικό τμήμα Ιαλυσού , η αστυνομική διεύθυνση – τμήμα ασφάλειας Ρόδου για άμεσες ενέργειες . Ευελπιστούμε να βρεθούν το δυνατό συντομότερο και να επιστραφούν αυτά τα σπουδαία σεβάσματα της Χριστιανοσύνης .

 

Η κλοπή έχει προκαλέσει αναστάτωση κυρίως μεταξύ των κατοίκων του νησιού.