Εκδηλώσεις

Tο βιολί του Μότσαρτ μάγεψε τους επισκέπτες στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο

Το βιολί Costa του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ  (Mozart΄s Costa Violin),  μάγεψε κυριολεκτικά τους χιλιάδες επισκέπτες που το είδαν από κοντά κατά τη διάρκεια της έκθεσής του στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και στη συνέχεια συγκίνησε το πολυάριθμο κοινό που το απόλαυσε σε κονσέρτο στον κατάμεστο επιβλητικό αύλειο χώρο του μνημείου, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023.

Το ιστορικό βιολί, από τα Μουσεία Μότσαρτ του Σάλτσμπουργκ, εθνικό κειμήλιο των Αυστριακών και αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, σπάνια ταξιδεύει εκτός Αυστρίας.

Παρουσιάστηκε δημόσια για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα σε κονσέρτο που έγινε σε εξωτερικό χώρο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Επίτιμου Προξενείου της Αυστρίας στα Δωδεκάνησα και του Mozarteum Hellas και χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και του ΔΟΠΑΡ,  σε συνεργασία με το International Mozarteum Foundation της Αυστρίας.

Η μοναδική αυτή διοργάνωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

 Η Πρέσβης Αυστρίας Gerda Vogl και η επίτιμος Πρόξενος Αυστρίας Μαίρη Μοσχή με τους καλλιτέχνες

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρέσβης της Αυστρίας κυρία Gerda Vogl, αναφέρθηκε στην εκδήλωση λέγοντας: «Η συναυλία ήταν μαγική. Είναι αυτό που θα επιθυμούσε κανείς να δει μία φορά στη ζωή του!». Συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κύριος Χρήστος Μπάρδος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κύριος Κώστας Ταρασλιάς, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κύριος Τέρης Χατζηιωάννου, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Δρ. Μαρία Μιχαηλίδου, η κυρία Παναγιώτα Βοτανοπούλου εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Mozarteum Hellas και ο Δρ. Κώστας Ιατρού Γενικός Διευθυντής της Hermes – Air Transport Organisation, η συμβολή του οποίου στην πραγματοποίηση της δράσης υπήρξε καθοριστική.

Το βιολί παρουσίασε ο Διευθυντής των Μουσείων Μότσαρτ του International Mozarteum Foundation, κύριος Linus Klumpner ο οποίος τόνισε ότι “Η μουσική του Wolfgang Amadeus Mozart είναι ίσως το σημαντικότερο έργο στην ιστορία της μουσικής. Συγκινεί ανθρώπους όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικών καταβολών και – το σημαντικότερο – χτίζει γέφυρες μεταξύ εθνών και πολιτισμών” και συνέχισε ”Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πλησιάσετε τον αυθεντικό ήχο της μουσικής του Mότσαρτ, πέρα από την ακρόαση της μουσικής του εκτελεσμένης στα προσωπικά του μουσικά όργανα – είναι μια μοναδική και συγκινητική εμπειρία.”

Οι κυρίες Ευγενία Βοτανοπούλου και Νίνα Πατρικίδου με το βιολί του Μότσαρτ

Ακολούθησε το ξεχωριστό κονσέρτο με έργα του Wolfgang Amadeus Mozart με την Dr. Anja Morgenstern στο βιολί του Μότσαρτ, βιολονίστρια και υπεύθυνη για την ψηφιακή έκδοση των αρχείων της οικογένειας Μότσαρτ του International Mozarteum Foundation και την κυρία Ευγενία Βοτανοπούλου, πιανίστρια και πρόεδρο του Mozarteum Hellas. Στην εκδήλωση συμμετείχε η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου  κυρίου Μιχάλη Καλαεντζή.

Η βραδιά έκλεισε με μια μεγάλη έκπληξη, όταν ο κύριος Linus Klumpner έδωσε το βιολί του Μότσαρτ στην κυρία Νίνα Πατρικίδου, πρόσφατα συνταξιοδοτηθείσα εξάρχουσα της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τιμώντας την ως την πρώτη Ελληνίδα βιολονίστρια που έπαιξε με το ιστορικό αυτό βιολί.

O Διευθυντής των Μουσείων Μότσαρτ του International Mozarteum Foundation, Linus Klumpner

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου επισκέφθηκαν την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 3.000 άτομα, που θαύμασαν και φωτογραφήθηκαν με το βιολί του Μότσαρτ σε μία από τις εντυπωσιακότερες αίθουσες στον όροφο του Παλατιού, ενώ το κονσέρτο παρακολούθησαν πάνω από 1.300 άτομα ένα μεγάλο μέρος από τους οποίους ήταν επισκέπτες του νησιού μας.

Η δυναμική σχέση πολιτισμού και τουρισμού προσφέρει εμπειρίες ζωής, αναμνήσεις, προστιθέμενη αξία στη φιλοξενία. Η παρουσίαση του βιολιού Costa του Μότσαρτ αποτέλεσε για όσους είχαμε τη χαρά να τη ζήσουμε μια τέτοια ξεχωριστή εμπειρία που συνέβαλε στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας!