Τουρισμός

”Απογειώθηκαν” τα παγκόσμια αεροδρόμια

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Cirium για τα 100 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο, τα οποία ταξινομήθηκαν με βάση την αύξηση των θέσεων που είναι διαθέσιμες στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι η ανάκαμψη της Ασίας.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 13 κορυφαία αεροδρόμια της λίστας εντοπίζονται στην ανατολική Ασία.

Στην κορυφή βρίσκεται το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ με τις συνολικές θέσεις να ανέρχονται στα 6,687 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 449% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 και ακολουθούν το αεροδρόμιο της Ταϊπέι με 6,17 εκατ. θέσεις (+301%), της Σεούλ με 8,932 εκατ. θέσεις (+144%), της Σαγκάης με 10,443 εκατ. (+78%) και της Κουάλα Λουμπούρ με 8,36 εκατ. θέσεις (+75%).

Επιπλέον, το Τελ Αβίβ εμφάνισε σημαντική αύξηση θέσεων, η οποία αποδίδεται σε εταιρείες χαμηλού κόστους όπως η Wizz Air και η τουρκική Pegasus.

Στον αντίποδα, δεν ήταν όλα τα αεροδρόμια τόσο απασχολημένα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το αεροδρόμιο του Μέξικο Σίτι καθώς οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους Volaris και VivaAerobus περιόρισαν την παρουσία τους και μετατόπισαν την ανάπτυξή τους σε άλλες αγορές του Μεξικού.

Χαμηλότερες πτήσεις σημείωσε και το αεροδρόμιο της Μόσχας καθώς συνεχίζεται ο αρνητικός αντίκτυπος από την εισβολή στην Ουκρανία.

Πτωτικά κινείται και το αεροδρόμιο του Όσλο (όπου κατέρρευσε το σύστημα εναέριας κυκλοφορίας Flyr) καθώς και το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης LaGuardia.

Στη λίστα φιγουράρει και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο οποίος καταλαμβάνει την 60η θέση με τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων να εκτιμάται σε 5,514 εκατ. για το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σημειώνοντας άνοδο 13% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αυτή η θετική πορεία αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία για την επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας τόσο για τον Αύγουστο όσο και για το οκτάμηνο του 2023.