Ρόδος

Το ΓΕΛ Κρεμαστής στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Το ΓΕΛ Κρεμαστής, ύστερα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», προσκλήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, για να συμμετάσχει στην Ημερίδα Euroscola στις 16 Νοεμβρίου 2023.

Η έναρξη των εργασιών έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας, στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου περίπου 1000 μαθητές/ -τριες από 34 σχολεία της Ευρώπης κάθισαν στις θέσεις των Ευρωπαίων βουλευτών, ανέλαβαν τον ρόλο τους και συζήτησαν για το επίκαιρο θέμα: “From energy crisis towards a sustainable future: EU measures against climate change”.

Το ΓΕΛ Κρεμαστής εκπροσωπήθηκε από τους παρακάτω μαθητές/ -τριες:
Δικαία-Μαρία Ζιάκη
Σμαράγδα Κουκιά
Παρασκευή Κουνάκη
Μιχαήλ Λουντάκας
Δέσποινα Μοσκιού
Νίκη – Αγγελική Ντέντα
Ραφαέλα Παπαγρηγορίου
Χριστίνα Παπαθεοδώρου
Γεώργιος Παπασάββας
Ζαφείρα Παρασκευά
Νικόλαος Παστρικός
Μαρία Πελλού
Αλέξανδρος Τζουμάκας

Οι 13 μαθητές/ -τριες του ΓΕΛ Κρεμαστής μαζί με 13 μαθητές/ -τριες του 1ου ΓΕΛ Μετσόβου αποτέλεσαν τη διασχολική ομάδα που εκπροσώπησε εκείνη την ημέρα την Ελληνική Αποστολή για την Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων. Υπεύθυνοι/ -ες καθηγητές/ -τριες ήταν ο κ. Γρηγοριάδης Δημήτριος και η κα. Διβάνη Αναστασία για το ΓΕΛ Κρεμαστής και η κα Σοκολάκη Ελένη και η κα. Τσιούρη Πολυξένη για το 1ο ΓΕΛ Μετσόβου.
Το πρόγραμμα Euroscola στο Στρασβούργο έφερε σε επαφή μαθητές/ -τριες από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε., τις υποψήφιες χώρες και τα πρώην κράτη μέλη προκειμένου να συζητήσουν, να υποστηρίξουν μια θέση, να διαπραγματευθούν, να καταθέσουν τροπολογίες, να ψηφίσουν και τελικά να εγκρίνουν ψηφίσματα σχετικά με πραγματικά ευρωπαϊκά ζητήματα.

Οι μαθητές/μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, να συζητήσουν για τη δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες, και να διατυπώσουν τις προσωπικές τους απόψεις σχετικά με τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, στη διάρκεια του πρώτου μέρους της ημερίδας παρουσιάστηκε μήνυμα της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Roberta Metsola και ακολούθως οι συμμετέχοντες/-ουσες από τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου έθεσαν ερωτήσεις στην αντιπρόεδρο του Kοινοβουλίου, κα Nicola Beer, για την πολιτική της Ε.Ε. στο θέμα της διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης, ενώ ειδικότερα ζητήματα συζητήθηκαν με την κα Aleyda Hernandez Laviades, Administrator for a parliamentary body, Committee on Industry, Research and Energy, European Parliament.

Κατά το δεύτερο μέρος, ακολούθησε η διαδικασία προσομοίωσης της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με εισηγήσεις, αντιπροτάσεις και ηλεκτρονική ψηφοφορία άρθρων σχετιζόμενων με το θέμα της ημέρας αλλά και την Ισότητα των Φύλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεισφορά των μαθητών/ -τριών του ΓΕΛ Κρεμαστής στην προσομοίωση ήταν αξιέπαινη.

Οι συνοδοί – καθηγητές/ -τριες ξεναγήθηκαν στο κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου και ενημερώθηκαν για τα προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ακολούθως, δικτυώθηκαν σε ομάδες τεσσάρων καθηγητών/τριών, ο καθένας από διαφορετική χώρα, και κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα κουίζ ευρωπαϊκών γνώσεων στο οποίο η καθηγήτρια του ΓΕΛ Κρεμαστής, κα Διβάνη Αναστασία, κέρδισε το πρώτο βραβείο.
Στο τέλος η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα των προσεχών Ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου 2024 και στην ανάγκη συμμετοχής σε αυτές.

Με κεντρικό σύνθημα «Μαζί για τη Δημοκρατία» δόθηκε έμφαση στη σημασία της ψήφου ως του πιο δυνατού όπλου της Δημοκρατίας. Στόχος είναι όσο το δυνατό περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και με την ψήφο τους να διαμορφώσουν την καθημερινή ζωή τη δική τους και πολλών άλλων, να αποφασίσουν συλλογικά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν αλλά και να βοηθήσουν ν’ αλλάξει ο κόσμος στον οποίο ζουν.

