Περιφέρεια

Γ.Λεονταρίτης: “Να ιδρυθεί Υγειονομική Περιφέρεια αποκλειστικά για τα ζητήματα των νησιών”

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023, για τα θέματα που αφορούν το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, παρευρέθηκε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτης εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ο κ. Λεονταρίτης παίρνοντας το λόγο ανέφερε όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαχρονικά και που αφορούν τις κτιριακές υποδομές, τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, την αγορά ασθενοφόρων οχημάτων, τη μισθολογική κάλυψη 205 ατόμων εκ των οποίων 25 ιατρών και 180 λοιπού προσωπικού (για το Βαρδάκειο και Πρώιο έχουν διατεθεί για το συγκεκριμένο σκοπό 1.568.025 ευρώ), τη χρηματοδότηση του επιδόματος – κινήτρου των 450 ευρώ που δίνεται από το 2016 σε επικουρικούς και αγροτικούς ιατρούς που έρχονται να υπηρετήσουν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, κλπ.

Στη συνέχεια, η τοποθέτηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη είχε δύο σκέλη.

Το πρώτο αφορούσε θέσεις για την επίλυση των τρεχόντων, σοβαρών προβλημάτων του Νοσοκομείου Σύρου και πιο συγκεκριμένα:

α) τη διεκδίκηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου της άμεσης στελέχωσης του Δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου των Κυκλάδων (Βαρδάκειο και Πρώιο) και των υπολοίπων δομών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Υγείας στα νησιά

β) την ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την απομάκρυνση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ που εκτελούσε τις αεροδιακομιδές από την πτητική βάση της Σύρου.

Στο δεύτερο σκέλος της τοποθέτησης του, ο κ. Λεονταρίτης κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για το μέλλον μεταφέροντας την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου για διεκδίκηση ίδρυσης μίας διακριτής Υγειονομικής Περιφέρειας Νήσων, η οποία θα αντιμετωπίζει αποκλειστικά τα ζητήματα των νησιών με τις ιδιαιτερότητές τους.

Σε δήλωσή του σχετικά με τις ανάγκες του συστήματος υγείας στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Λεονταρίτης αναφέρει:

«Αποτελεί ύψιστη ανάγκη ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός αποτελεσματικότερου, ορθολογικότερου και ισχυρότερου συστήματος υγείας στην περιοχή μας, το οποίο να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, καθώς ό, τι θεωρείται δεδομένο για τις υγειονομικές δομές της ηπειρωτικής χώρας, δεν ισχύει και για τα νησιά μας.  Μπορούν και πρέπει να μειωθούν οι ανισότητες που παρατηρούνται και να μην νιώθουν οι νησιώτες πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ταυτίζομαι απολύτως με την πρόταση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών παραγόντων (Βουλευτών, Δημάρχων και φορέων των Κυκλάδων) για να γίνει για πρώτη φορά μια σοβαρή, ολοκληρωμένη συζήτηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας στα νησιά μας.

Η υγεία δεν είναι υπόθεση κανενός κόμματος, κανενός θεσμού, κανενός φορέα, κανενός συνδικαλιστικού οργάνου.

Το δημόσιο αγαθό της υγείας είναι υπόθεση όλων μας.»

 

kykladiki.gr