Ρόδος

Κοινσεπ «Για τη φύση» : “Καλλιεργούμε στα σχολεία – φυτεύουμε στο δάσος”

Εκκίνηση σχολικής χρονιάς με μια μεγάλη περιβαλλοντική – εκπαιδευτική δράση σε 17 δημοτικά σχολεία της Ρόδου, δύο της Σύμης και ένα της Χάλκης, από την κοινωνική επιχείρηση – οργάνωση «Για τη φύση», με τη στήριξη του ιδρύματος Costas M. Lemos Foundation και το συντονισμό του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Η δράση τιτλοφορείται «Καλλιεργούμε στα σχολεία – φυτεύουμε στο δάσος» και μέσω αυτής, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί θα γίνουν συμμέτοχοι στην καλλιέργεια μιας σειράς δασικών ειδών μέσα στο σχολείο τους. Βελανιδιές, πουρνάρια, κυπαρίσσια, πεύκα, αλλά και θαμνώδη είδη φυτεμένα σε ειδική επιτραπέζια κατασκευή με φυτόχωμα, θα ξεκινήσουν ως σπόροι, θα ξεφυτρώσουν ως βλαστοί και τελικά ως μικρά δέντρα και θάμνοι θα μεταφυτευτούν σε γλαστράκια έτοιμα για τις ανάγκες των αναδασώσεων του νησιού μας.

Η ποικιλία των καλλιεργούμενων ειδών είναι απαραίτητη, καθώς αποτελεί το συμβολισμό τόσο της ποικιλότητας των ειδών που απαντώνται στη φύση, όσο και για την σπουδαιότητα της διαφορετικότητας σε κάθε κοινωνία.

Η επιστημονική επίβλεψη της δράσης γίνεται από δασολόγο της κοινσεπ «Για τη φύση», υπό τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου. Κατά τους μήνες της υλοποίησής της, ο υπεύθυνος επιστημονικός συνεργάτης θα παρακολουθεί το ρυθμό ανάπτυξης των βλαστών σε κάθε σχολείο και θα δίνει σχετικές πληροφορίες προς μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στόχος είναι να κατανοήσουν τις ανάγκες στην εκκίνηση της ζωής των βλαστών και το πώς το προστατευμένο περιβάλλον του σχολείου θα επηρεάσει την ανάπτυξή τους όταν ως νεαρά δέντρα θα βρεθούν στο φυσικό τους χώρο.

Ο σχεδιασμός της δράσης έγινε από την οργάνωση «Για τη φύση», η εφαρμογή της θα ξεκινήσει τον προσεχή Οκτώβριο, πιλοτικά σε 20 δημοτικά σχολεία και με την προοπτική να υλοποιηθεί σε όλα τα σχολεία της Δωδεκανήσου. Η χρηματοδότηση, ύψους 5000 ευρώ, για το κόστος της δράσης καλύπτεται εξολοκλήρου από το ίδρυμα Costas M. Lemos Foundation. Σε ό,τι αφορά το συντονισμό της δράσης γίνεται από το ίδρυμα Μποδοσάκη.

Το ποια σχολεία θα συμμετέχουν στην πιλοτική δράση θα αποφασιστεί από κοινού με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και η τελική ανακοίνωση της λίστας θα γίνει την προσεχή εβδομάδα.