Ελλάδα

Πολύμνια Γαλανού για Δευτερογενείς Διακομιδές

Εν μέσω καλοκαιριού, ορισμένα νοσοκομεία αποφάσισαν να ξεκινήσουν την υλοποίηση του νόμου για το ΕΣΥ που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και συγκεκριμένα το άρθρο που προβλέπει ότι η μεταφορά των ασθενών στα σπίτια τους θα γίνεται από ιδιωτικά ασθενοφόρα και όχι από το  ΕΚΑΒ

Η παραπάνω απόφαση αφορά τις δευτερογενείς διακομιδές, η οποία ορίζεται από το άρθρο 40 του νόμου.

Ωστόσο, ο νόμος δεν διευκρινίζει κάτι πολύ σημαντικό. Δεν αναφέρεται αν το κόστος της δευτερογενούς διακομιδής θα χρεώνεται στον ασθενή ή θα χρεώνεται στο νοσήλιό του που θα υποβάλλεται προς είσπραξη από το νοσοκομείο στον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, οι ιδιώτες θα κερδίζουν σε κάθε περίπτωση, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthStat, αλλά και όσα έχουν πει τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, εκτιμάται ότι η υπόδειξη του νοσοκομείου προς τους γιατρούς της εταιρείας την οποία θα καλούν για την διακομιδή, προϋποθέτει την ύπαρξη σύμβασης του νοσοκομείου με τη συγκεκριμένη εταιρεία, στην οποία σύμβαση θα αναφέρεται και το κοστολόγιο κάθε διακομιδής που το νοσοκομείο θα διεκδικεί από τον ΕΟΠΥΥ. Σε κάθε περίπτωση αυτό πρέπει να διευκρινιστεί.

Επίσης, είναι άγνωστο αν τα ιδιωτικά ασθενοφόρα που επιλέγονται για αυτές τις δευτερογενείς διακομιδές πρέπει να διαθέτουν πιστοποίηση/αδειοδότηση από κρατικό φορέα (σύμφωνα με τον νόμο 4412/2016), ως προς την επάρκειά τους και την ασφάλεια μεταφοράς των ασθενών μετά την νοσηλεία τους.

Το αυτονόητο είναι ότι πρέπει να διαθέτουν, αλλά μέχρι να γίνει γνωστό δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με σιγουριά. Πάντως, η μεταφορά των ασθενών στο σπίτι μετά τη νοσοκομειακή νοσηλεία τους, δεν είναι απλά μία μετακίνηση. Αλλιώς θα έπαιρναν… ταξί. Το εξιτήριο ενός ασθενή δεν σημαίνει και πλήρης ανάρρωση.

Συμπερασματικά, ακόμα και η δευτερογενής διακομιδή πρέπει να διενεργείται από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τόσο για να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ όσο και για την ασφάλεια της υγείας των ασθενών.

 

Την τοποθέτησή της, αναφορικά με τις δευτερογενείς διακομιδές του ΕΚΑΒ, την ταλαιπωρία και τα έξοδα που υφίστανται οι ασθενείς, καθώς επίσης τα λάθη και τις παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού, διατυπώνει με ανάρτησή της στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης  η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου κ. Πολύμνια Γαλανού

Αναφέρει τα εξής: 

“Τί ορίζουμε δευτερογενή διακομιδή αρχικά: Αυτή κατά την οποία ο άρρωστος που δεν δύναται λόγω προβλημάτων υγείας να φύγει περιπατητικός ή με δικό του μέσο στο σπίτι αλλά αντίθετα χρειάζεται την μεταφορά με ασθενοφόρο.

Το ΕΚΑΒ ,το οποίο μέχρι προ δυο ετών όταν λέγαμε ότι χρειαζόταν ενίσχυση και κάποιοι εργαζόμενοι του έλεγαν ότι όλα ήταν οκ, ότι δεν υπήρχε πρόβλημα (αν κ είχαν αποσπαστεί καμπόσοι στην Β Ελλάδα και μάλιστα εκδίδονταν κ χρόνος στις ραδιοφωνικές συχνότητες για να πειστούμε για την επάρκεια των πληρωμάτων….) τέλος πάντων …τώρα λοιπόν κ αυτοί (ίσως άλλαξαν οι καιροί) διαμαρτύρονται κ αιτούνται την πρόσληψη προσωπικού (δικαίως ) Διέκοψαν τις δευτερογενείς διακομιδές αρρώστων από το Νοσοκομείο στα σπίτια τους σαν μορφή διαμαρτυρίας. ΟΜΩΣ να θυμίσω τόσο σ αυτούς όσο κ στον αξιότιμο πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ Παπαευσταθίου κάτι λεπτομέρειες που τους διαφεύγουν-Με την έναρξη των μνημονίων συγχωνεύθηκαν κ καταργήθηκαν υπηρεσίες λόγω της οικονομικής κατάρρευσης του κράτους.

Προσλήψεις δεν μπορούσαν να γίνουν στο Εκαβ και έτσι παραχωρήθηκε το Ασθενοφόρο του Νοσοκομείου μαζί με 4 οδηγούς στο ΕΚΑΒ (εκαναν τις δευτερογενείς διακομιδές.)Σήμερα λοιπόν μ έγγραφο του ο Πρόεδρος του Εκαβ ενημέρωσε ότι επιβαρύνεται με πόρους καθως κ το προσωπικό του Εκαβ με υποχρεώσεις του Νοσοκομείου(!)  πετώντας το μπαλάκι στα νοσοκομεία.

Στα νοσοκομεία που δεν έχουμε πέρα από γιατρούς κ τραυματιοφορείς κ έχουμε επιφορτιστεί κ τον δικό τους ρόλο

Θυμάται το ΕΚΑΒ ότι το νοσοκομείο της Ρόδου επί σειρά ετών παραχωρούσε χώρο στους ξενώνες ΤΟΥ προκειμένου να φιλοξενηθούν εκαβίτες από άλλα μέρη της Ελλάδας που μαζί με τις δωρεάν διακοπές τους(σιτίζονταν από χορηγίες ξενοδόχων) εκαναν κ κάποιες βάρδιες;

Γνωρίζει ο Πρόεδρος του Εκαβ πόσο καιρό θέλουν οι προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ να αρχίσουν κ κάποτε να τελειώσουν;

Γνωρίζει ο Πρόεδρος του Εκαβ ότι υπήρχαν πληρώματα ΕΚΑΒ που ήθελαν να εκτελούν αποκλειστικά και μόνο τακτικά εξιτήρια κ ξαφνικά αυτοί φοβήθηκαν κ αρνούνται;;; Άραγε τί φοβούνται;

Γνωρίζει ο Πρόεδρος αν η ο συνδικαλισμός πηδάει τους κακόμοιρους κ ανήμπορους;

Γνωρίζει ότι στο ΕΚΑΒ Ρόδου έχουμε μια άλλη Λωρίδα της Γάζας;;,—-Το ΕΚΑΒ γνωρίζει ότι έτσι ανοίγει τον δρόμο στην Ιδιωτικοποίηση ;;;; —Γνωρίζει ο κ Υπουργός ότι αν τινάξεις ανάποδα το ταμείο του Νοσοκομείου δεν θα πέσει σεντ;;;Ποιος θα πληρώσει τα ενοικιασμένα ασθενοφόρα;;ο ΕΟΠΥ που μας βούλιαξε;; Οι επιχορηγήσεις που θα έρθουν των Αγίων Σαράντα;;;

ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ;;Αν ναι κάντε προσλήψεις Φέρτε μας πίσω το ασθενοφόρο κ τους οδηγούς μας .ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΡΡΩΣΤΩΝ”