Αστυνομικό

Δύο συλλήψεις για την παρεμπόδιση απόπλου του “Blue Star Χίος” από το λιμάνι της Ρόδου

Από το Λιμενικό Σώμα ανακοινώθηκε ότι για την καθυστέρηση απόπλου του πλοίου από τη Ρόδο, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, ηλικίας 41 και 53 ετών, με τις κατηγορίες της απείθειας και παρακώλυσης συγκοινωνιών, ως επικεφαλής της ομάδας των μεταναστών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το πλοίο.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού:

Σε συνέχεια ενημέρωσης αναφορικά με την καθυστέρηση απόπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στη Ρόδο, γνωρίζεται ότι συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, ηλικίας 41 και 53 ετών, για παράβαση του άρθρου 169 Π.Κ. (Απείθεια) και του 292 του Π.Κ. (Παρακώλυση συγκοινωνιών), ως επικεφαλής της ομάδας των ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το πλοίο.

Η ένταση επικράτησε το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι της Ρόδου, όταν 400 μετανάστες οι οποίοι τις τελευταίες μέρες βρίσκονται στη Ρόδο, επεδίωξαν να επιβιβαστούν σε πλοίο της γραμμής, ζητώντας την άμεση μεταφορά τους από το νησί. Οι συγκεντρωμένοι στον καταπέλτη του «Βlue Star Χίος» εμπόδισαν τον απόπλου του πλοίου, ζητώντας να μεταφερθούν είτε σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, είτε στην ενδοχώρα.

Τελικά, μετά από 4,5 ώρες καθυστέρηση, στις 3.20 το μεσημέρι, το πλοίο αναχώρησε για το προγραμματισμένο του δρομολόγιο για τους λιμένες Πηγάδια Καρπάθου – Κάσου – Σητείας – Ηρακλείου – Θήρας, με τελικό προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, με 535 επιβάτες και 84 Ι.Χ., ενώ σ’ αυτό επιβιβάστηκαν 40 μετανάστες, προκειμένου να μεταχθούν σε ΚΥΤ.

Προηγήθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα σήμερα άλλη ανακοίνωση από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, όπου ανέφερε τα εξής:

“Πρωινές ώρες χθες, στον λιμένα Ακαντιά της Ρόδου, μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, ο οποίος είχε συγκεντρωθεί στον καταπέλτη του Ε/Γ-Ο/Γ ¨BLUE STAR CHIOS¨ Ν.Π. 10883 με σκοπό να εισέλθει επί του πλοίου, παρεμπόδισε την ομαλή φόρτωση και επιβίβαση του, με αποτέλεσμα τη καθυστέρηση απόπλου του. Το εν λόγω πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο για τους λιμένες Πηγάδια Καρπάθου – Κάσου – Σητείας – Ηρακλείου – Θήρας και τελικό λιμένα Πειραιά.

Στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., προέβησαν σε μέτρα τάξης και ασφαλείας, με γνώμονα την κοινωνική ειρήνευση, με αποτέλεσμα το συγκεντρωμένο πλήθος να αποχωρήσει και να συνεχιστεί η ομαλή επιβίβαση των επιβατών.

Το πλοίο απέπλευσε την 15:20 αντί της προγραμματισμένης ώρας (11:00) με 535 επιβάτες και 84 Ι.Χ. Επί του πλοίου επιβιβάστηκαν σαράντα (40) αλλοδαποί, προκειμένου να μεταχθούν σε ΚΥΤ”.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μεταφορές από το νησί έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα και γίνονται τακτικά, με ευθύνη της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Καθώς οι ροές μηδενίστηκαν στον Έβρο και μηδενίζονται στο βόρειο Αιγαίο, μικρό μέρος της μεταναστευτικής πίεσης έχει μεταφερθεί νοτιότερα, στα νότια Δωδεκάνησα. Οι αρχές ασφαλείας επικεντρώνονται σε αυτά τα σημεία διόδου για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε τα εξής:

«Δεν μπορεί να έχουν κάνει όλοι σωστά την δουλειά τους και το αποτέλεσμα να είναι οι καταστάσεις που τώρα ζει η Ρόδος» και προσέθεσε για τους υπευθύνους ότι «αν είχε βρεθεί αδήλωτη ταμειακή, η κινητοποίηση θα ήταν μεγαλύτερη». Παράλληλα τόνισε ότι η Περιφέρεια, αν και θα μπορούσε να δηλώσει αναρμόδια, και σε αυτήν την περίπτωση δεν το έπραξε, δηλώνοντας παρούσα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για κανέναν από τους έχοντες την ευθύνη αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος.
Είπε: «Τίποτα ευκολότερο για εμάς από το να δηλώσουμε, το αληθές, ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα. Όμως, δεν πράξαμε αυτό. Δηλώσαμε παρόντες από την πρώτη στιγμή όπως κάνουμε σταθερά χρόνια τώρα και πρόθυμοι να συνδράμουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του, πραγματικά, εξαιρετικά μεγάλου, προβλήματος.
Όμως, αυτό όχι για να γίνουμε το άλλοθι κανενός. Δεν μπορεί να έχουν κάνει όλοι σωστά την δουλειά τους και το αποτέλεσμα να είναι αυτό που τώρα ζει η Ρόδος. Αν είχε βρεθεί αδήλωτη ταμειακή, η κινητοποίηση θα ήταν μεγαλύτερη. Δεν μπορεί να έχουν κάνει όλοι σωστά την δουλειά τους και να φταίει μόνο η γεωγραφία».