Ηλεκτρο-ΣΟΚ από τους λογαριασμούς
Κοινωνία

Ηλεκτρο-ΣΟΚ από τους λογαριασμούς

Πολίτες ανοίγουν λογαριασμούς ρεύματος, φυσικού αερίου, ορισμένοι και νερού, και ζαλίζονται, πλέον, από την ακρίβεια.

Αύξηση έως… 400%, καταγγέλλουν για την Ενέργεια.

Πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ, ακόμη και τις Λαϊκές, το ίδιο.

Αύξηση έως και 20 λεπτά, σε πολλά είδη μέσα σε λίγες ημέρες. Πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αμόλυβδη, ανεβάζουν τιμές κάθε λίγο και λιγάκι.

 

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

 

Του Φάνη Καραμπτσάκη

 

«Μας ζητούν πλέον βενζίνη ακόμη για ελάχιστα ευρώ, απλά για να πάνε το αυτοκίνητo σπίτι και να το αφήσουν» τονίζουν πρατηριούχοι, εντυπωσιασμένοι με το φαινόμενο και την ανέχεια στην οποία έχουν περιέλθει αρκετοί. «Σε λίγο καιρό η αμόλυβδη θα φτάσει τα 2 ευρώ και στην Αθήνα», υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. «Βάζουμε πετρέλαιο θέρμανσης κάθε μήνα, με την ελπίδα να πέσει η τιμή. Από τον περασμένο όμως, για τα ίδια 650 λίτρα ανέβηκε 100 ευρώ», δηλώνουν διαχειριστές πολυκατοικιών ή ιδιοκτήτες σπιτιών. Το μεγάλο κύμα ακρίβειας, που οφείλεται σε διάφορους λόγους, από ανατίμηση πρώτων υλών, ναύλων και μεταφορικών, παγκόσμια ενεργειακή κρίση, έως τις καταστροφές σε καλλιέργειες από τον χιονιά, έχει φέρει πολλούς πολίτες στα όριά τους.

Ο Κωνσταντίνος Μπαλαμούτσος, που διατηρεί γνωστή βιοτεχνία παραγωγής και συσκευασίας ξηρών καρπών στα Καμίνια Πειραιά, άνοιξε αρχές του χρόνου το λογαριασμό ρεύματος και είδε οφειλή 7.289 ευρώ μαζί με την έκπτωση. Αισθάνθηκε να χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του δεδομένου ότι ο προηγούμενος μηνιαίος λογαριασμός και για μεγαλύτερη κατανάλωση ήταν λίγο πάνω από 5.000 ευρώ και ο αντίστοιχος περσινός 3.743 ευρώ.

«Οι συνεχόμενες αυξήσεις του ρεύματος, καθώς επίσης των πρώτων υλών αλλά και των ναύλων που παραμένουν αυξημένα έως… 1.000%, μας έχουν οδηγήσει σε ανατιμήσεις περί του 20% σε όλα τα προϊόντα, ενώ τα έξοδα της επιχείρησης έχουν αυξηθεί κατά 15%», εξηγεί στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο κ. Μπαλαμούτσος, ο οποίος δίνει μάχη για να κρατήσει σταθερό το προσωπικό (24 εργαζόμενοι). Για τη λειτουργία της βιοτεχνίας έχει και δύο φούρνους με φυσικό αέριο. Με μικρότερη κατανάλωση επίσης, ο τελευταίος μηνιαίος λογαριασμός είναι 1.471 ευρώ, από 997 ευρώ πέρσι. «Είναι σχεδόν 30% πάνω, δεν ξέρω πού θα φτάσει όλο αυτό. Πόσο θα έρθουν τον επόμενο μήνα ρεύμα και αέριο;», αναρωτιέται.

Αυξήσεις στο ρεύμα, είτε σε ΔΕΗ είτε σε άλλες εταιρίες, παρατηρούν αρκετοί άλλοι καταναλωτές, ακόμη και για μικρά νοικοκυριά. «Λογαριασμός προηγούμενου μήνα: 52,13 ευρώ. Λογαριασμός τωρινού: 258,19 ευρώ», τονίζει ιδιώτης

συνδρομητής στην Elpedison. «Ίδια κατανάλωση, αλλά χρέωση αναπροσαρμογής 152,73 ευρώ χωρίς το φόρο. Ρώτησα την εταιρία και μου απάντησαν ότι και τον άλλον μήνα τόσο θα έρθει. Θα πληρώνω ρεύμα όσο το ενοίκιο;».

