ευρωεκλογές του 2024
Πολιτική

Πότε θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές του 2024

Αντίστροφή μέτρηση για τις ευρωεκλογές 2024 – Πότε ψηφίζουμε στην Ελλάδα

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου αναμένεται να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές του 2024, σύμφωνα με απόφαση των πρεσβευτών 27 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Ελλάδα, οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024.

Οι ευρωεκλογές διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια και πέρα από τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιλέγονται και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Με επιστολική ψήφο οι ευρωεκλογές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μία ανακοίνωση έκπληξη στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου 2023, καθώς ανακοίνωσε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, τόσο για τους ψηφοφόρους στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού σχετικά με τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.

Συγκεκριμένα με την εν λόγω καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ο κάθε ψηφοφόρος, είτε εντός της χώρας είτε εκτός, θα μπορέσει για πρώτη φορά να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα χωρίς να μεταβεί σε κάποιο εκλογικό τμήμα.

Στο μεταξύ αναφέρεται ότι, κάθε απόδημος ο οποίος θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψει, έχοντας τη δυνατότητα να το κάνει από το σπίτι του, με κάθε ασφάλεια.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, λίγο νωρίτερα μίλησε για «μία ιστορική στιγμής της Ελληνικής δημοκρατίας και ένα ακόμη βήμα σύγκλισης με την Ευρώπη και διεύρυνσης των πολιτικών δικαιωμάτων» παρουσιάζοντας παράλληλα το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου μέσα από σχετική ανάρτηση του στο facebook. (δείτε περισσότερα εδώ).

Πόσοι ευρωβουλευτές εκλέγονται

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών αποφασίζεται πριν από κάθε εκλογή. Ο συνολικός αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 750 συν τον πρόεδρο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 705 ευρωβουλευτές.

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που εκλέγονται από κάθε χώρα της ΕΕ συμφωνείται πριν από κάθε εκλογές και βασίζεται στην αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας, που σημαίνει ότι κάθε ευρωβουλευτής από μια μεγαλύτερη χώρα αντιπροσωπεύει περισσότερους ανθρώπους από έναν ευρωβουλευτή από μια μικρότερη χώρα. Ο ελάχιστος αριθμός ευρωβουλευτών από οποιαδήποτε χώρα είναι έξι και ο μέγιστος αριθμός είναι 96.