Εισήγηση του Δημάρχου Αντώνη Β. Καμπουράκη στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε τη Ρόδο
Δήμος

Εισήγηση του Δημάρχου Αντώνη Β. Καμπουράκη στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε τη Ρόδο

«Η καλύτερη άμυνα του νησιού μας απέναντι σε κάθε απειλή είναι η ενότητα. Αυτή την ενότητα δυνάμεων, τη συνεργασία για ένα κοινό σκοπό, επιδιώκω ως Δήμαρχος αλλά και ως απλός Ροδίτης. Αν κάτι πρέπει να μείνει από αυτή την ιστορία, είναι η δύναμη του μαζί»

Ακολουθεί η εισήγηση του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Αυγούστου με θέμα συζήτησης την πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε το νησί:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ζήτησα να προχωρήσουμε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, για να κάνουμε τώρα, ψύχραιμα και με μια απόσταση από τα γεγονότα, μια αποτίμηση της δύσκολης κατάστασης που όλοι βιώσαμε.

Να δούμε τι πήγε καλά, τι δεν πήγε, τι πρέπει να διορθωθεί στο άμεσο μέλλον και κυρίως να δούμε την επόμενη μέρα.

Δυστυχώς η συνεδρίαση γίνεται την ώρα που πυρκαγιές μαίνονται σε όλη τη χώρα θυμίζοντας μας με άσχημο τρόπο ότι κανένας δεν είναι απρόσβλητος και ότι η τραγωδία των πυρκαγιών ξεπερνά τα όρια ενός Δήμου ή μιας Περιφέρειας και απειλεί κάθε πράσινη γωνιά της πατρίδας μας.

Τις 10 αυτές πολύ δύσκολες μέρες όλοι δώσαμε μια πολύ μεγάλη μάχη, ο καθένας από από τη θέση του, να προστατεύσουμε τη Ρόδο μας.

Και θέλω ως Δήμαρχος αυτού του νησιού αλλά και ως Ροδίτης να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους του Δήμου, όλους τους συνεργάτες μας, αλλά πάνω απ’ όλους τους εθελοντές μας που έδωσαν τη μάχη απέναντι στη φωτιά και για τη διαχείρισή της. Έδειξαν όλοι το καλό πρόσωπο της Ρόδου μας και μέσα στη τραγωδία αποτέλεσαν ένα λόγο περηφάνιας, μια αχτίδα ελπίδας.

Θέλω όμως να κάνω και έναν πιο αναλυτικό απολογισμό για όσα έκανε ο Δήμος της Ρόδου. Όχι για να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά επειδή η λογοδοσία είναι καθήκον.

Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι κανένας Δήμος στη χώρα, ούτε ο δικός μας, δεν έχει την αρμοδιότητα της πυρόσβεσης. Ούτε λαμβάνει αποφάσεις για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη της πυροσβεστικής.

Για το αν υπάρχουν ευθύνες που οδήγησαν στο να καίει τόσες μέρες η πυρκαγιά, έχει επιληφθεί αυτεπαγγέλτως ο εισαγγελέας και αναμένουμε το πόρισμά του.

dimarxos-rodou2

Τι κάναμε εμείς ως Δήμος Ρόδου:

Καταρχάς σε ό,τι αφορά στην πρόληψη: Για το 2023 ο Δήμος μας είχε επιχορηγηθεί για δράσεις πυροπροστασίας με 280.000 ευρώ, αλλά διέθεσε από ίδιους πόρους, 1.157.363 ευρώ. Κάναμε δηλαδή πέντε φορές παραπάνω από αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε με βάση τους πόρους που πήραμε.

Σε ό,τι αφορά στη συνδρομή της κατάσβεσης και της πολιτικής προστασίας:

– Σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία συμβάλαμε στη μεγαλύτερη εκκένωση που έχει γίνει στη χώρα σε καιρό ειρήνης. Και όπως γνωρίζετε οι εκκενώσεις γίνονται με εντολή του Δημάρχου, σε συνεννόηση φυσικά με την πολιτική προστασία.
Αυτό το επίτευγμα, κακώς κάποιοι το υποτιμούν. Όπως είδαμε σε πολλές περιοχές του κόσμου η επιτυχία αυτών των εγχειρημάτων δυστυχώς δεν είναι πάντα δεδομένη.

– Όλα τα στελέχη της δημοτικής αρχής και δημοτικοί υπάλληλοι ήταν κάθε μέρα στην πρώτη γραμμή. Στους χώρους της πυρκαγιάς και στους χώρους φιλοξενίας να υποστηρίζουν τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας και να λαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς. Το να λέει κάποιος ότι ο Δήμος ήταν απών είναι προσβολή στις προσπάθειες αυτών των ανθρώπων.

