ΕΘ.Ο.Μ.Α.Κ : Ανακοίνωση για την αποκατάσταση της αλήθειας γύρω από τη δράση της ομάδας μας
Ρόδος

ΕΘ.Ο.Μ.Α.Κ : Ανακοίνωση για την αποκατάσταση της αλήθειας γύρω από τη δράση της ομάδας μας

 

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ»

Η Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Σαλάκου και οι δεκάδες εθελοντές που την απαρτίζουμε, διαπιστώνοντας ότι η επίθεση που δεχόμαστε από διάφορα κομματικά παράκεντρα είναι αμείωτη και προκειμένου να τερματιστεί η κομματική εκμετάλλευση επάνω στα αποκαΐδια των χωριών της Ρόδου, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι φαινόμενα ρατσιστικής βίας ή υποκίνησης βίας σε βάρος άλλων συνανθρώπων μας και δη προσφύγων και μεταναστών, είναι καταδικαστέα και δεν απηχούν στις αρχές και τις αξίες της ομάδας μας.

ΕΘΟΜΑΚ: Θα συνεχίσουμε τη μάχη της κοινωνικής συνεισφοράς, σε πείσμα όλων εκείνων που άδραξαν την ευκαιρία να μας επιτεθούν

Η ΕΘ.Ο.Μ.Α.Κ αξιολογήθηκε ανάμεσα στις κορυφαίες εθελοντικές ομάδες της χώρας από το πρόγραμμα «Υποστήριξη Ομάδων Δασοπυροπροστασίας (2022-2024)» που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022, ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο εκπαιδευτικών εργαστηρίων, στον οποίο συμμετείχαν 53 εθελοντικές ομάδες από διάφορες περιοχές της χώρας, που υλοποιείται από το ΜΚΣ «Δεσμός», το WWF Ελλάς και το HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability) με τη στήριξη του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Εθνικής Τράπεζας, έχει ως στόχο την κατάρτιση, ενδυνάμωση και ενίσχυση των ομάδων δασοπροστασίας.

Οι άνθρωποι μας, οι εθελοντές και οι φίλοι της ομάδας ενστερνίζονται τις αξίες της αλληλεγγύης, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και πιστεύουν στην επιδίωξη μιας δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας που την χαρακτηρίζει ο πλουραλισμός, η απαγόρευση των διακρίσεων, η ανεκτικότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ισότητα. Καταβάλλουν δε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, με σεβασμό των πολιτισμών και των παραδόσεών τους, και στοχεύουν στην οικοδόμηση μιας κοινότητας με κατανομή ευθυνών και αμοιβαία υποστήριξη.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, στην πράξη και όχι στα λόγια, έχουμε υποστηρίξει οικογένειες μεταναστών και προσφύγων και υπενθυμίζουμε γι’ άλλη μια φορά τη δική μας συνεισφορά με τρόφιμα και ρουχισμό σε ενήλικες και μικρά παιδιά υπηκόους τρίτων χωρών και ανιθαγενείς.

Το γεγονός ότι όλη τη θερινή περίοδο παλεύουμε σχεδόν μόνοι μας με τις φλόγες, στο πεδίο δράσης μας, δίχως να ξεκουραζόμαστε ούτε στιγμή, καταλύοντας σε χαρτοκούτια μέσα στο δάσος, σβήνοντας πυρκαγιές και σώζοντας περιουσίες και ανθρώπινες ζωές (βλ. Προφήτη Ηλία), προκάλεσε την υπέρμετρη ενδεχομένως αγανάκτηση και απογοήτευση μας για την αδιαφορία των αρμοδίων για τη δασοπροστασία αρχών του κράτους. Και επίσης οδήγησε και σε ατυχή σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποτύπωναν με «παρεξηγήσιμο» τρόπο τον αποτροπιασμό μας για το γεγονός ότι κυκλώματα διακινητών, που λειτουργούν εντός του νησιού, εγκαταλείπουν σε απομακρυσμένα σημεία του νησιού εκατοντάδες κατατρεγμένους συνανθρώπους μας υπηκόους τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, με αποτέλεσμα να περιφέρονται κυνηγημένοι και δίχως «πυξίδα» στα πλησιέστερα δάση, στα σπίτια και στα χωριά της Ρόδου. Και το σημαντικότερο; Mακριά από τις Δομές και τις Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Δομών αρμόδιων για την υποδοχή και καταγραφή όλων όσοι εισέρχονται χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις στη χώρα, σε συνθήκες βεβαίως σεβασμού της αξιοπρέπειάς τους, με την υπαγωγή τους σε διαδικασίες πρώτης υποδοχής.

Τα παραπάνω σχόλια εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι «έξυπνοι» κομματικοί, που από την ξαπλώστρα της παραλίας, απολαμβάνοντας το κοκτέιλ και τον καφέ τους, έκριναν το έργο της ομάδας μας και τα πρόσωπα που την απαρτίζουν.

Επειδή στόχος μας δεν είναι να συμμετέχουμε το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών -εξάλλου αυτή τη στιγμή που διατυπώνουμε αυτές τις γραμμές δίνουμε και πάλι τη μάχη με τις φλόγες- ενημερώνουμε ότι ήδη έχουμε αφαιρέσει την επίμαχη ανάρτηση και τα σχετικά σχόλια. Όχι όψιμα και υποκριτικά, αλλά ακριβώς διότι όλα όσα αναφέρουμε παραπάνω αποτελούν το ιδεολογικό DNA της ομάδας μας. Θα συνεχίσουμε τη μάχη της κοινωνικής συνεισφοράς, σε πείσμα όλων εκείνων που άδραξαν την ευκαιρία να μας επιτεθούν, για την προστασία των ανθρώπινων ζωών και των περιουσιών κάθε συντοπίτη, κάθε κατοίκου και κάθε ανθρώπου που πατά στα χώματά μας. Για τη μεγάλη ιδέα του εθελοντισμού που αποτελεί βασικό συστατικό της αλληλεγγύης!

Τα Μέλη της ΕΘ.Ο.Μ.Α.Κ.