Τουρισμός

Εντυπωσιασμένοι Γάλλοι δημοσιογράφοι από τη ζεστή φιλοξενία: «Η Ρόδος πανέτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες της»


Μετά από πρόσκληση της κεντρικής Υπηρεσίας του Ε.Ο.Τ. και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εξωτερικού Γαλλίας και την Προϊσταμένη κυρία Δήμητρα Βοζίκη και με στόχο τη δυναμική εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στο νησί, επισκέφθηκαν τη Ρόδο οι Γάλλοι δημοσιογράφοι Frederick Mouren και Annick Dournes στο διάστημα από 20 έως 23 Αυγούστου 2023. Και αυτό το ταξίδι εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη για την προώθηση της Ρόδου ως τουριστικού προορισμού και την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης μετά τις πυρκαγιές του Ιουλίου.

Οι εν λόγω δημοσιογράφοι συμμετείχαν στο συγκεκριμένο δημοσιογραφικό ταξίδι προκειμένου να συλλέξουν το απαραίτητο πληροφοριακό υλικό και να συντάξουν τρία αφιερώματα σε Μ.Μ.Ε. με τα οποία συνεργάζονται και να αναδείξουν τον πολιτιστικό, φυσικό και γαστρονομικό πλούτο του νησιού καθώς και την επιστροφή του στην κανονικότητα μετά την κρίση των πυρκαγιών. Οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι επιλέχθηκαν λόγω της ποιότητας των ρεπορτάζ τους αλλά και της πληθώρας των Μ.Μ.Ε. με τα οποία συνεργάζονται. Έτσι, τα θετικά αποτελέσματα αναμένονται να είναι πολλαπλά.

Ο Frederick Mouren θα πραγματοποιήσει εκτενές αφιέρωμα στο trade media La Quotidienne du Tourisme (www.laquotidienne.fr) το οποίο αποτελεί μια από τις πρώτες πηγές πληροφόρησης των Γάλλων τουριστικών πρακτόρων με περισσότερους από 200.000 επισκέπτες τον μήνα.

Η Annick Dournes θα συντάξει δύο αφιερώματα: το πρώτο για το luxury μέσο Prestige (www.prestige.international.com) με περισσότερους από 10.000 μοναδικούς επισκέπτες τον μήνα, το οποίο απευθύνεται σε ένα κοινό υψηλής αγοραστικής ικανότητας που ταξιδεύει τακτικά και το δεύτερο στο αγγλόφωνο trade media Be seeing you (www.besseingyou.world) με περισσότερους από 50.000 επισκέπτες τον μήνα, που απευθύνεται σε ένα νεότερο και πιο δραστήριο κοινό που αναζητά πολυτελείς εμπειρίες.

Κατά την παραμονή τους στο νησί, οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, περπάτησαν τα σοκάκια της και γεύτηκαν τοπικές παραδοσιακές συνταγές. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τις Πηγές Καλλιθέας, τις Επτά Πηγές, τη Λίνδο, την Κοιλάδα των Πεταλούδων και τον λόφο της Φιλερήμου.

Συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Αθανάσιο Βυρίνη, με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Εμμανουήλ Μαρκόπουλο και με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου Δημήτριο Σαλαχούρη από τους οποίους και πήραν συνέντευξη προκειμένου να συμπεριλάβουν τις δηλώσεις τους στα αφιερώματά τους.

 

Σύμφωνα με τον Frederick Mouren, μέσα από την περιήγηση του τις ημέρες αυτές στο νησί, διαπίστωσε ευχάριστα ότι το μεγαλύτερο μέρος του νησιού παραμένει άθικτο και ότι οι επισκέπτες του συνεχίζουν να μπορούν να απολαμβάνουν τις ομορφιές του όπως πάντα. Εντυπωσιάστηκαν από την προσπάθεια που γίνεται ήδη στη Νότια Ρόδο για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε στον φυσικό πλούτο του νησιού ενώ διαπίστωσαν ότι οι ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και ότι οι τουρίστες συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους εκεί με τους ίδιους ρυθμούς. Εξήρε επίσης τον εθελοντισμό και τη φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων, επιχειρηματιών και τοπικών Αρχών που ως αποτέλεσμα είχαν την επιτυχημένη αντιμετώπιση της κρίσης και την άμεση αποκατάσταση της εικόνας του προορισμού στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την Annick Dournes, η Ρόδος αποτελεί πλέον ένα case study για το πώς μία κρίση σε έναν τουριστικό προορισμό μπορεί να μετατραπεί άμεσα σε μία πιο θετική εικόνα που θα προσελκύσει ακόμη περισσότερους τουρίστες. Η Ρόδος αποτελεί έναν υπέροχο προορισμό που δημιουργεί όμορφες αναμνήσεις και εικόνες σε κάθε επισκέπτη της.

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Αθανάσιος Βυρίνης επεσήμανε ότι: «στο πλαίσιο της προσέλκυσης των Ευρωπαίων “ανταποκριτών” στη Ρόδο και σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ., η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου συνδράμει στη φιλοξενία και την ξενάγηση τους στο νησί μας. Βασικός στόχος μας η παρουσίαση και η αναμετάδοση της πραγματικής εικόνας που επικρατεί τόσο στα αξιοθέατα και τις ομορφιές όσο και στις υπηρεσίες και τις δραστηριότητες που προσφέρει ο τόπος μας. Οι Γάλλοι φίλοι μας, εκτιμώντας την κουλτούρα, την ιστορία και τη γαστρονομία μας, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι επικρατεί ομαλότητα και κανονικότητα, ενώ η εποχή που ακολουθεί χαρακτηρίζεται ως ιδανική για τους τουρίστες αυτού του είδους. Θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη στήριξη όλων των δημοσιογράφων και bloggers που προβάλουν τα αναλλοίωτα κάλλη και τις ποικίλες δραστηριότητες που μπορεί να απολαύσει ένας επισκέπτης στη Ρόδο μας».

Σημειώνεται ότι η Ρόδος αποτελεί μία συχνή επιλογή των Γάλλων τουριστών τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Αεροδρομίου «Διαγόρας» της Ρόδου, κατά το έτος 2022, οι αφίξεις στο νησί τουριστών από τη Γαλλία ανήλθαν στις 124.341.

Οι χορηγοί που στήριξαν τη φιλοξενία των δύο δημοσιογράφων ήταν το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, οι τοπικές επιχειρήσεις Lindos Blu Luxury Hotel & Suites, Electra Palace Rhodes Hotel, Auto Holidays Car Rental, Lipsi Restaurant, Pizanias Restaurant και Tatakis Wines.