Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ μαρίνων Ρόδου, Σύμης, Κω και Αγίας Νάπας
Ρόδος

Ιδρύθηκε Δίκτυο Μαρίνων Ανατολικής Μεσογείου

Στην ίδρυση του Δικτύου Μαρίνων Ανατολικής Μεσογείου (ΔΜΑΜ) προχώρησαν από κοινού οι εταιρείες που διαχειρίζονται τις μαρίνες Αγίας Νάπας, Ρόδου, Σύμης και Κω με βασικό στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατόχους σκαφών αναψυχής και την περαιτέρω ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη σήμερα στο Event Center της μαρίνας Αγίας Νάπας από εκπροσώπους των εταιρειών διαχείρισης των συνεργαζόμενων μαρίνων.

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ μαρίνων Ρόδου, Σύμης, Κω και Αγίας Νάπας

Σύμφωνα με το υπογεγραμμένο Μνημόνιο Συνεργασίας «οι τέσσερις μαρίνες μέλη του Δικτύου θα συμπράξουν µε σκοπό την επίτευξη των βέλτιστων πολιτικών προβολής και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων ανάπτυξης και συνεργασίας. Κάθε μαρίνα µέλος του ΔΜΑΜ θα συμμετέχει σε δράσεις για την προώθηση της ανάπτυξης του ναυτικού τουρισμού στη Μεσόγειο στον τομέα του yachting».

Παράλληλα «θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πελάτες του δικτύου, οι οποίοι θα απολαμβάνουν αποκλειστικά προνόμια στις τέσσερις μαρίνες-μέλη. Επίσης, τα μέλη δεσμεύονται να διοργανώνουν από κοινού δραστηριότητες προβολής των μαρίνων όπως ημερίδες, εκθέσεις και εκδηλώσεις, να διοργανώνουν κοινά σεμινάρια για τη συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση των εργαζομένων πάνω σε θέματα προβολής, ανάπτυξης, ασφαλούς διαχείρισης, διεθνών πρακτικών και τεχνογνωσίας».

Ακόμα τα μέλη του Δικτύου «θα ανταλλάσσουν απόψεις σε θέματα εναλλακτικών πηγών πράσινης ενέργειας µε σκοπό το μηδενικό αποτύπωμα ρύπανσης όσον αφορά στην λειτουργία των εγκαταστάσεων και στον ελλιμενισμό των σκαφών».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της μαρίνας Αγίας Νάπας Σταύρος Καραμοντάνης ανέφερε ότι η σημερινή τελετή υπογραφής «αποτελεί την απαρχή μιας μακροχρόνιας συνεργασίας και το άνοιγμα των πανιών με γνώμονα την ενίσχυση και την αναβάθμιση του Ναυτικού Τουρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ένα πρώτο, αλλά  πολύ σημαντικό βήμα, το οποίο γίνεται μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, δηλαδή μεταξύ δύο χωρών με μεγάλη ιστορία και μακρά παράδοση στη θάλασσα και τη ναυτιλία».

Πρόσθεσε ότι «σύμπραξη που υπογράφηκε σήμερα, χαράσσει νέα και πολλά υποσχόμενη κοινή πορεία, για τις μαρίνες Ρόδου, Κω, Σύμης και Αγίας Νάπας σε πρώτο στάδιο. Μια σύμπραξη που έχει απώτερο σκοπό να προσφέρει μια βελτιωμένη και πιο ολοκληρωμένη εμπειρία σε ιδιοκτήτες και πληρώματα σκαφών, οι οποίοι θα απολαμβάνουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες κατά την παραμονή τους στις μαρίνες του δικτύου».

Χαρακτήρισε παράλληλα «εξίσου σημαντική την εξαγωγή γνώσης και τεχνογνωσίας μεταξύ του προσωπικού των μαρίνων του δικτύου, η οποία θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για τους ίδιους τους οργανισμούς όσο και για τους τελικούς χρήστες των υπηρεσιών». «Είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι το μέλλον του νεοσύστατου δικτύου θα είναι λαμπρό και πολλά υποσχόμενο», σημείωσε ο κ. Καραμοντάνης.

