Ρόδος

Κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου για συμμετοχή στην αυριανή απεργία

Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο που θεσμοθετεί 6ήμερο και 13ωρη εργασία, διευκολύνει τις απολύσεις και ποινικοποιεί την
περιφρούρηση της απεργίας για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023
24ωρη ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου

Εκατόν σαράντα χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου για το 8ωρο και ενώ στη Θεσσαλία μετρούν ακόμη νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, στον Έβρο, στη Φθιώτιδα, στη Δυτική Αττική, στη Ρόδο είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε για ψήφιση νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί την 5ήμερη εργασία, θεσμοθετεί 13ωρη εργασία, διευκολύνει τις απολύσεις ακόμη και εγκύων και ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας για να εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.
● το άρθρο 4 δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να απολύει εργαζόμενους, ακόμη και εγκύους, χωρίς αποζημίωση πριν τη λήξη της σύμβασης εργασίας τους, που τη βαφτίζει «δοκιμαστική περίοδο».
● το άρθρο 9 θεσμοθετεί εργασία μέχρι και 13 ώρες τη μέρα και 78 ώρες τη βδομάδα.
● το άρθρο 10 εισάγει νέες μορφές ελαστικής απασχόλησης χωρίς συγκεκριμένο ωράριο και μέρες εργασίας.
Πρόκειται για τις συμβάσεις «ελάχιστων – μηδενικών ωρών» και «κατά παραγγελία» χωρίς συγκεκριμένα ωράρια και αμοιβές. Ο εργαζόμενος δεν ξέρει αν και πότε θα έχει δουλειά, και άρα αν, πότε και πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχει.
● με τα άρθρα 25 και 26 καταργείται η πενθήμερη εργασία, αφού επιτρέπει στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με το σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών να απασχολούν τους εργαζόμενους και έκτη μέρα, με μόνο αντίτιμο την προσαύξηση του μεροκάματου κατά 40% για την έκτη μέρα.
● το άρθρο 30 προβλέπει ότι καθήκοντα ιατρού Εργασίας μπορούν να ασκούν και γιατροί που δεν έχουν την αντίστοιχη ειδικότητα, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την προστασία της υγείας των εργαζομένων.
● το άρθρο 31 επιφέρει νέο χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, αφού όποιος συμμετέχει σε περιφρούρηση απεργίας, θα τιμωρείται τουλάχιστον με φυλάκιση 6 μηνών και με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ! Ενώ «η επανειλημμένη τέλεση της αξιόποινης πράξης συνιστά επιβαρυντική περίσταση».

Το αντεργατικό νομοσχέδιο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019/1152, για την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και έρχεται να συμπληρώσει το Ν.4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη) για την κατάργηση του 8ωρου, την αύξηση της εντατικοποίησης και της επιβάρυνσης της υγείας των εργαζομένων.

Η Οδηγία αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για κατάργηση όσων εργατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει και είχε υπερψηφιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο από τη ΝΔ και τους χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές, ενώ όταν είχε συζητηθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ την είχε υπογράψει η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Είναι προκλητικές οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι δήθεν το νομοσχέδιο είναι «φιλεργατικό» γιατί «η κυβέρνηση ρυθμίζει με κανόνες μια πραγματικότητα που ήδη υπάρχει» και «αντιμετωπίζεται το ζήτημα της μαύρης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής».

Μάταια προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι δήθεν «κανονικότητα» να «ξεχάσουμε» το 5ημερο και 8ωρο, ότι είναι «κανονικότητα» για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να μην έχουν συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, να μην γνωρίζουν αν και για πόσες ώρες θα τους καλέσει για δουλειά ο κάθε εργοδότης.

Η αλήθεια είναι ότι όπως επανειλημμένα έχουν ομολογήσει κυβερνητικά στελέχη το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο ικανοποιεί τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για κατάργηση κάθε περιορισμού στην επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, την πλήρη κατάργηση του 5ημέρου – 8ωρου, τη διευκόλυνση των απολύσεων ακόμη και εγκύων, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων.

Το νέο νομοσχέδιο εντάσσεται στην συνολική στρατηγική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξασφάλιση ακόμη πιο «φθηνού, ευέλικτου, υποταγμένου εργατικού δυναμικού» στους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να συνεχίζεται η αύξηση της ήδη τεράστιας κερδοφορίας τους ακόμη και σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης ή κρίσης (που όλες οι προβλέψεις επιβεβαιώνουν ότι είναι πολύ πιθανή…).

Προσπαθούν να μας ξεγελάσουν οσοι ισχυρίζονται ότι δήθεν το νομοσχέδιο αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα και όχι τον δημόσιο
Ολοι γνωρίζουμε ότι οι ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Μάταια προσπαθούν λοιπόν οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού να μας «καθησυχάσουν» για να μην αντιδράσουμε με το προφανώς ψευδέστατο επιχείρημα ότι το «νομοσχέδιο δεν αφορά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο».

Η αλήθεια είναι, εκτός από ορισμένα άρθρα (1Α, 69Α/69Β/70Α/182Α/189) από τα οποία το Δημόσιο εξαιρείται, το μεγαλύτερο μέρος των αντεργατικών αλλαγών ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ.

Για παράδειγμα, η εξαήμερη εργασία (άρθρα 25 και 26) ισχύει και για υπηρεσίες του Δημοσίου.
Αμφιβάλλει κανένας ότι οι δημόσιες μονάδες υγείας θα είναι «προνομιακός» χώρος εφαρμογής της 6ήμερης εργασίας, δεδομένου ότι δεν γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού;
Σύμφωνα με το άρθρο 31, όσοι υπερασπίζονται την απεργία ή αγωνίζονται με όποια μορφή δράσης αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι όπως οι καταλήψεις θα τιμωρούνται το ίδιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με 6μηνη φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο.

ΌΧΙ άλλες θυσίες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων
Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε

Βρισκόμαστε στο 2023, η τεχνολογία και η επιστήμη έχει εκτοξεύσει την παραγωγικότητα της εργασίας. Αντί όμως να εργαζόμαστε και να ζούμε σε καλύτερες συνθήκες, με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας, η ζωή μας «παει από το κακό στο χειρότερο…». Πλειστηριασμοί, ακρίβεια, μισθοί πίνας, ατελείωτη δουλειά, απροστάτευτη από τα φυσικά φαινόμενα.
Οι ζωές μας θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους του μεγαλοεπιχειρηματία. Κράτος, κυβερνήσεις και επιχειρηματίες είναι μια γροθιά απέναντι στον εχθρό λαό.
Ανάλογη πρέπει να είναι και η δική μας απάντηση σαν λαός απέναντι σε όλους τους. Δυναμώνουμε τον αγώνα για μια ζωή στο επίπεδο των σύγχρονων επιστημονικών, τεχνικών, παραγωγικών δυνατοτήτων της βιομηχανίας και όχι να επιστρέφουμε αιώνες πίσω.

 

Ο πρόεδρος                                            Η γραμματέας
Χαρίλαος Μπαρός                                 Ελένη Αγγέλη