Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου και κοινωφελής επιχείρηση Νισύρου εξαιρούνται από την αυτοδίκαιη κατάργηση
Δήμος

Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου και κοινωφελής επιχείρηση Νισύρου εξαιρούνται από την αυτοδίκαιη κατάργηση


Δέκαέξι είναι συνολικά τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις των δήμω που εξαιρούνται από την αυτοδίκαιη κατάργηση/ λύση, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 27 και 29 του ν. 5056/2023.

Ανάμεσά τους βρίσκονται το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου της Ρόδου και η κοινωφελής επιχείρηση Νισύρου.

Ειδικότερα σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου – και όπως είχε ανακοινώσει προχθές σε ενημερωτική ημερίδα της ΚΕΔΕ– εξαιρούνται τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ α΄ βαθμού με τις κάτωθι επωνυμίες, των οποίων η δραστηριότητα από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης, τεκμηριώνεται πλήρως και δικαιολογεί την συνέχιση της λειτουργίας τους:

  1. «Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, Δήμου Ρόδου» του Δήμου Ρόδου Π.Ε. Ρόδου (Β’ 2245/2012, όπως ισχύει)

Επίσης με την ίδια απόφαση εξαιρούνται από την αυτοδίκαιη λύση του άρθρου 29 του ν. 5056/2023, οι κοινωφελείς επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, με τις κάτωθι επωνυμίες, των οποίων η δραστηριότητα από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης, τεκμηριώνεται πλήρως και δικαιολογεί την συνέχιση της λειτουργίας τους:

  1. «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΙΣΥΡΟΥ» με διακριτικό τίτλο «ΔΗ.Κ.Ε.Ν.» του Δήμου Νισύρου Π.Ε. Κω (Β’ 1669/2009, όπως ισχύει).

 

Ανακοίνωση Δημάρχου Ρόδου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμαρχος Ρόδου κος Αντώνης Καμπουράκης αναφέρει συγκεκριμένα:

Έπειτα από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου εξαιρέθηκε από την εφαρμογή του άρθρου 29 του Νόμου 5056/2023 που προβλέπει την κατάργηση-συγχώνευση των νομικών προσώπων των ΟΤΑ!

Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε ήδη στο ΦΕΚ, επιτρέποντας στο Μουσείο μας να συνεχίσει να λειτουργεί ως αυτόνομος οργανισμός!

Είμαστε ευτυχείς για την θετική έκβαση των διεκδικήσεών μας για τη διατήρηση της αυτοτέλειας του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου μας του και για την αναγνώριση του ρόλου του από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης περισσοτέρων από 1.500 έργων τέχνης που συγκαταλέγονται στις συλλογές του και τη δρομολόγησης της αναβάθμισης των υποδομών του Νεστοριδείου Μελάθρου με πόρους εξασφαλισμένους από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης εγκαινιάζει μία νέα, αισιόδοξη εποχή.

Θα αποτελεί πάντα μία μοναδική στέγη τέχνης πολιτισμού για τους μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μας αλλά και για τους επισκέπτες του νησιού μας.

 

Ανακοίνωση προέδρου Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης κος Σέργιος Αϊβάζης αναφέρει:

«Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου!

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος B’ 6719/30.11.2023) η με αριθμό 103036/2023 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου για την Εξαίρεση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (O.T.A.) α’ βαθμού, από την αυτοδίκαιη κατάργηση/λύση των άρθρων 27 και 29 του ν. 5056/2023 (Α’ 163).

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, το «Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, Δήμου Ρόδου» του Δήμου Ρόδου Π.Ε. Ρόδου (Β’ 2245/2012, όπως ισχύει), εξαιρείται από την κατάργηση του άρθρου 27 του ν. 5056/2023 (Α’ 163), τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, του οποίου η δραστηριότητα από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης, τεκμηριώνεται πλήρως και δικαιολογεί την συνέχιση της λειτουργίας του.

Σε αυτή την επιτυχία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον Βουλευτή Δωδεκανήσου και Κοσμήτορα της Βουλής των Ελλήνων Βασίλη Α. Υψηλάντη ο οποίος από την πρώτη στιγμή, μέχρι την δημοσίευση της απόφασης παρενέβη σε όλα τα αρμόδια κυβερνητικά επίπεδα για να υλοποιηθεί το αίτημα.

Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και τους Βουλευτές Δωδεκανήσου Γιάννη Παππά, Μάνο Κόνσολα, Μίκα Ιατρίδη και Γιώργο Νικητιάδη για το ενδιαφέρον που επέδειξαν.

Το 2024, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου συμπληρώνει 60 χρόνια από την επίσημη λειτουργία του και η απόφαση αυτή έρχεται να επικυρώσει την αξία, την μοναδικότητα και την προσφορά του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου.»