Ρόδος

Πανελλαδική κινητοποίηση στον τομέα Υγείας Συγκεντρώσεις στα Νοσοκομεία Ρόδου, Κω και Λέρου

Πανυγειονομική 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση έχει κηρύξει για σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι υγειονομικοί των νησιών του Αιγαίου διεκδικώντας, όπως αναφέρουν: “Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους”.

Για «κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το ΕΣΥ» λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και των χαμηλών αμοιβών κάνει λόγω η ΠΟΕΔΗΝ

Στα Δωδεκάνησα συγκεντρώσεις θα γίνουν: στη Ρόδο, από τον Σύλλογο Εργαζομένων στις 2 μ.μ., στο Νοσοκομείο, στην Κω από το Εργατικό Κέντρο Βόρειας Δωδεκανήσου στις 6.30 μ.μ. στο Νοσοκομείο και στη Λέρο από την Ένωση Ιατρών Θεραπευτηρίου Λέρου, στις 5 μ.μ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ

Συμμετέχουμε στην Παναιγαιακή κινητοποίηση και στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ με συγκέντρωση στην είσοδο του Νοσοκομείου στις 2 Νοεμβρίου 14:00 και καλούμε σε μεγάλη κεντρική συγκέντρωση στις 9 Νοεμβρίου 18:00 στην πλατεία Κύπρου όλο το λαό της Ρόδου
Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους και όλες
Φτάνει πια με την εγκατάλειψη! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!
Διαδηλώνουμε μαζί με όλους τους νησιώτες του Αιγαίου! Απαιτούμε λύσεις τώρα!
Η κατάσταση του τομέα της υγείας στα νησιά είναι επικίνδυνη για το λαό, δεν πάει άλλο. Υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία μας σαν κόστος και έχει τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όσων πέρασαν μέχρι τώρα.
Χρήματα υπάρχουν από τη βαριά φορολογία που πληρώνουμε όλοι μας. Όμως δεν τα διαθέτουν για τις ανάγκες του λαού ανάμεσα στις οποίες είναι και το δημόσιο σύστημα υγείας. Προτεραιότητά τους είναι να δίνουν επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως αυτούς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού στα νησιά μας.
Ως εδώ. Δεν μπορούμε να δεχτούμε σαν “κανονικότητα” το 2023 να μεταφέρονται οι ασθενείς σε καρότσες αγροτικών γιατί η κυβέρνηση θεωρεί κόστος την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ. Δεν μπορούμε να δεχτούμε σαν κανονικότητα στη Ρόδο, τη «ναυαρχίδα» του τουρισμού όπως λένε, να πεθαίνουν οι άνθρωποι περιμένοντας ένα ασθενοφόρο στην Νότια Ρόδο αφού για ολόκληρο το νησί 130.000 κατοίκων και άλλους τόσους στην αιχμή της τουριστικής σεζόν να λειτουργούν στην καλύτερη περίπτωση τρία ασθενοφόρα, ενώ άλλα πέντε οχήματα βρίσκονται παροπλισμένα στα γκαράζ του ΕΚΑΒ, λόγω έλλειψης πληρωμάτων.
Είναι αθλιότητα τα νοσοκομεία μας να λειτουργούν χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό με τις ελλείψεις να αγγίζουν το 50% των οργανικών θέσεων, με βάση τα οργανογράμματα που σήμερα ούτε κι αυτά αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες! Για παράδειγμα στα οργανογράμματα των νοσοκομείων του νότιου Αιγαίου δεν προβλέπεται ούτε ένας ακτινοφυσικός για δεκάδες ακτινολογικά μηχανήματα, με ότι σημαίνει αυτό για την ακτινοπροστασία ασθενών και εργαζομένων.
Είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή τα νοσοκομεία μας να λειτουργούν με παλαιωμένο και ασυντήρητο εξοπλισμό όπως οι αξονικοί τομογράφοι οι οποίοι χαλάνε συχνά και τα επείγοντα περιστατικά, όπως πολυτραυματίες από τροχαία ατυχήματα, μαζί με τα βαριά νοσηλευόμενα περιστατικά να πρέπει να μεταφέροντα στα ιδιωτικά ακτινολογικά εργαστήρια.
Έχουμε φτάσει στο σημείο κάθε χρόνο το Νοέμβρη τα νοσοκομεία να στεγνώνουν από χρήματα και να μην μπορούν ούτε χαρτί υγείας να αγοράσουν, αφού ο κρατικός προϋπολογισμός δεν φτάνει ούτε για τα βασικά. Την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα νοσοκομεία Κω Καλύμνου και Ρόδου η χρηματοδότηση μειώθηκε από το 2015 έως το 2018 κατά 10 εκατομμύρια ευρώ περίπου (41.877.323,80 € το 2015 – 31.763.182,67 € το 2018). Ενώ επί διακυβέρνησης ΝΔ η χρηματοδότηση του νοσοκομείου Ρόδου από τον κρατικό προϋπολογισμό από το 2019 έως το 2022 μειώθηκε κατά 2 εκατομμύρια ευρώ περίπου (5.916.000,00 € το 2019 4.078.389,20 το 2022), όταν το κόστος μόνο για τα φάρμακα έχει εκτιναχθεί στο διπλάσιο και από 5 εκατομμύρια έχει φτάσει στα 11 εκατομμύρια ευρώ.
Αλήθεια μπορούμε να δεχτούμε το έτος 2023:
• ολόκληρα νοσοκομεία να είναι χωρίς αναισθησιολόγο, όπως συμβαίνει στην Ικαρία και στη Λήμνο, χωρίς παθολόγο και καρδιολόγο όπως συμβαίνει στην Κω;
• να υπάρχουν Πολυδύναμα Ιατρεία, χωρίς ούτε έναν ειδικό ή γενικό γιατρό, όπως συμβαίνει στο Π.Ι. της Ν. Ρόδου;
• Γίνεται σε ολόκληρα νησιά να λείπουν σημαντικές ιατρικές ειδικότητες, όπως το να μην υπάρχει κανένας οφθαλμίατρος, ωτορινολαρυγγολόγος κ.α. σε όλο το νησί της Σάμου; Να μην υπάρχει μικροβιολόγος ή γυναικολόγος ή χειρούργος στην Πάρο;
