Τουρισμός

Κολύμπι στις απέραντες παραλίες της Ρόδου

Πολυσύχναστες και κοσμοπολίτικες, οι παραλίες του νησιού εκτείνονται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων

Οι παραλίες είναι ένα μεγάλο ατού της Ρόδου. Μεγάλες, πλήρως οργανωμένες και κοσμοπολίτικες, έχουν πρασινογάλανα καθαρά νερά και περιστοιχίζονται συχνά από μεγάλα ξενοδοχεία. Είναι πολυσύχναστες και στις περισσότερες θα απολαύσετε θαλάσσια σπορ.

Επειδή το νησί είναι μεγάλο, θα χρειαστεί να κάνετε αρκετά χιλιόμετρα για να επισκεφθείτε τις πιο μακρινές, ενώ σπάνια θα βρείτε απομονωμένες και πιο ήσυχες.

Κοντά στην πόλη

Έλλη (παραλία Ρόδου): Πολυφωτογραφημένη και μεγάλη, είναι η κοσμική πλαζ της πόλης της Ρόδου. Με αμέτρητες ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bars πάνω στην άμμο και πολλά άλλα.

Ιξιά – Ιαλυσός: Αμέσως μετά την πόλη της Ρόδου (8,5 χλμ.), περιστοιχισμένες από μεγάλα, πολυτελή ξενοδοχεία. Και οι δυο παραλίες μαζί δημιουργούν μια απέραντη, οργανωμένη πλαζ, με κατά τόπους άσπρη άμμο και τιρκουάζ νερά. Κατά μήκος υπάρχουν σχολές wind surfing καθώς είναι ιδανικές για το σπορ λόγω ανέμων. Διοργανώνονται πρωταθλήματα wind surfing, beach volley, beach soccer.

Κρεμαστή: Είναι οργανωμένη και πολυσύχναστη, με πολλά beach bars και κέντρο θαλάσσιων σπορ. Βρίσκεται μετά την Ιαλυσσό, 12 χλμ. από την πόλη.

Καλλιθέα -Πηγές Καλλιθέας: Ο στενόμακρος όρμος έχει πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και εξωτική βλάστηση. Τον στολίζει το εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής υδροθεραπευτήριο (βλ. Αξιοθέατα). Είναι οργανωμένη και υπάρχουν σχολές καταδύσεων. Απέχει 10 χλμ. από την πόλη.

Φαληράκι: Στη δεκαετία του 1950 ήταν μια ήσυχη ακτή που ονομαζόταν Παχυνάμμος, με δυο σπίτια και την ομώνυμη ταβέρνα. Σήμερα είναι από τις πλέον πολυσύχναστες πλαζ της Ρόδου, ένα απέραντο δάσος από ομπρέλες και ξαπλώστρες. Αυτό που την ξεχωρίζει είναι ότι αποτελεί πραγματικό παράδεισο για όσους αγαπούν τη διασκέδαση και το αλκοόλ. Ο κεντρικός δρόμος είναι γεμάτος μπαρ, εστιατόρια, μαγαζιά. Διαθέτει ό,τι άλλο έχει σχέση με τη διασκέδαση -όπως waterpark, πίστες bungee jumping και go-cart. Φυσικά προσφέρονται όλων των ειδών τα θαλάσσια σπορ. Απέχει 14 χλμ. από την πόλη.

Τραουνού (Τραγανού)- Αφάντου-Πλάκα: Τρεις παραλίες που σχηματίζουν μια μεγάλη σε μήκος και φαρδιά παραλία με άμμο και βότσαλο. Τα νερά βαθαίνουν απότομα. Είναι οργανωμένη σε διάφορα σημεία, με γήπεδο beach volley, beach bars, δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Στην παραλία Αφάντου λειτουργεί γήπεδο γκολφ, και έχει κερδίσει Γαλάζια Σημαία. Απέχουν περίπου 22 χλμ. από την πόλη.

Τσαμπίκα: Στα 26 χλμ. από την πόλη της Ρόδου, θα κάνετε μπάνιο σε μια από τις ομορφότερες παραλίες, κάτω από το ομώνυμο μοναστήρι της Παναγίας στην οποία, κατά την παράδοση, πηγαίνουν οι άτεκνες γυναίκες για να τις βοηθήσει να αποκτήσουν παιδιά.
Είναι μεγάλη, οργανωμένη, με ψιλή άμμο, πράσινα ρηχά νερά, αμμόλοφους.