Ο Βασίλειος Πολίτη εκ μέρους της μαρίνας Σύμης ανέφερε ότι «η υλοποίηση της ιδέας έγινε μέσα σε 30 μέρες. Επειδή αρκετοί Κύπριοι επισκέπτονταν τη Ρόδο, τη Σύμη και την Κω σκεφτήκαμε πως έπρεπε οι μαρίνες θα έπρεπε να έχουν μια συνεργασία μεταξύ τους, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε και η μαρίνα Αγίας Νάπας».

Ανέφερε ακόμα ότι «έχουμε δεχτεί πάρα πολλές αιτήσεις από άλλες μαρίνες για να μπουν στο συγκεκριμένο δίκτυο αφού αυτή η πρωτοβουλία με όραμα θα συνεχίσει, ενισχύει τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας».

Εκ μέρους της μαρίνας Ρόδου ο Χριστόφορος Χαρίσης ευχήθηκε «μια πολύ καλή και δημιουργική συνεργασία» και σημείωσε πως αμέσως μετά την εισήγηση για δημιουργία του δικτύου ανταποκρίθηκε θετικά με στόχο «να προσελκύσουμε ένα σημαντικό αριθμό σκαφών στη περιοχή μας, προσφέροντας κοινές υπηρεσίες, κοινή τεχνογνωσία ανταλλάσσοντας ιδέας και ό,τι άλλο μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες τα επόμενα χρόνια».

Πρόσθεσε ότι «τα σκάφη είναι σχεδιασμένα για να κινούνται οπότε ένα καλό δίκτυο μαρίνων με καλές υπηρεσίες και ελκυστικούς προορισμούς, είναι κάτι που όλοι οι ιδιοκτήτες κα διαχειριστές σκαφών αναμένουν από μας, δηλαδή ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας».

Ο Δρόσος Αντώνιος εκ μέρους της μαρίνας της Κω, χαρακτήρισε «κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή την μαρίνα Αγίας Νάπας και οδηγό για όλες τις μαρίνες, όχι μόνο της Ανατολικής Μεσογείου, αφού έχει πάρει τα εύσημα και διθυραμβικά σχόλια από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της».

«Η μαρίνα της Κώ είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε στο Αιγαίο, λειτουργεί από το 2001 και διαχειρίζεται 350 θέσεις ελλιμενισμού και 150 θέσεις στην επισκευαστική ζώνη, πραγματοποιώντας 5 – 6 χιλιάδες κρατήσεις», είπε.

Πρόσθεσε ότι «στόχος όλης αυτής της συσσωρευμένης εμπειρίας και το κοινό όραμα που έχουμε με τις υπόλοιπες μαρίνες που είναι μέλη στο συγκεκριμένο δίκτυο, είναι να έχουμε τη βέλτιστη λειτουργία και τις βέλτιστες παρεχόμενες υπηρεσίες με γνώμονα πάντοτε το περιβάλλον και την αειφορική διαχείριση. Ευελπιστώ να έχουμε μια άριστη συνεργασία και το πιο σημαντικό είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα για να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της μαρίνας Αγίας Νάπας Κώστας Φυτυρής χαρακτήρισε «σημαντική μέρα τη σημερινή για τον ναυτικό τουρισμό, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Τέσσερις μαρίνες σε μερικούς από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, Κύπρο, Ρόδο, Σύμη και Κω, ενώνουμε δυνάμεις με κύριο στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών μας σε όλα τα επίπεδα και την ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας με στόχο τη βελτίωση και ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού που αποτελεί έναν ζωτικής σημασίας τομέα για την οικονομία Ελλάδας και Κύπρου», είπε.

Μόνο μέσα από τη συνεργασία, την άμιλλα και τη συναντίληψη, συνέχισε «θα μπορούμε όχι μόνο να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουμε προς τους ιδιοκτήτες σκαφών αλλά να πάμε και ακόμα υψηλότερα προς όφελος όχι μόνο των πελατών μας αλλά και του ναυτικού τομέα γενικότερα, της Ελλάδας και της Κύπρου».

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε η υπογραφή του ιδρυτικού εγγράφου – μνημονίου συνεργασίας, από τους εκπροσώπους των τεσσάρων μαρίνων του δικτύου.

Σημειώνεται ότι ο κύκλος των υπογραφών της συμφωνίας θα κλείσει με τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μεταξύ 6 και 8 Δεκεμβρίου 2023, κατά τη διάρκεια του Athens Boat Show.

philenews.com