Περιφέρεια

Γ. Χατζημάρκος στον RV: Θα ζητήσω ν’ αποδοθούν ευθύνες για τα έκτροπα στο λιμάνι της Ρόδου

Καταπέλτης ήταν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τη Νατάσα Ράγιου, για τα χθεσινά έκτροπα στο λιμάνι της Ρόδου. Όπως τόνισε, θα ζητήσει ν’ αποδοθούν ευθύνες, τονίζοντας ότι έχουν ονοματεπώνυμο, καθώς η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα

Ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε χαρακτηριστικά:

«Θα ζητήσω παραιτήσεις από όσους δεν είναι ικανοί να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Είναι ανεπίτρεπτες οι καταστάσεις που ζούμε, μετά την εμπειρία που ζήσαμε σε πάρα πολλά νησιά του Νοτίου Αιγαίου με κορύφωση το 2015 και όταν τα δύο ΚΥΤ από τα 5 στη χώρα, είναι στα νησιά μας.

Η Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα ήταν κατώτεροι των περιστάσεων σε αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα στη Ρόδο και απογοήτευση. Σε δύσκολες καταστάσεις πέφτεις πάνω στο πρόβλημα και δεν κάνεις συνδικαλισμό. Δε μπορεί να συνεχίσουν να ζουν σε “αιχμαλωσία” τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου».

Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι είχε προειδοποιήσει σε πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσε με την ηγεσία του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ στην περιοχή μας, ότι θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα για πιθανό ντου στο λιμάνι της Ρόδου, τη στιγμή που εκατοντάδες έχουν κάνει κατάληψη σε δημόσια πάρκα του νησιού σε οκτώ σημεία τουλάχιστον.

Σημείωσε δε, ότι σε καμία περίπτωση δε μπορεί να δεχθεί ότι υπάρχει ασυνεννοησία μεταξύ Αστυνομίας και Λιμενικού σε ποιόν ανήκει ποια αρμοδιότητα, ενώ καταλήγοντας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Καιρίδη ότι η Ρόδος δεν έχει ΚΥΤ.

«Η Ρόδος είναι στοχοποιημένη 100% για γεωπολιτικούς λόγους από τα ελεγχόμενα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η Τουρκία για να πετύχει νίκες στο δικό της γεωπολιτικό παιχνίδι, χρησιμοποιεί αυτούς τους ανθρώπους ως εργαλείο, οι οποίοι είναι κατευθυνόμενοι», είπε σχετικά.

Ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε ότι αν και δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και θα μπορούσε να δηλώσει αναρμόδια δεν το έπραξε, είναι παρούσα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για κανέναν από τους έχοντες την ευθύνη αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος. «Δεν μπορεί να έχουν κάνει όλοι σωστά τη δουλειά τους και το αποτέλεσμα να είναι οι καταστάσεις που τώρα ζει η Ρόδος», προσθέτοντας χαρακτηριστικά για τους υπευθύνους ότι «αν είχε βρεθεί αδήλωτη ταμειακή, η κινητοποίηση θα ήταν μεγαλύτερη».

Ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε επίσης μιλώντας στον Real Voice 99.5:

“Στάθηκα και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ήμουν εκεί στο μεταναστευτικό το 2015, το ίδιο κάνω και τώρα. Τα πάρκα στη Ρόδο παρουσιάζουν τριτοκοσμική εικόνα και είναι επικίνδυνο για την οικονομία μας. Βγήκαμε να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Δεν είμαστε ούτε λιμενικοί, ούτε αστυνομικοί. Με ονοματεπώνυμο Αστυνομία και Λιμενικό Σώμα έχουν την ευθύνη. Δεν μπορεί να ρίχνουν πάντα τις ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση.

Πόσο δύσκολο είναι να προβλέψεις ότι θα γίνει το ντου στο λιμάνι; Το έβαλα στο τραπέζι προ ημερών, είχα προειδοποιήσει για το θέμα. Εγώ δεν το ανέχομαι αυτό. Θα ζητήσω παραιτήσεις από όσους δεν είναι ικανοί να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Θα το ζητήσω αυτό και το λέω δημόσια, είναι ανεπίτρεπτες οι καταστάσεις που ζούμε, μετά την εμπειρία που ζήσαμε σε πάρα πολλά νησιά μας του Νοτίου Αιγαίου, όταν δύο ΚΥΤ είναι στα νησιά μας.

Η Αστυνομία και το ΛΣ ήταν κατώτεροι των περιστάσεων σε αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα στη Ρόδο και απογοήτευση.

Σε δύσκολες καταστάσεις πέφτεις πάνω και δεν κάνεις συνδικαλισμό. Δε μπορεί να συνεχίσουν να ζουν σε “αιχμαλωσία” τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Τα δύο από τα πέντε hot spot στην Ελλάδα είναι στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Ξέρουμε τα μέρη που είναι στη Ρόδο, σε οκτώ σημεία τουλάχιστον. Όπως δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχει ασυνεννοησία ποιανού είναι η αρμοδιότητα”.

Επιπλέον ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε ότι “Η Ρόδος είναι στοχοποιημένη 100% για γεωπολιτικούς λόγους από τα ελεγχόμενα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η Τουρκία για να πετύχει νίκες στο δικό της γεωπολιτικό παιχνίδι, χρησιμοποιεί αυτούς τους ανθρώπους ως εργαλείο. Κατευθυνόμενοι είναι”.  Σημειώνεται επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα, και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη μιλώντας στον RV δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος ότι η Ρόδος είναι στοχοποιημένη από τα κυκλώματα μεταναστών στη γείτονα χώρα που διακινούν δεκάδες μετανάστες προς το νησί.

“Με θλίβει και η δήλωση του κ. Καιρίδη”, είπε επιπροσθέτως ο κ. Χατζημάρκος.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου υπογράμμισε ότι “Το θέμα έχει τεράστιες διαστάσεις. Ο Πρωθυπουργός είναι δίπλα μας εκεί που πρέπει να είναι δίπλα μας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι σε κάθε θέμα της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να απευθυνόμαστε στον Πρωθυπουργό για την επίλυσή του.

Με καθυστέρηση ωρών αναχώρησε το «Βlue Star Χίος»

Ένταση επικράτησε το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι της Ρόδου, όπου 400 μετανάστες οι οποίοι τις τελευταίες μέρες βρίσκονται στη Ρόδο, επεδίωξαν να επιβιβαστούν σε πλοίο της γραμμής, ζητώντας την άμεση μεταφορά τους από το νησί. Οι συγκεντρωμένοι στον καταπέλτη του «Βlue Star Χίος» εμπόδισαν τον απόπλου του πλοίου, ζητώντας να μεταφερθούν είτε σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, είτε στην ενδοχώρα.

Τελικά, μετά από 4,5 ώρες καθυστέρηση, στις 3.20 το μεσημέρι, το πλοίο αναχώρησε για το προγραμματισμένο του δρομολόγιο, με τελικό προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, με 535 επιβάτες και 84 Ι.Χ., ενώ σ’ αυτό επιβιβάστηκαν 40 μετανάστες, προκειμένου να μεταχθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας.

Από το Λιμενικό Σώμα ανακοινώθηκε ότι για την καθυστέρηση απόπλου του πλοίου από τη Ρόδο, συνελήφθησαν δύο μετανάστες, ηλικίας 41 και 53 ετών, με τις κατηγορίες της απείθειας και παρακώλυσης συγκοινωνιών, ως επικεφαλής της ομάδας των μεταναστών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το πλοίο.

realvoice