Αγάθη: Φαρδιά, απάνεμη παραλία με λεπτή άμμο και ρηχά νερά. Έχει θέα στο μεσαιωνικό κάστρο του Φερακλού, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε. Επόμενη παραλία είναι το Χαράκι. Απέχουν περίπου 38 χλμ. από την πόλη.

Μαντώματα: Δίπλα από το Φαληράκι βρίσκεται η μικρή αυτή παραλία που ελάχιστοι γνωρίζουν με το αυθεντικό της όνομα, καθότι είναι γνωστή στο νησί ως παραλία γυμνιστών. Το μειονέκτημά της είναι ότι η πρόσβαση στο νερό είναι δύσκολη έως επικίνδυνη, γιατί στα ρηχά υπάρχουν γλιστερά βράχια. Έχει ομπρέλες-ξαπλώστρες.

Λαδικό – Antony Quinn Bay: Δυο μικρές οργανωμένες, γειτονικές παραλίες κοντά στο Φαληράκι. Το Λαδικό είναι ένας κολπίσκος με αμμώδη παραλία. Δίπλα του βρίσκεται η παραλία Βαγιές, ή Άντονι Κουίν. Εκεί γυρίστηκαν το 1961 σκηνές από την ταινία «τα κανόνια του Ναβαρόνε» και η παραλία αυτή γοήτευσε τον γνωστό ηθοποιό. Είναι μικρή, με βότσαλα και έχει ωραίο βυθό για snorkeling. Έχει πάρει Γαλάζια Σημαία και η πόλη της Ρόδου απέχει 15 χλμ.

Κατσούνι: Μεγάλη παραλία με ψιλή άμμο και ρηχά νερά, που την κάνουν ιδανική για μικρά παιδιά. Βρίσκεται 3 χλμ. νότια της παραλίας της Λάρδου, και απέχει 50 χλμ. από την πόλη.

Κολύμπια: Οργανωμένη παραλία με άμμο και ψιλό βότσαλο. Υπάρχουν ξενοδοχεία, beach bars, ταβέρνες. Είναι ιδανική για θαλάσσια σπορ και έχει κερδίσει Γαλάζια Σημαία.

Κιοτάρι: Απέραντη, οργανωμένη παραλία, με άμμο, που φτάνει μέχρι τη Λαχανιά. Κατά μήκος της υπάρχουν πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, ταβέρνες, beach bars. Είναι κατά τόπους οργανωμένη και προσφέρονται θαλάσσια σπορ (wind surfing, jet ski, kite κ.λπ.). Είναι στα 60 χλμ. από την πόλη.

Καλαβάρδα: Μικρή παραλία με άμμο-βότσαλα και μερικά αρμυρίκια. Δεν είναι οργανωμένη, διαθέτει όμως μερικά ντους, beach bar κ.α. Μπορείτε να μείνετε ως το δειλινό και να θαυμάσετε το ωραίο ηλιοβασίλεμα. Απέχει 30 χλμ. από την πόλη και αξίζει, πριν φύγετε, να κάνετε μια βόλτα ως το ομώνυμο, γραφικό χωριό.

Φάνες: Εκτεταμένη αμμώδης παραλία στα δυτικά, με ρηχά νερά κι ένα ψαρολίμανο. Υπάρχουν ταβέρνες και σχολές wind surfing και kite surf, καθώς είναι εκτεθειμένη στους βοριάδες. Είναι κατάλληλη για όσους αποφεύγουν την πολυκοσμία και απέχει 30 χλμ. από την πόλη της Ρόδου.

Στεγνά: Είναι η παραλία του χωριού Αρχάγγελος, στα 29 χλμ. από την πόλη της Ρόδου. Με άμμο-βότσαλο, ομπρέλες και ξαπλώστρες, σχετικά ήσυχη. Στην άκρη της βρίσκεται ένα λιμανάκι. Στην παραλία λειτουργούν φημισμένες ψαροταβέρνες του νησιού. Υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ και γήπεδο beach volley.

Κάμειρος: Οργανωμένη παραλία στα δυτικά με ψιλή άμμο και ταβέρνες, περίπου 50 χλμ. από την πόλη. Προσφέρεται για ένα ήσυχο μπάνιο.

Κοντά στη Λίνδο

Κάλαθος: Εκτείνεται σε 4 χλμ. και έχει άμμο και ψιλό βότσαλο. Σε κάποια σημεία της είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Προσφέρονται θαλάσσια σπορ και υπάρχουν ταβερνάκια. Είναι στα 50 χλμ. από την πόλη.