– Όλα τα μηχανήματα, τα οχήματα, οι υδροφόρες και ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Δήμου Ρόδου τέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη διάθεση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

– Η Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ, διέθεσε το στόλο της για τις εκκενώσεις των χωριών και των ξενοδοχειακών μονάδων και τη μεταφορά των πυρόπληκτών στα δημοτικά κέντρα υποδοχής και στα ξενοδοχεία. Συνολικά μέσω της ΡΟΔΑ μετακινήθηκαν πάνω από 3.000 άτομα από το Κιοτάρι, το Γεννάδι και το λιμάνι της Ρόδου.

– Ανοίχθηκαν συνολικά 37 χώροι φιλοξενίας σε Ρόδο, Ιαλυσό, Κρεμαστή, Σορωνή, Καλυθιές, Αφάντου και Αρχάγγελο.

– Σε συνεννόηση με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, τους οποίους ευχαρίστησα θερμά και τους ευχαριστώ ξανά σήμερα, προσφέρθηκαν σε ελάχιστο χρόνο σίτιση και στέγη σε περισσότερα από 5.000 άτομα. Ενώ με μέριμνα και συνεννοήσεις του Δήμου φιλοξενήθηκαν πληρώματα ελικοπτέρων, πυροσβέστες και δασοκομάντος σε ξενοδοχεία της πόλης.

– Στα μέτωπα της πυρκαγιάς διατέθηκαν από το Δήμο Ρόδου φαγώσιμα, νερό, πάγος, μάνικες πυρόσβεσης, μάσκες οξυγόνου, φαρμακευτικό υλικό και διάφορα είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής.

Μέσω του μηχανισμού του Δήμου διαμοιράστηκαν 2.000 κρεβάτια-ράντζα και 444 υπνόσακοι σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

– Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, ο Δήμος Ρόδου προχώρησε σε προμήθεια για χρήση 15 επιπλέον οχημάτων πυρόσβεσης. Και επειδή κάποιοι ρώτησαν «μα κατόπιν εορτής τα πήρατε αυτά;», η απάντηση είναι ότι σύμφωνα με την πυροσβεστική ο κίνδυνος αναζωπύρωσης υπήρχε τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα μετά την πυρκαγιά. Ήταν απολύτως αναγκαία η εκμίσθωσή τους για εκείνες τις κρίσιμες μέρες.

– Επιπλέον, με συνεννόηση του Δήμου με το «Χαμόγελο του Παιδιού», λειτούργησαν μονάδες προληπτικής ιατρικής του «Χαμόγελου» μαζί με ανθρώπους του Δήμου, ενώ στη Ρόδο βρέθηκε και ασθενοφόρο του “Χαμόγελου” με διασώστες του Οργανισμού, που λειτουργούν υπό τις εντολές του ΕΚΑΒ.

– Σημαντική ήταν επίσης η μέριμνα για τα πυρόπληκτα ζώα.

Από την πρώτη στιγμή συγκροτήθηκαν ειδικά συνεργεία από το Δήμο Ρόδου για την παροχή βοήθειας στα πυρόπληκτα ζώα. Για τον εντοπισμό και απεγκλωβισμό τους. Για τη συγκέντρωση τροφών στο Ροδίνι. Και για την φροντίδα και περισυλλογή χτυπημένων ζώων.

Ενώ παράλληλα διαθέσαμε τροφές σε εθελοντές που φιλοξένησαν σκυλιά και αναλάβαμε ως Δήμος τα έξοδα περίθαλψης τους.

Επίσης στο 02ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου δημιουργήθηκε Κέντρο Πρώτων Βοηθειών, για τα ζώα που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές
Ως Δήμος Ρόδου κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη κρίση. Σίγουρα στην ένταση και στην τρέλα της στιγμής θα έγιναν και λάθη. Όμως κανείς δεν ήταν απών. Κανείς δεν κρύφτηκε. Κανείς δεν αδιαφόρησε. Κανείς δεν το έβαλε κάτω ακόμα και όταν δεχόταν άδικες επικρίσεις. Όλοι παλέψαμε για να σώσουμε το νησί μας και να αναδείξουμε το μεγαλείο ψυχής της Ροδίτισσας και του Ροδίτη σε όλη τη χώρα και όλο τον κόσμο.

Γι’ αυτό και ευχαρίστησα και το κάνω και σήμερα όχι μόνο τους υπαλλήλους τους Δήμου αλλά κυρίως κάθε συμπολίτη μας που άνοιξε την επιχείρησή του, το μαγαζί του, ακόμη και το σπίτι του εκείνη τη δύσκολη ώρα.

