Εκδηλώσεις

EESD Forum 2024: Πολιτισμός, Κοινωνική Καινοτομία & Τουρισμός

Το Europe, Entrepreneurship and Sustainable Development Forum, η μοναδική ετήσια διοργάνωση στη Ρόδο με θέμα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Επιχειρηματικότητα, επιστρέφει με κεντρικό θέμα «Πολιτισμός, Κοινωνική Καινοτομία & Τουρισμός».

Με μεγάλες ανοικτές για το κοινό εκδηλώσεις, αλλά και workshops και masterclasses, το φετινό EESD Forum γίνεται διεθνές και υποδέχεται επιστήμονες και ειδικούς από Ελλάδα, Γερμανία, Τυνησία και Ιορδανία.

Σκοπός της φετινής διοργάνωσης είναι να εξετάσει πως ο Πολιτισμός και η Κοινωνική Καινοτομία μπορούν να βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά αυτές που βασίζονται στον Τουρισμό, να εμπλουτίσουν το οικονομικό τους μοντέλο.

 

Ο Πολιτισμός, διαχρονικά ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της Ρόδου, είναι πολύ περισσότερα από τα μνημεία, την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Ταυτόχρονα, η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς θολώνει τα όρια μεταξύ Κοινωνίας και Οικονομίας, ενώ στοχευμένες πολιτικές, όπως αυτές για τους νέους, δίνουν μία εντελώς νέα δυναμική στις τοπικές κοινότητες.

Πως μπορούν οι τοπικές κοινότητες να συνδυάσουν όλα τα παραπάνω, ταυτόχρονα με τα θετικά και τα αρνητικά της τουριστικής ανάπτυξης και να επιτύχουν την πολυπόθητη κοινωνική καινοτομία που θα τις διαφοροποιήσει από τις υπόλοιπες και ταυτόχρονα θα τις θωρακίσει και θα τις οδηγήσει σε ένα βιώσιμο μέλλον;

Το EESD Forum 2024 ξεκινά με την ανοικτή εκδήλωση «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει των Ευρωεκλογών».

Σε λιγότερο από τρεις μήνες καλούμαστε να ψηφίσουμε τους εκπρόσωπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καθώς θα επιλέγουμε τα πρόσωπα και τους σχηματισμούς που θα μας εκπροσωπούν και θα συνδιαμορφώνουν το μέλλον της Ευρώπης για τα επόμενα 5 χρόνια, ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρώπη και την Ελλάδα; Ποιες είναι οι ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν;

Το πάνελ της συζήτησης απαρτίζουν, οι:

– Δημήτριος Τριανταφύλλου, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, και
– Παναγιώτα Μανώλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διεθνών Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Θα συντονίσει ο Σωτήριος Ντάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής & Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το EESD Forum 2024 διοργανώνεται από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου της ΑΝΔΩ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Anna Lindh, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου. Συνεργαζόμενα δίκτυα του Forum είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση – EUNET, και το Ελληνικό Δίκτυο του Ιδρύματος Anna Lindh.

Επιστημονικοί συνεργάτες του Forum είναι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τις Στρατηγικές και Πολιτικές Νεολαίας – EUSYP και το Ροδιακό Κέντρο Ιστορικών και Κοινωνικών Ερευνών – Rhodes Project.

To EESD Forum 2024 υποστηρίζεται από τη Φωτόεσσα ΙΚΕ, την Γαλλική Προξενική Αρχή – Κατάλυμα της Γαλλίας, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, την Για τη Φύση ΚΟΙΝΣΕΠ, τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, το Ινστιτούτο Καταναλωτών ΙΝΚΑ Νοτίου Αιγαίου, την Ελληνική Ένωση για την Ομοσπονδία της Ευρώπης, τον Όμιλο Νέων Θεσσαλονίκης για την UNESCO και το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν.

Τα εργαστήρια έχουν περιορισμένο αριθμό θέσεων.

Απαιτείται προεγγραφή για τη συμμετοχή του κοινού. Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης για κάθε δράση ξεχωριστά.

Μερικές από τις εκδηλώσεις/εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά.

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο https://eesdforum.houseofeurope.gr/

Ακολουθήστε το Forum στο Facebook: https://www.facebook.com/eesdforum.rhodes και στο Instagram: https://www.instagram.com/eesdforum/