Βλυχά: Στην άκρη της μεγάλης παραλίας της Καλάθου, 3 χλμ. πριν τη Λίνδο. Γύρω της έχουν κτιστεί μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και είναι οργανωμένη. Μπορείτε να κάνετε κανό. Είναι 47 χλμ. μακριά από την πόλη.

Παραλία Λίνδου -Μεγάλος Γιαλός: Θεωρείται η πιο κοσμική και πολυσύχναστη του νησιού και είναι η κεντρική παραλία της Λίνδου (αξιοθέατα), στη βόρεια πλευρά του βράχου της ακρόπολης. Έχει ψιλή άμμο, ρηχά νερά, ατελείωτες σειρές από ομπρέλες και ξαπλώστρες, ταβέρνες, beach bars. Απέχει 50 χλμ. από την πόλη.

Άγιος Παύλος: Με άμμο-βότσαλα και πράσινα νερά, στη νότια πλευρά της ακρόπολης της Λίνδου. Παρότι μικρή παραλία, είναι πολυσύχναστη και έχει υποδομές. Είναι κατάλληλη για snorkeling. Πήρε το όνομά της επειδή- κατά την παράδοση- σ’ αυτήν αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος όταν πέρασε από τη Ρόδο (το ξωκλήσι που θα δείτε είναι αφιερωμένο σ’ εκείνον). Απέχει 50 χλμ. από την πόλη.

Πεύκοι: Στα 4 χλμ. από τη Λίνδο, μια μεγάλη οργανωμένη και πολυσύχναστη πλαζ. Περιβάλλεται από πευκοδάσος και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Γλύστρα: Ωραία παραλία και σχετικά ήσυχη, σ’ έναν κόλπο μακριά από την κατοικημένη περιοχή. Διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες, κανό και είναι κατάλληλη για παιδιά. Είναι 55 χλμ. από την πόλη.

Λάρδος: Οργανωμένη παραλία στα 65 χλμ. από την πόλη, με άμμο και βότσαλο. Υπάρχει η δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Είναι η μόνο που έχει κερδίσει Ευρωπαϊκή Γαλάζια Σημαία.

Άλλες παραλίες

Πλημμύρι: Ήσυχη παραλία στα ΝΑ, μήκους 4,5 χλμ., με μαύρη άμμο, στην άκρη ενός μεγάλου κόλπου. Η περιοχή παρουσιάζει οικολογικό ενδιαφέρον, καθώς στους αμμόλοφους της παραλίας γεννά τα αυγά της η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta.

Πρασονήσι: H αμμώδης «μύτη» γης που εισχωρεί στη θάλασσα και το καταπράσινο νησάκι που το καλοκαίρι ενώνεται με την ξηρά, είναι αξιοθέατο του νησιού. Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ρόδου και το παράδοξο είναι ότι η θάλασσα από τη μια πλευρά έχει πάντα κύμα, ενώ από την άλλη είναι «λάδι». Την περιοχή λατρεύουν οι surfers καθώς φυσούν πολύ δυνατοί άνεμοι Ιούλιο-Αύγουστο). Λειτουργούν σχολές wind surfing, ξενοδοχεία, beach bars και άλλα. Στο νησάκι υπάρχει ένας φάρος ύψους 14 μ. κτισμένος το 1890, και μια μικρή παραλία στην ανατολική του πλευρά. Απέχει 92 χλμ. από την πόλη.

Λίμνη Απολακκιάς: Δεν συγκεντρώνει πολύ κόσμο επειδή όταν φυσάει νοτιάς σχηματίζονται μεγάλα κύματα. Είναι αμμώδης, υπάρχουν ομπρέλες-ξαπλώστρες και την προτιμούν οι γυμνιστές. Ολόκληρος ο όρμος έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Natura 2000» και βρίσκεται στη δυτική ακτή.

Γλυφάδα: Ωραία πράσινα νερά και πεύκα. Είναι στα 70 χλμ. από την πόλη στη δυτική ακτογραμμή.

Φούρνοι: Μετά το κάστρο και το χωριό του Μονόλιθου (στα δυτικά), η άσφαλτος συνεχίζεται για 5 χιλιόμετρα και καταλήγει σε αδιέξοδο. Εκεί υπάρχει μια μικρή, ερημική παραλία, όπου πηγαίνουν μόνο οι «ψαγμένοι». Δεν είναι οργανωμένη. Αν ακολουθήσετε το μονοπάτι στα αριστερά της παραλίας, θα ανακαλύψετε και άλλους μικρούς και απομονωμένους κόλπους.