Κοντά στο εγκεφαλικό έφτασε και ιδιοκτήτης καφενείου στη Θεσσαλονίκη, που καταγγέλλει πως του ήρθε υπερ-τετραπλάσιος ο τελευταίος λογαριασμός και πρέπει να πληρώσει 2.602,71 ευρώ!

15.622 ευρώ ΕΥΔΑΠ!

Ραβασάκια για οφειλές-σοκ στέλνονται τελευταία και από την ΕΥΔΑΠ. Πολίτες καλούνται να πληρώσουν… 10.000, 20.000 ακόμη και 60.000 ευρώ για τυχόν διαρροές, χωρίς όμως να διαπιστώνεται, όπως λένε, κάτι τέτοιο. «Αν είχαμε τόσο μεγάλες διαρροές θα είχε πλημμυρίσει η Αθήνα», μας λένε χαρακτηριστικά, υποπτευόμενοι τα ρολόγια. Ο Γιάννης και η Μαρία επισημαίνουν ότι ο προτελευταίος λογαριασμός, Ιουνίου 2021, για το μικρό διαμέρισμα θείας τους, 96 ετών, στο Νέο Κόσμο, ήταν 8,31 ευρώ, όπως ερχόταν κάθε φορά πάνω – κάτω.

Ο τελευταίος ήρθε τον Ιανουάριο 2022 και είναι… 15.622,64 ευρώ! «Στις 13 Σεπτεμβρίου βρήκαμε το νερό κομμένο χωρίς καμία ειδοποίηση, σε ένα μη κατοικήσιμο διαμέρισμα 49 τ.μ.», δηλώνει το ανδρόγυνο στη «ΒτΚ». «Kαλέσαμε την ΕΥΔΑΠ και μας είπαν σε ποιο φρεάτιο να κοιτάξουμε.

Καλέσαμε υδραυλικό και μας είπε πως φαίνεται κάποια διαρροή και ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε καινούρια εγκατάσταση παροχής, αλλά και να επικοινωνήσουμε με την ΕΥΔΑΠ, να αναφέρουμε ότι το ρολόι (μετρητής) χρειάζεται αλλαγή, το οποίο και κάναμε. Μία ή δύο ημέρες αργότερα, βρήκαμε ειδοποίηση από την ΕΥΔΑΠ για διαρροή. Kάναμε εγκατάσταση. Την επομένη, ήρθε συνεργείο και η πολυκατοικία δεν είχε νερό για κάποιες ώρες. Δεν ήρθε άλλος λογαριασμός, και τώρα τον Ιανουάριο ήρθε η ειδοποίηση για οφειλή 15.622,64 ευρώ. Στις 27 Ιανουαρίου 2022, μας πήρε μία υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ από το τηλέφωνο 210.7495…, λέγοντάς μας ότι ακόμη και από μία τρύπα καρφίτσας μπορεί να χαθεί τόσο νερό, και μας έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα όταν ρωτήσαμε το όνομά της».

Ακόμη μία 82χρονη στην ίδια γειτονιά, επί της οδού Πυθέου, πήρε ραβασάκι με οφειλή 18.130 ευρώ από μόλις 11 ευρώ που πλήρωνε, ενώ ανάλογη καταγγελία έγινε για διαμέρισμα 30 τ.μ. στη Λ. Αλεξάνδρας, για το οποίο ήρθε οφειλή 60.000 ευρώ! Συνολικά, οι περιπτώσεις ξεπερνούν έως τώρα τις 40.

Αυξήσεις λόγω… χιονιά

Μέσα σε όλα, μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής έφερε η πρόσφατη κακοκαιρία. Δυστυχώς, παρατηρούνται ακόμη και στις Λαϊκές Αγορές, όπου ήρθαν ήδη αυξήσεις έως 30% σε

οπωροκηπευτικά και εσπεριδοειδή. Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια από την Κρήτη είναι λιγοστά, ενώ στο Μαραθώνα, που είναι βασικός προμηθευτής της Αττικής, περιβόλια και θερμοκήπια έχουν τεράστιες καταστροφές. «Το 80% της φυτικής παραγωγής έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή από χιόνι και πάγο. Μιλάμε για 25 είδη υπό εξαφάνιση», δηλώνει στη «ΒτΚ» ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα Δημήτρης Μάμαλης. «Πολλά θερμοκήπια, ειδικά με ντομάτες, έχουν διαλυθεί κυριολεκτικά, δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Οι τιμές θα πετάξουν, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, και ενώ ήδη είχαμε αυξήσεις σε λιπάσματα, καύσιμα, κ.λπ., που τις είχαμε απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό».

