Ρόδος

Τεράστια οικολογική καταστροφή στη Ρόδο

Πάνω από μια εβδομάδα καίγεται η Ρόδος με τα πύρινα μέτωπα να αναζωπυρώνονται συνεχώς. Η καταστροφή που συντελείται στο νησί έχει μεγάλες οικολογικές επιπτώσεις.

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας μίλησε για την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί το «νησί των ιπποτών». Συγκεκριμένα έκανε λόγο για «πρωτόγνωρες εικόνες», αναφορικά με την δασική πυρκαγιά το χωριό Λάερμα. Η περιβάλλουσα περιοχή και ορισμένα σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Το περιβάλλον το οποίο πραγματικά έχει καταστραφεί. Οι εικόνες που αντικρίζω είναι πρωτόγνωρες για δασική πυρκαγιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τεράστια η καταστροφή που συντελείται στο νησί με την χλωρίδα και την πανίδα της Ρόδου να εξαφανίζεται από την πύρινη λαίλαπα

Σε στάχτη μετατράπηκε το κέντρο του περιβάλλοντος του νησιού

«Η δασική πυρκαγιά δεν κρίνεται κατ’ αρχάς με την έκτασή της. Έχω πάει σε πολλές δασικές και μεγάλες πυρκαγιές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μία ιδιαίτερη πυρκαγιά εδώ γιατί πλήττεται ουσιαστικά το κέντρο του περιβάλλοντος της Ρόδου».

Τόνισε δε, ότι υπάρχουν εστίες ανοιχτές ενώ η μορφολογία του εδάφους «ευνοεί» την ανάπτυξη της πυρκαγιάς, ενώ για τα τουριστικά καταλύματα υπογράμμισε ο κ. Λέκκας πως, έχουν καεί ολοσχερώς και η τουριστική περίοδος στη Ρόδο έχει πληγεί σημαντικά.

Ρόδος: Πώς τα δάση μετατράπηκαν σε στάχτη – Δείτε βίντεο

Αποκαρδιωτικό είναι το παρακάτω βίντεο, με τις δασικές εκτάσεις που κάηκαν ολοσχερώς στο νησί της Ρόδου. Η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού απειλείται επί τουλάχιστον 7 συνεχόμενες μέρες.

Ο κ. Αθανασίου, τοποθετήθηκε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega, το πρωί της Δευτέρας 24/7 σχετικά με το τι οφείλουμε να κάνουμε για να προστατευσουμε το περιβάλλον από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

«Μας προβληματίζει και εμάς αυτό το ερώτημα. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και είναι σημαντικό να ξέρουμε την άποψη των στελεχών των υπηρεσιών και αναφέρομαι στην πυροσβεστική και στη δασική υπηρεσία. Δεν αναφέρομαι στην ΕΛ.ΑΣ και στον Στρατό, γιατί δεν τίθεται θέμα άποψης των στελεχών επειδή είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι αυτών των υπηρεσιών που χρειάζονται εκπαίδευση για να είναι πιο ασφάλεια όταν βοηθούν και να μπορούν να βοηθούν πιο αποτελεσματικά, για να μην «βλέπουν» σε όποιον συναντούν, έναν δυνητικό εμπρηστή από πρόθεση», υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου.

«Μεσούσης της αντιπυρικής, δεν τίθεται ζήτημα αξιολόγησης ούτε αρνητικής κριτικής. Απ΄ τις 17 Ιουλίου και μετά που μας απασχόλησαν οι πυρκαγιές, οι συνθήκες δεν ήταν ακραίες, η κατάσταση της βλάστησης είναι καλή ακόμα. Αν λέμε τώρα ότι είναι ακραία η κατάσταση, όταν ξεραθεί η βλάστηση πού θα κατατάξουμε αυτή την κατάσταση;», συμπλήρωσε ο κ. Αθανασίου.

Κι πρόσθεσε: «συνδέουμε την διαχείριση του δασικού οικοσυστήματος και του αγροδασικού χώρου με τα εισοδήματα των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων, των υλοτόμων και των ρητινοκαλλιεργητών έτσι ώστε η διαχείριση να είναι βιώσιμη, αειφορική και να μην χρειάζεται συνεχώς εξωτερική χρηματοδότηση και να υιοθετηθεί από τις τοπικές κοινωνίες γνώση και εμπειρία από τους παλαιότερους».

Φωτιά στη Ρόδο: Γροθιά στο στομάχι τα απανθρακωμένα ζωάκια στην άκρη του δρόμου

Στο δρόμο από το χωριό Κιοτάρι προς το Ασκληπιείο το σκηνικό είναι αποκαρδιωτικό, με το δάσος να έχει μετατραπεί σε στάχτη και τα ζώα, που δεν πρόλαβαν να φύγουν από τη μανία της φωτιάς, να έχουν απανθρακωθεί.

Copernicus: Συγκλονίζει η αεροφωτογραφία της Ρόδου μετά τις φωτιές

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων, Κοπέρνικος, έχει καταγράψει δορυφορικές εικόνες, στις οποίες και η έκταση του μετώπου, αλλά και των καμένων εκτάσεων απεικονίζουν το μέγεθος της καταστροφής.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακτήθηκαν ως την Κυριακή το μεσημέρι, είχαν καεί 114.140 στρέμματα στο σμαραγδένιο νησί, κάτι που σημαίνει ότι με τις αναζωπυρώσεις σήμερα στο Ασκληπιείο και στα πέριξ χωριά, ο απολογισμός δυστυχώς θα ανέβει.