Οι δηλώσεις των παιδιών για την εμπειρία τους στο Ευρωκοινοβούλιο
Οι μαθητές/ -τριες χαρακτήρισαν την επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο ως μοναδική εμπειρία, η οποία αποτέλεσε μία ξεχωριστή αρχή για τις γνώσεις τους ως πολίτες της Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές/-τριες δήλωσαν:

Μοσκιού Δέσποινα: «Όταν αποφάσισα να συμμετάσχω στο πρόγραμμα “Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” δεν πίστευα ποτέ ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μας οδηγούσε εν τέλει από την Κρεμαστή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου. Η εμπειρία του Euroscola ήταν μια από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη εμπειρία που μας προσέφερε το Λύκειό μας και ιδιαίτερα η κα Διβάνη Αναστασία με τη σκληρή δουλειά της. Είμαι ευγνώμων που τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπα παιδιά που συμμετείχαν στην εμπειρία αυτή, μπορέσαμε να εκφράσουμε αυτοπροσώπως τις ανησυχίες μας για το μέλλον, ανεξαρτήτως της φυλής, του φύλου ή του εισοδήματός μας. Είμαι ευγνώμων γιατί μπόρεσα να έρθω σε debate με συνομηλίκους μου για την κλιματική αλλαγή και επειδή μου δόθηκε το βήμα να μιλήσω για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων και ίσως να εκπροσωπήσω με κάποιον τρόπο αυτούς που δεν είχαν το θάρρος να το κάνουν. Το Euroscola δεν ήταν μόνο μια διασκεδαστική και εκπαιδευτική εμπειρία γεμάτη γέλιο και νέες γνωριμίες, αλλά με βοήθησε να ανακαλύψω και τι θέλω να κάνω στο μέλλον: να στηρίζω με αυτοπεποίθηση τις αξίες και τα πιστεύω μου. Είμαι σίγουρη ότι θα μείνει σε όλους μας αξέχαστο».

Νίκη – Αγγελική Ντέντα: «Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Euroscola, είναι κάτι το οποίο θα μου μείνει πραγματικά αξέχαστο. Είχαμε και εμείς ως έφηβοι τη δυνατότητα να ζήσουμε σαν ευρωβουλευτές για μία ημέρα. Ενημερωθήκαμε πάνω σε θέματα που αφορούν την ενεργειακή κρίση του πλανήτη μας, συζητήσαμε για την ανισότητα που κυριαρχεί στην κοινωνία μας και ασχοληθήκαμε με ποικίλες ακόμα δραστηριότητες. Κάτι ακόμα που κρατάω από αυτήν την Ημερίδα είναι η σημασία της ενεργής πολιτικής ζωής μας. Είμαστε η νέα γενιά και αυτοί που μπορούν να κάνουν τον κόσμο διαφορετικό. Ήταν πραγματικά μια απίστευτη εμπειρία και εύχομαι στο μέλλον να μου δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχω σε κάτι ανάλογο!».

Παρασκευή Κουνάκη: «Η συμμετοχή μας στο Euroscola ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, που μας χάρισε πολλές αναμνήσεις και θα την θυμόμαστε για μια ζωή! Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε παιδιά από πολλές διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και να πάρουμε μια γεύση από τις δημοκρατικές διαδικασίες που συμβαίνουν μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο για την λήψη αποφάσεων. Ακόμη, εκτός από τις αναμνήσεις σίγουρα αντλήσαμε και πολλές γνώσεις, αφού η συζήτηση που είχαμε για την ενεργειακή κρίση ήταν πολύ εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα. Χαίρομαι πάρα πολύ που είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε εκεί και να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα. Νομίζω κάθε μαθητής/ μαθήτρια αξίζει να ζήσει αυτή την μοναδική εμπειρία που προσφέρει το Euroscola.»

Νικόλαος Παστρικός: «Το Euroscola ήταν μια μοναδική εμπειρία. Μας δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε πώς λειτουργούν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, γνωρίσαμε περισσότερα για την Ευρώπη και για τα πλεονεκτήματά μας μέσα σ’ αυτή. Τέλος, θα πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όποιον έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε σχετικά προγράμματα»

Σμαράγδα Κουκιά: «Ένα ταξίδι που ειλικρινά πιστεύω πως δε θα ξεχάσουμε ποτέ. Μέσα σε τρεις μέρες καταφέραμε να δημιουργήσουμε τόσο υπέροχες αναμνήσεις και να δούμε τα πιο μαγευτικά μέρη. Μεταξύ αυτών και το Ευρωκοινοβούλιο, όπου πήραμε μια γεύση των επισήμων διαδικασιών με τις οποίες γίνεται η λήψη των αποφάσεων. Μέσα στον κατακλυσμό συναισθημάτων μου κυριαρχεί η ευγνωμοσύνη που μας δόθηκε μια τέτοια ευκαιρία!»

Μιχαήλ Λουντάκας: «Η παρουσία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με άλλους μαθητές -εκπροσώπους σχολείων άλλων ευρωπαϊκών κρατών και η συζήτηση επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν την Ευρώπη ήταν μια μοναδική εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη!»

Χριστίνα Παπαθεοδώρου: «Μέσω της συμμετοχής μας στο Euroscola και την πραγματοποίηση πολλών εκδηλώσεων και παιχνιδιών σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ήρθαμε σε επαφή με άλλα σχολεία, καθώς και με ευρωβουλευτές και καταφέραμε να αναπτύξουμε το αίσθημα ενότητας και να καλλιεργήσουμε την ευρωπαϊκή μας συνείδηση -ιδιαίτερα σημαντικά εφόδια για όλους. Στο πλαίσιο του προγράμματος, λοιπόν, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και να παραστούμε στο ημικύκλιο του Κοινοβουλίου, με παιδιά από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η ευκαιρία, ήταν μια εμπειρία ξεχωριστή και ανεπανάληπτη, γι’ αυτό και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων.»