Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου
Περιφέρεια

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Συνεδριάζει την  Τρίτη 6 Ιουνίου 2023  το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, για να ασχοληθεί με τρέχοντα θέματα και το πρώτο από αυτά αφορά την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που καταργεί την αρτιότητα και την οικοδομησιμότητα ακινήτων άνω των 4.000 τμ υφιστάμενα προ του 2003.

Ειδικότερα το ΣτΕ ακύρωσε οικοδομική άδεια στην Πάτμο, και λόγω αυτής της απόφασης σταμάτησαν δόμηση, συμβόλαια και επενδύσεις και σε γήπεδα μέχρι τώρα άρτια αλλά και οικοδομήσιμα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος (ΕΛΛΕΤ) η απόφαση του ΣτΕ 176/2023 δεν συνιστά επ’ ουδενί δυσμενή ανατροπή στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Αντίθετα αποτελεί επαναφορά στη νομιμότητα και υπενθύμιση ότι πρέπει να τηρείται η ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία η εκτός σχεδίου δόμηση επιτρέπεται μόνον σε οικόπεδα με πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο).

Το ΣτΕ ακύρωσε οικοδομική άδεια στην Πάτμο και έκρινε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των τεσσάρων στρεμμάτων, αλλά απαιτείται, ήδη από το 1985, και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο δρόμο για την ανέγερση ακινήτου.

Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης έχουν ως εξής:

ΘΕΜΑ 1ο
Ανάγκη ενημέρωσης και λήψης απόφασης σχετικά με την υπ. αριθ. 176/2023 απόφαση της Ολομέλειας του ΣΤΕ, που καταργεί την αρτιότητα και την οικοδομησιμότητα χιλιάδων στρεμμάτων ακινήτων άνω των 4.000 τ.μ., υφιστάμενα προ του 2003
Εισηγήτρια: Έλλη Χωριανοπούλου – εντεταλμένη Περιβάλλοντος Κυκλάδων.

ΘΕΜΑ 2ο
Έγκριση 6ης Τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος και 6ης Τροποποίησης Προϋπολογισμού Δωδεκανήσου οικονομικού έτους 2023
Εισηγητής: Αντώνης Παπούλης, προϊστάμενος Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Δωδεκανήσου.

ΘΕΜΑ 3ο
Έγκριση 6η Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και 5η Τροποποίηση Προϋπολογισμού Κυκλάδων οικονομικού έτους 2023.
Εισηγητές: Αντώνης Λούβαρης, προϊστάμενος Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Κυκλάδων & Μαρία Ελευθερίου, προϊσταμένη Διεύθυνσης Οικονομικού Κυκλάδων

ΘΕΜΑ 4ο
Έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης Π/Υ Α’ τριμήνου 2023 περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Εισηγήτρια: Μαρία Ελευθερίου, προϊσταμένη Διεύθυνσης Οικονομικού Κυκλάδων

ΘΕΜΑ 5ο
Έγκριση Τροποποίησης προγραμμάτων σηματορύθμισης θερινής περιόδου πέντε κόμβων στο Επαρχιακό και Εθνικό Οδικό Δίκτυο Ρόδου.
Εισηγητής: Νικόλαος Λυμπερόπουλος, προϊστάμενος Δ/νσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου.

ΘΕΜΑ 6ο
Παραχώρηση χρήσης γραφείου στο Σωματείο Ιδιοκτητών Μηχανημάτων Χωματουργικών Έργων Νήσου Ρόδου, τμήμα ακινήτου επιφάνειας 32 τ.μ. στην περιοχή ΦΥΤΩΡΙΟΥ ΡΟΔΟΥ, στην μερίδα 24 ΓΑΙΩΝ ΡΟΔΟΥ.
Εισηγητής: Νικόλαος Παπασταματίου, Εκτελεστικός Γραμματέας Π.Ν.Αι.