Και λυπάμαι πραγματικά που εκείνες τις δραματικές ώρες κάποιοι με ψεύδη, συκοφαντίες και χυδαιότητες, επιχείρησαν να γίνουν οι πολιτικοί κερδοσκόποι της φωτιάς. Ελπίζω τώρα που πέρασαν κάποιες μέρες και είμαστε όλοι πιο ψύχραιμοι, όσοι έχουν λίγο φιλότιμο να αισθάνονται ένα ίχνος ντροπής για τη στάση τους εκείνες τις ώρες…

Προσωπικά δεν πρόκειται να τους ακολουθήσω σε καμιά τοξική ρητορική. Είμαι εδώ για να ενώνω δυνάμεις, όχι για να διχάζω. Για να συνθέτω και όχι για να πετάω λάσπη στον οποιοδήποτε.

Αν κάτι πρέπει να μείνει από αυτή την ιστορία είναι η δύναμη του μαζί!

Αυτό έδειξαν οι συμπολίτες μας και αυτό το δρόμο ακολουθώ κι εγώ.

Η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς μας βρήκε ως Δήμο Ρόδου και πάλι στην πρώτη γραμμή.

Πρώτα απ’ όλα για την καταγραφή των ζημιών και τη στήριξη των πυροπλήκτων. Δημιουργήθηκε ειδική γραμμή, το 15588 για την υποβολή αιτήσεων αποζημίωσης.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφασίστηκε η εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης με έργα αγροτικής οδοποιίας, εγγειοβελτιωτικά έργα, γεωτρήσεις και αγωγούς μεταφοράς.

Πάνω απ’ όλα όμως μέριμνά μας ήταν να αναστηλώσουμε τον Τουρισμό μας ώστε η περιβαλλοντική τραγωδία που ζήσαμε να μην οδηγήσει σε δεύτερη τραγωδία: την οικονομική.

Από την πρώτη στιγμή και σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, με τον ίδιο των Πρωθυπουργό πάντοτε δίπλα μας, και βέβαια με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναλάβαμε μια σειρά πρωτοβουλίες.

Μιλήσαμε με φορείς του τουρισμού, συμμετείχαμε σε εκστρατείες ενημέρωσης, κάναμε τα πάντα για να επιστρέψει η Ρόδος στην κανονικότητα. Ήδη η εικόνα έχει πλήρως εξομαλυνθεί.

Και θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω και όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό μας αυτή τη δύσκολη περίοδο. Τις επιχειρήσεις που βοήθησαν τις μέρες της έντασης, τις αεροπορικές εταιρείες, τους τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού και πάνω απ’ όλα τους επισκέπτες τους νησιού μας που με τα καλά τους λόγια για τους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες πρόβαλαν την καλή εικόνα του νησιού μας.

Δημιουργήσαμε επίσης μητρώο εθελοντών στο Δήμο μας και επιδιώκουμε τη στενότερη συνεργασία με όλες τις εθελοντικές οργανώσεις που μας συγκίνησαν και αποτελούν πραγματικό πλούτο για το νησί μας.

Τέλος, είναι σημαντικό σε κεντρικό επίπεδο να λάβουμε επιπλέον μέτρα για να μην ξαναζήσουμε ανάλογη τραγωδία. Να ξαναδούμε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε ο Δήμος να μπορεί να ανοίγει αντιπυρικές ζώνες. Να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας με πιο ενεργή εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πιστεύω ότι ένα μήνα μετά την τραγωδία που ζήσαμε είμαστε όλοι πιο ψύχραιμοι αλλά και πιο ώριμοι. Και κυρίως έχουμε καταλάβει ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Από τη μια στιγμή στην άλλη όλα μπορούν να αλλάξουν.

Η καλύτερη άμυνα του νησιού μας απέναντι σε κάθε απειλή είναι η ενότητα. Αυτή την ενότητα δυνάμεων, τη συνεργασία για ένα κοινό σκοπό, επιδιώκω ως Δήμαρχος αλλά και ως απλός Ροδίτης.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω και πάλι μέσα από της καρδιά μου κάθε Ροδίτισσα και κάθε Ροδίτη που εκείνες τις δύσκολες ώρες έδωσε τον καλύτερό του εαυτό για να προστατεύσει το νησί μας. Το μεγαλείο ψυχής που έδειξαν ήταν το καλύτερο μήνυμα της Ρόδου μας σε όλη τη χώρα και όλο τον κόσμο».