Εκδηλώσεις Περιβάλλον

Δύο ενημερωτικές δράσεις και διαλέξεις για τα ερπετά Ρόδου και Σύμης

 

Οι δράσεις θα γίνουν με τη συμμετοχή του ερπετολόγου Ηλία Στραχίνη και της βιολόγου Κορίνας Καραγιάννη, με τη συνεργασία της κοινωνικής επιχείρησης – οργάνωσης “Για τη φύση” και του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου “Γ. Γεννηματάς”

Με χαρά σας ανακοινώνουμε τη συνεργασία της κοινωνικής επιχείρησης – οργάνωσης «Για τη φύση» με το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γ. Γεννηματάς» για την πραγματοποίηση δύο σεμιναριακών διαλέξεων με θέμα την κατανόηση, διαχείριση και προστασία της ερπετοπανίδας των νησιών μας.

Το περιεχόμενο των δύο διαλέξεων θα επικεντρωθεί στα είδη των ενδημικών ερπετών του τόπου μας, τα ιδιαίτερά τους χαρακτηριστικά και τους πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη ακεραιότητα στην περίπτωση δαγκώματος.

Επίσης, θα παρουσιαστούν οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν σε κάθε περίπτωση επαφής με κάποιο ερπετό, αλλά και ο υγειονομικός εξοπλισμός που θα πρέπει να υπάρχει στα νησιά για την πρωτοβάθμια αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Σημειώνεται ότι στα νησιά της Δωδεκανήσου: Σύμη, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο και Λειψούς ενδημεί η «Οθωμανική Οχιά», η οποία αποτελεί ένα από τα πέντε ερπετά της Ελληνικής επικράτειας με ισχυρό δηλητήριο.

Οι δύο σεμιναριακές διαλέξεις θα γίνουν από τον ερπετολόγο – ερευνητή Ηλία Στραχίνη, γνωστό από τις εκπομπές του «Άγρια Ελλάδα» στο τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ. Συνομιλήτρια – συμπαρουσιάστρια στις δύο εκδηλώσεις θα είναι η βιολόγος Κορίνα Καραγιάννη.

Οι δύο επιστήμονες, κατά την παρουσία τους στα νησιά Ρόδο και Σύμη, σε συνεργασία με την οργάνωσή «Για τη φύση κοινσεπ» θα πραγματοποιήσουν έρευνα πεδίου στις περιοχές της κεντρικής νήσου Ρόδου, καθώς και στην πετρώδη έκταση πέριξ του Ποντικόκαστρου Σύμης, όπως και στην πεδιάδα του οικισμού Πέδι Σύμης.

Η εκδήλωση της Ρόδου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 01 Ιουλίου 2023 και στις 02 Ιουλίου 2023 θα γίνει η πραγματοποίησή της στη Σύμη.

Η συμμετοχή του κοινού στις διαλέξεις θα είναι δωρεάν.

Λεπτομέρειες για τους χώρους εκδήλωσης θα ανακοινωθούν σύντομα.