Εκδήλωση αφιέρωμα στον μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Εκδηλώσεις

Εκδήλωση αφιέρωμα στον μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου

Εκδήλωση αφιέρωμα στον μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Βάσης Παιδείας της Τομεακής Οργάνωσης Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, στo πλαίσιo της οικονομικής εξόρμησης του ΚΚΕ, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, ώρα 8 μ.μ. στη Ρωγμή του Χρόνου. Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρονται τα εξής:

Τα τραγούδια που θα ακουστούν προέρχονται από όλο το εύρος της δισκογραφίας του και παραπέμπουν σε διάφορα είδη που ο Μικρούτσικος ενσωμάτωσε στη μουσική του.

Ο εμβληματικός Έλληνας δημιουργός ήταν εχθρός της συνήθειας, της επανάπαυσης και της παραίτησης, καλούσε να διεκδικούμε το ακατόρθωτο, να μη φοβόμαστε τον χορό “στο φτερό του καρχαρία”, αν θέλουμε να νικήσουμε κάθε καταναγκασμό, κοινωνικό ή φυσικό.

Η δημιουργία του, αν και βαθιά, προωθημένη και απαιτητική, κάποτε παράξενη και πρωτόγνωρη, είναι έργο γνήσια λαϊκό. Όχι μόνο γιατί το περιεχόμενό του ανταποκρίνεται στα λαϊκά συμφέροντα, αλλά και γιατί σέβεται και εξυψώνει τους ανθρώπους του λαού, αντί να τους κρίνει “αφ’ υψηλού” ως ανίκανους τάχα να συλλάβουν το νόημα της μεγάλης τέχνης.

Έτσι δεν πρέπει να απορεί κανείς, που ένα μεγάλο λαϊκό πλήθος αγκαλιάζει χρόνια το έργο του, το έχει στα χείλη του στις απεργίες, στις πορείες, στις συγκεντρώσεις, αλλά και στα γλέντια και τις χαρές ή στις μοναχικές στιγμές της περισυλλογής και των μύχιων αγωνιών του.

Και πώς ο Θάνος Μικρούτσικος να μην εμπνέει δυνατά αισθήματα “στον δικό του κόσμο, στους δικούς του ανθρώπους”, στα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ, όταν κόντρα στο ρεύμα του συμβιβασμού με το μικρό και “εφικτό”, καλούσε μαζί με το ΚΚΕ σε πάλη για αυτό που στους πολλούς φαντάζει “ανέφικτο”, όταν σε καιρούς αντεπανάστασης σάλπιζε στο πλευρό του ΚΚΕ την αναγκαιότητα της επανάστασης, όταν πρώτος αυτός ανάμεσα στους πρώτους έδωσε το σύνθημα για να βαδίσουν και άλλοι καλλιτέχνες- δημιουργοί στον ίδιο δρόμο.

Μια τέχνη που συναντιέται με τους στόχους, τις επιδιώξεις και τις αξίες του ΚΚΕ για έναν ανώτερο ανθρώπινο πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις.