Διεθνή Ελλάδα

Η Μέση Ανατολή φλέγεται: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Ιορδανία Τα drones του Ιράν εισήλθαν στον εναέριο χώρο της (Βίντεο)

Η Ιορδανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν μέσω επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν στο Ισραήλ.

Μέση Ανατολή: «Κατεβάζουν ρολά» στους εναέριους χώρους τους Ιορδανία, Ιράκ και Σαουδική Αραβία  «Δυστυχώς αναπόφευκτη η κλιμάκωση», αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι

Ο αντιναύαρχος Daniel Hagari, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι το Ιράν έχει εκτοξεύσει δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ, μια εξέλιξη που φέρνει τις δύο χώρες στο χείλος μιας συνολικής σύγκρουσης μετά από περισσότερο από μια δεκαετία σκιωδών πολέμων και αυξανόμενων εντάσεων στην μετά την 7η Οκτωβρίου και τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Τα drones απέχουν «ώρες» από το να φτάσουν στο ισραηλινό έδαφος, δήλωσαν αξιωματούχοι σε τοπικά μέσα ενημέρωσης το βράδυ του Σαββάτου.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ βρίσκονταν σε υψηλό συναγερμό εδώ και μέρες για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης που εξαπέλυσε η Τεχεράνη, και τα αεριωθούμενα αεροπλάνα ακούγονταν να βρυχώνται σε όλο το βόρειο τμήμα της χώρας μετά την ανακοίνωση. Το εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ αναμένεται να είναι σε θέση να αναχαιτίσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed, τα οποία πετούν με ταχύτητα περίπου 150 χλμ./ώρα.

Οι φήμες κυκλοφόρησαν αρκετές ώρες πριν από τη δήλωση του Χαγκάρι στις 23:00 τοπική ώρα (9 μ.μ. BST) σχετικά με τα απειλούμενα από το Ιράν αντίποινα για τη δολοφονία την 1η Απριλίου του στρατηγού Μοχάμαντ Ρεζά Ζαχέντι, ανώτερου στελέχους των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, σε επίθεση σε ιρανικό διπλωματικό κτίριο στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, για την οποία η Τεχεράνη θεωρεί υπεύθυνο το Ισραήλ.

Καθώς πολλές γύρω χώρες έκλεισαν τους εναέριους χώρους τους εν όψει της επίθεσης, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για τις επόμενες δύο ημέρες.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η Ιορδανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν μέσω επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν στο Ισραήλ, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Δύο περιφερειακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν νωρίτερα στο Reuters ότι η αεράμυνα της χώρας είναι έτοιμη να αναχαιτίσει και να καταρρίψει οποιοδήποτε ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εισέλθει στον εναέριο χώρο της.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ο στρατός της Ιορδανίας βρίσκεται επίσης σε κατάσταση συναγερμού και τα συστήματα ραντάρ του παρακολουθούν τη δραστηριότητα των drone τα οποία προ ολίγου εισήλθαν στον εναέριο χώρο της.