ΘΕΜΑ 7ο
Παραχώρηση Μόνιμης Στέγασης στο ακίνητο ιδιοκτησίας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επί της οδού Πειραιώς 143–145 (Τ.Κ. 18535) όπου στεγάζεται και η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ, σύμφωνα και με την απόφαση της 26-07-2002 ως προς τους σκοπούς αγοράς του παραπάνω ακινήτου, για τα παρακάτω σωματεία:
1. ΕΝΩΣΗ ΡΟΔΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ
2. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΡΠΑΘΙΩΝ ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΡΥΣΙΑΝΗ
3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΩΝ ΝΕΩΝ
Εισηγητής: Νικόλαος Παπασταματίου, εκτελεστικός γραμματέας Π.Ν.Αι.

ΘΕΜΑ 8ο
Έγκριση σύναψης Σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και δήμου Φολεγάνδρου για τις Μελέτες με τίτλο : α) «Μελέτη Δικτύου αποχέτευσης Χώρας Φολεγάνδρου» & «Μελέτη εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Φολεγάνδρου».
Εισηγητές: Γεώργιος Λεονταρίτης, Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων – Λουκάς Καραδήμας αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων

ΘΕΜΑ 9ο
Έγκριση σύναψης Διαβαθμιδικής Σύμβασης μεταξύ του δήμου Ρόδου και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έργο «Αποκατάσταση οδοστρώματος εντός των ορίων της κοινότητας Σαλάκου».
Εισηγητής: Χρήστος Ευστρατίου, χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου

ΘΕΜΑ 10ο
Έγκριση 1ης Τροποποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του δήμου Μεγίστης για το έργο «Προμήθεια απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών» του Άξονα προτεραιότητας «Η τοπική ανάπτυξη και η προστασία περιβάλλοντος» του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ».
Εισηγητής: Κάλλιστος Διακογεωργίου, αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας & Φυσικών Πόρων Δωδεκανήσου

ΘΕΜΑ 11ο
Έγκριση 2ης Τροποποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του δήμου Μεγίστης και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έργο «Εκπόνηση Μελετών Ωρίμανσης Έργων Ύδρευσης Δήμου Μεγίστης».
Εισηγητής: Χρήστος Ευστρατίου, χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου

ΘΕΜΑ 12ο
Έγκριση 2ης Τροποποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Γενικού Νοσοκομείου Λέρου για το έργο «Ενεργειακή Αναβάθμιση Γενικού Νοσοκομείου Λέρου – Παραγωγή Ενέργειας με χρήση ΣΗΘΥΑ/ΑΠΕ και ενσωμάτωση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας».
Εισηγητής: Ιωάννης Θεμέλαρος, περιφερειακός σύμβουλος ΠΕ Καλύμνου

ΘΕΜΑ 13ο
Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του δήμου Καρπάθου και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την πράξη Ανάπλαση παραλιακού πεζόδρομου Πηγαδιών νήσου Καρπάθου.
Εισηγήτρια: Καλλιόπη Νικολαϊδου, έπαρχος Καρπάθου – Ηρωϊκής Νήσου Κάσου

ΘΕΜΑ 14ο
Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του δήμου Καρπάθου και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την πράξη Αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης οικισμών Δ. Γ. Καρπάθου δήμου Καρπάθου.
Εισηγήτρια: Καλλιόπη Νικολαϊδου, έπαρχος Καρπάθου – Ηρωϊκής Νήσου Κάσου

ΘΕΜΑ 15ο
Έγκριση σύναψης και των όρων Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και δήμου Σύμης για το έργο «Έργα Συντηρήσεων – Επισκευών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νήσου Σύμης».
Εισηγητής: Χρήστος Μπάρδος, εντεταλμένος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Δωδεκανήσου

ΘΕΜΑ 16ο
Τροποποίηση της σύμβασης του ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε. που αφορά την ανάθεση της υπηρεσίας μεταφοράς μαθητών ν. Σύρου.
Εισηγήτρια: Αριστέα Κωτούλα, προϊσταμένη του Τμήματος Προμηθειών Κυκλάδων

ΘΕΜΑ 17ο
Αίτημα για αντικατάσταση παραδοτέων ειδών της εταιρείας ΙΝΤΕΡΤΕΚ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ.
Εισηγήτρια: Αριστέα Κωτούλα, προϊσταμένη του Τμήματος Προμηθειών Κυκλάδων

ΘΕΜΑ 18ο
Επικύρωση πρακτικών της 10ης/24-4-2023, συνεδρίασης περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.