«Πέταξε» στα 2 ευρώ η αμόλυβδη βενζίνη

Αγκομαχούν οι καταναλωτές για να κινήσουν τα οχήματά τους ή για να ζεσταθούν

Κάθε νέα παραλαβή που κάνουν οι πρατηριούχοι από τις αρχές του χρόνου είναι ακριβότερη. Έτσι, αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω η τιμή και για τον καταναλωτή. «Η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι 1,83 – 1,85 ευρώ το λίτρο σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ στην Περιφέρεια φτάνει ή και ξεπερνά τα 2 ευρώ, ειδικά στα νησιά, γιατί συνυπολογίζονται τα μεταφορικά που μετακυλίονται στο προϊόν», δηλώνει στη Βραδυνή της Κυριακής η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα. «Το μέλλον είναι δυσοίωνο. Την Τετάρτη είχα την τιμή της αμόλυβδης 1.78,9 ευρώ, και με το νέο τιμολόγιο πήγε –και με σύνεση– στο 1.80,9. Κάθε ημέρα, τα τιμολόγια που παίρνουμε είναι “τσιμπημένα”. Διεθνώς, έχουν ανέβει οι τιμές και έχει πάει το βαρέλι 90 δολάρια, από 78 στις 4 Ιανουαρίου. Η θέρμανση έχει δουλειά, αλλά μικρές παραγγελίες. Η τιμή είναι 1,22-1,25 ευρώ, από 1,12 στις αρχές Ιανουαρίου. Είμαστε προβληματισμένοι, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης».

Η κ. Ζάγκα περιγράφει και περιστατικά που της έχουν συμβεί τελευταία στο πρατήριο στη Λεωφόρο Αμφιθέας, στο Π. Φάληρο, και της έχουν κάνει εντύπωση: «Οδηγός ζήτησε 5 ευρώ με κάρτα, γιατί δεν είχε περιθώριο να βάλει παραπάνω. Όπως μου είπε, θα επέστρεφε απλά σπίτι του για να αφήσει το αυτοκίνητο. Άλλος πέρασε και ζήτησε βενζίνη 2,80 ευρώ, διότι δεν είχε άλλα χρήματα. Δεν συνέβη να έχει πάνω του μόνο αυτά τα κέρματα εκείνη τη στιγμή. Γενικώς οι περισσότεροι έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις».

«Είναι ακριβότερο το καύσιμο που θα αγοράσουμε οι πρατηριούχοι σήμερα, όπως θα είναι και αύριο και μεθαύριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις», εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, επισημαίνοντας ότι σε ορισμένα νησιά η τιμή της βενζίνης ξεπερνά τα 2,20 ευρώ και σύντομα θα αγγίξουμε τα 2 και στα μεγάλα αστικά κέντρα. «Είναι σταθερά ανοδική η πορεία του διυλισμένου προϊόντος πετρελαίου και αν πέφτει για λίγο, ξαναγυρίζει πάλι ανοδικά», τονίζει και προσθέτει ότι αυτό συμπαρασύρει τις τιμές πολλών άλλων προϊόντων (σούπερ μάρκετ κ.λπ.). «Όλα αυτά έχουν επηρεάσει πολύ τη συμπεριφορά του καταναλωτή. Το είδαμε με το πετρέλαιο θέρμανσης, με τον χιονιά, οι ποσότητες που είχαν παραγγελθεί ήταν πολύ μικρές, οι δεξαμενές ήταν άδειες, και όπου δεν μπόρεσε να γίνει η διανομή, τουλάχιστον στα βόρεια προάστια που έπεσε πολύ χιόνι, έμειναν πάρα πολλά σπίτια χωρίς πετρέλαιο, δεν είχαν άλλους τρόπους θέρμανσης, με ηλικιωμένους, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι αντιμετωπίσαμε αυτές τις μέρες».