Τουρισμός

Τουρισμός: Πόσο κόστισαν Daniel και φωτιές

Ακριβά «πλήρωσαν» τα ξενοδοχεία τις φυσικές καταστροφές όπως προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) στις δυο περιοχές που επλήγησαν από φωτιές και πλημμύρες. Οι απώλειες εσόδων στις δυο περιοχές που επλήγησαν, τη Ρόδο και τη Θεσσαλία φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Ξενοδόχοι: Σήμα κινδύνου για ελλείψεις 53.000 εργαζομένων

Στη Ρόδο τα ξενοδοχεία έχασαν έσοδα ύψους 73 εκατ. ευρώ ενώ στη Θεσσαλία η κακοκαιρία Daniel κόστισε στα ξενοδοχεία πάνω από 24 εκατ.  ευρώ.

Στη Ρόδο

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Πρόεδρος του ΙΤΕΠ Κωνσταντίνα Σβύνου στην γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στη Ρόδο το 17% των ξενοδοχείων της νησιού  βρίσκεται στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

-Οι ακυρώσεις κρατήσεων τόσο  στις πληγείσες όσο και στις μη πληγείσες περιοχές, έλαβαν χώρα κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τις πυρκαγιές (τελευταία Ιουλίου & πρώτη Αυγούστου).

-Η πληρότητα τον Αύγουστο του 2023 διαμορφώθηκε τελικά στο 86% έναντι 94% τον Αύγουστο του 2022 

Θεσσαλία

Αντιστοίχως στη Θεσσαλία η κακοκαιρία Daniel είχε σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των ξενοδοχείων της περιοχής, με τη Μαγνησία να έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές.

Το ¼ των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας δεν θα ανοίξει ξανά μέχρι το τέλος του 2023, όπως αναφέρει η έρευνα.

-Συνολικά, ακυρώθηκαν 189.000 διανυκτερεύσεις με τις  εκτιμώμενες απώλειες εσόδων εξαιτίας των ακυρώσεων διανυκτερεύσεων και εκδηλώσεων να ανέρχονται σε 22,4 εκατ. ευρώ. Εκτός από την άμεση απώλεια εσόδων, η επιστροφή προκαταβολών σε μετρητά εκτιμάται σε 1,03 εκατ. Ευρώ

Επίσης η έρευνα του ΙΤΕΠ αναφέρει ότι ο  τζίρος των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας, ενώ προβλεπόταν να σημειώσει αύξηση κατά 10%, τελικά εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος κατά 10% το 2023 σε σχέση με το 2022.

Τέλος κλιματικής αλλαγής

Τα δεδομένα των δυο προαναφερόμενων περιοχών που δείχνουν πόσο επηρεάζεται ο τουρισμός και οι μονάδες φιλοξενίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, καθιστούν επίκαιρο και ουσιαστικό το αίτημα για ανταποδοτικότητα του τέλους της κλιματικής αλλαγής. Ένα τέλος με το οποίο είναι οι ξενοδόχοι διαφωνούν, ως προς το ύψος, αλλά και το εύρος εφαρμογής του. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Παράσχης μιλώνατς στη γενική συνέλευση του ΞΕΕ  ζήτησε το τέλος να μην επιβαρύνει μόνο τα ξενοδοχεία, ενώ ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός έκανε λόγο για «καινούργια φορολόγηση που επιβάλλεται στους επισκέπτες των Ελληνικών ξενοδοχείων». «Είναι ξεκάθαρο, συμπλήρωσε, πως η υπερφορολόγηση,  με ένα νέο τέλος διαμονής,  οριζόντιο και εθνικό,  βλάπτει την ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Ας μην ξεχνάμε…. H ζήτηση δεν είναι ανελαστική!»

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στην ίδια συνέλευση εστίασε  στην ανάγκη να είναι ανταποδοτικό τονίζοντας ότι «προσεγγίζουμε το ζήτημα υπό το πρίσμα της ανταποδοτικότητας, της επιστροφής πόρων στην κοινωνία, για τη δημιουργία υποδομών και για την ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη». 

Το υπουργείο τουρισμού μάλιστα έχει καταρτίσει έναν κατάλογο έργων για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, όπου θα μπορεί να διοχετευτεί το συγκεκριμένο έσοδο, πρόσθεσε ενώ υπενθύμισε ότι η ίδια εισηγήθηκε την αναστολή «για τους 4 χειμερινούς μήνες» και «πλέον για 4 από τους οκτώ μήνες αυτό θα είναι μειωμένο στα επίπεδα που είναι σήμερα».

Επίσης όσον αφορά τα μέτρα στήριξης των πληγεισών περιοχών «με το νέο έτος, ανέφερε ότι «εργαζόμαστε για την ταχύτερη εφαρμογή ειδικού πλαισίου κινήτρων για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού στις πληγείσες περιοχές. Ενός πλαισίου στο πρότυπο του προγράμματος North Εvia pass που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες.

Στο πλαίσιο αυτό «δρομολογείται σχετική ρύθμιση τόσο για τη Θεσσαλία, όπου έχει πλέον αποκατασταθεί μεγάλο μέρος των ζημιών και μπορεί να υποδεχθεί επισκέπτες, όσο και για τον Έβρο και για τη περιοχή της Δαδιάς, για την οποία θα προβλέπεται ειδικό πλαίσιο και αυξημένο ποσό για τους δικαιούχους».

Επιπλέον «σε εξέλιξη είναι και η συζήτηση σε διυπουργικό επίπεδο,  καθώς και οι συσκέψεις με τις ταξιδιωτικούς οργανισμούς τους εξωτερικού για το Ρόδος pass. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το συγκεκριμένο μέτρο θα αφορά το σύνολο των επισκεπτών των οποίων η διαμονή επηρεάστηκε από τις φωτιές του περασμένου Ιουλίου». 

Αύξηση μέχρι 200%

Πάντως από τη μελέτη του ΙΤΕΠ προκύπτει ότι η αύξηση του τέλους διαμονής κατά την μετεξέλιξή του σε τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, θα είναι αυξημένο από 100% έως 200%, ενώ  θα πλήξει περισσότερο το 25% των ξενοδοχείων με τη χαμηλότερη τιμή, όπου η επιβάρυνση φτάνει έως 11% (5αστερα ξενοδοχεία μήνας Μάρτιος).

Η αύξηση του τέλους κλιματικής αλλαγής στην πλήρη εφαρμογή του είναι 150% για τα 5στερα (από 4 στα 10 ευρώ) 133% για τα 4στερα (από 3 στα 7 ευρώ) 100% στα 3στερα (από 1,5 στα 3 ευρώ) και 200% στα ενός και δυο αστέρων από 0,5 στα 1,5 ευρώ.

Στο 5στερο με βάση μια διάμεση τιμή η επιβάρυνση είναι από 4% έως 9% ανάλογα το μήνα και την μέση τιμή στα 4στερα από 4%-8% στα 3στερα από 3%-5% και στα 1-2 αστεριών από 1% -4%.

 

Πηγή ot.gr