• Είναι δυνατόν σημαντικός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός να μην υπάρχει, οι κτηριακές εγκαταστάσεις και ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός (στρώματα, σεντόνια κλπ) να είναι διαλυμένα και να μένουν τα νοσοκομεία το καλοκαίρι χωρίς κλιματισμό και το χειμώνα χωρίς θέρμανση;
Τα αντίστοιχα ερωτήματα είναι ατελείωτα και συμβαίνουν σε όλα τα νησιά!
Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει όταν προκηρύσσει κάποιες λιγοστές θέσεις υγειονομικών στα τουριστικά νησιά. Γιατί γνωρίζει ότι όποιες ελάχιστες καλυφθούν θα είναι από τους υπάρχοντες συμβασιούχους εργαζόμενους, άρα το συνολικό προσωπικό δεν πρόκειται να αυξηθεί. Κυρίως όμως γιατί γνωρίζει ότι με τις συνθήκες που επικρατούν με την τραγική υποστελέχωση που στα νησιά είναι πολύ εντονότερη και το κόστος ζωής είναι πολλές φορές μεγαλύτερο, επομένως χωρίς ειδικά μέτρα στήριξης, οι θέσεις δεν καλύπτονται τελικά.
Είναι πρόκληση να μας προπαγανδίζουν ως λύση την τηλεϊατρική, δηλαδή να συμβιβαστούμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε γιατρούς.
Είναι προκλητικό να μην υπάρχει καμιά φροντίδα για μέτρα υγείας και ασφάλειας από κράτος και εργοδοσία, να μην υπάρχει καθόλου τεχνική επιθεώρηση εργασίας ενώ οι γιατροί εργασίας να είναι στην ουσία μόνο στα χαρτιά, αφού οι ώρες που προβλέπει ο νόμος να είναι παρόντες σημαίνει ότι ενας εργαζόμενος μπορεί να μην το έχει δει ποτέ. Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε ως κανονικότητα τα εργατικά «ατυχήματα».
Με τις πολιτικές τους είτε μας σπρώχνουν να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη απευθυνόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ή διαφορετικά να ζούμε χωρίς περίθαλψη το 2023.
Δε συμβιβαζόμαστε! Ξέρουμε ότι μόνο ο λαός σώζει το λαό και παίρνουμε ξανά την κατάσταση στα χέρια μας. Οι νησιώτες του Αιγαίου απαιτούμε λύσεις τώρα!
Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών με γενναία κρατική χρηματοδότηση
Διεκδικούμε :
Για τα Νοσοκομεία:
 Μονιμοποίηση όλου του προσωπικού (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) με σύμβαση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
 Να υπάρχου όλες οι αναγκαίες κλινικές με τις απαιτούμενες ειδικότητες γιατρών. Κάλυψη όλων των ειδικοτήτων. Κάλυψη των αναγκών σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες. Η κυβέρνηση να ανακοινώσει προσλήψεις για όλες τις ειδικότητες και για όλες τις θέσεις, με σοβαρά οικονομικά κίνητρα για τους νησιωτικούς, τουριστικούς προορισμούς.
 Πλήρη εργαστηριακό και τεχνολογικό εξοπλισμό, να έχουν τη δυνατότητα πρόληψης και θεραπείας στο νησί, χωρίς να χρειάζεται να δίνουμε μια περιουσία, για να μεταβούμε σε κάποιο κεντρικό νοσοκομείο, είτε κρατικό, είτε πολύ περισσότερο σε κάποιο ιδιωτικό. Νοσοκομεία ικανά να στηρίξουν άμεσα βαριές περιπτώσεις, έχοντας επάρκεια σε ΜΕΘ αλλά και ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας).
Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν:
 Δίκτυο Κέντρων Υγείας που να καλύπτουν πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ, στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες, με παθολόγους και νοσηλευτές.
 Σύνδεση των Κ.Υ με τους χώρους κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι).
 Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ (που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας).
 Επιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες.
 Αγροτικά ιατρεία στελεχωμένα και σε όλα τα χωρία.
Για το ΕΚΑΒ:
 Να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος επείγουσας βοήθειας έτσι που να καλύπτει κάθε επείγον περιστατικό. Ενίσχυση και εκσυγχρονισμός του στόλου του ΕΚΑΒ με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού.
Πρόνοια:
 Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.
 Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για όλους (χωρίς πλαφόν εξαιρέσεις και περικοπές), με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
 Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.
Πρόληψη:
 Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.
 Συστηματικοί εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά.
 Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες.
 Επαναφορά για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως του επιδόματος τοκετού.
 Στελέχωση Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρήσεων Εργασίας στα νησιά με τακτικούς ελέγχους.
 Γιατροί εργασίας σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς