Εκδηλώσεις

Eικαστική έκθεση Ευστρατίας Μαχαιρίδη στο Κατάλυμα Γαλλίας

«Έσω Κήπος»: Έκθεση με έργα Ζωγραφικής και Χαρακτικής της Ευστρατίας Μαχαιρίδη στο Κατάλυμα της Γαλλίας
Στην Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, στο Κατάλυμα της Γαλλίας, Οδός Ιπποτών, η εικαστικός Ευστρατία Μαχαιρίδη παρουσιάζει τη νέα ατομική της έκθεση με έργα Ζωγραφικής και Χαρακτικής, με τίτλο «Έσω Κήπος».

Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 1 Ιουλίου στις 19:00, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την ευγενική υποστήριξη της Γαλλικής Προξενικής Αρχής Ρόδου. Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουλίου-21 Ιουλίου 2023

Η Ευστρατία Μαχαιρίδη είναι εικαστικός, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1983 και μεγάλωσε στην Ρόδο. Είναι διπλωματούχος Πολιτικός μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2007) και κάτοχος Μεταπτυχιακού στις Μεταλλικές κατασκευές (Imperial College London 2008).Τον Δεκέμβριο του 2014 εισήχθη στο Εικαστικό τμήμα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας από όπου και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2019 από το Α΄Εργαστήριο Χαρακτικής της ΑΣΚΤ, με καθηγητή τον Γιάννη Γουρζή. Η σπουδή της περιλαμβάνει κλασσικές χαρακτικές τεχνικές τόσο βαθυτυπικές (οξυγραφία,μαύρη τεχνική, ακουατίντα κ.α), όσο και υψιτυπικές (ξυλογραφία σε πλάγιο, όρθιο ξύλο). Για δύο χρόνια παρακολούθησε το Εργαστήριο Σκηνογραφίας της ΑΣΚΤ με καθηγήτρια την Λίλη Πεζανού, θεμελιώνοντας ένα δημιουργικό δεσμό ανάμεσα στα δυο αντικείμενα των σπουδών της.

Απασχολήθηκε ως ζωγράφος στο Κατασκευαστικό τμήμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από τον Μάρτιο του 2019 έως τον Αύγουστο του 2020.

Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών.

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 απασχολείται στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως αναπληρώτρια καθηγήτρια Εικαστικών και παράλληλα διατηρεί προσωπικό εργαστήριο ως εικαστικός.

Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις χαρακτικής στην Αθήνα (Χώρος τέχνης Εκτός, Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, 2020 και Ζivasart gallery, 2022) και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις , φεστιβάλ, εκπαιδευτικά προγράμματα και εικαστικές δράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογες στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και έχουν αξιοποιηθεί ως εξώφυλλα βιβλίων.

Η καλλιτέχνης αναφέρει για τη δουλειά της:

«Στην καλλιτεχνική μου πρακτική υπάρχει πάντα η ανάγκη να συνδέεται άμεσα το εκάστοτε εικαστικό αποτέλεσμα με το ίχνος της ανθρώπινης χειρονομίας.

Υιοθετώντας μια διάθεση αντιμετώπισης μιας «άλλης», εσωτερικής διάστασης των φαινομένων και έχοντας πάντα σαν πυρήνα και αφετηρία το σχέδιο, η ενότητα έργων που παρουσιάζεται σε αυτήν την έκθεση, προσεγγίζει την έννοια του «Κήπου».Το ζωγραφικό σκέλος της έκθεσης απαρτίζεται από υδατογραφίες, υπαγορευμένες από μια ενστικτώδη ανάγκη παρατήρησης και αφουγκρασμού του συνειδητού φυσικού κόσμου με τις πέντε αισθήσεις αλλά ταυτόχρονα και με μια διάθεση ενδοσκόπησης.Στο χαρακτικό σκέλος της έκθεσης, ο φυσικός κόσμος προσεγγίζεται περισσότερο ως σύμβολο και αλληγορία πάνω στην μνήμη και το προσωπικό βίωμα μπολιασμένος με την τοπικη λαϊκή παράδοση και βιοποικιλότητα. Μια γέφυρα ανάμεσα στην ορατή φύση και το υπερβατικό.»

Κατάλυμα της Γαλλίας Ρόδου-Auberge de France à Rhodes

Οδός Ιπποτών, Μεσαιωνική Πόλη, Ρόδος

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο: 10:00-14:00 και 18:00 –21:00, Κυριακή κλειστά

Εγκαίνια: Σάββατο 1 Ιουλίου 19:00

Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουλίου-21 Ιουλίου 2023.