Δήμος

Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας στα Μάσσαρη και η δημιουργία μνημείου αδελφοποίησης Μάσσαρη Ρόδου και Κύπρου

Στη δημοπράτηση του έργου για την Ανάπλαση της πλατείας Μασσάρων και τη δημιουργία μνημείου για την αδερφοποίηση των χωριών Μάσσαρη Ρόδου και Μάσσαρη Κύπρου, προχώρησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, πιστός στις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής του Αντώνη Β. Καμπουράκη, για την υλοποίηση του σχετικού αιτήματος του προέδρου της Κοινότητας Μασσάρων Τσαμπίκου Καμπαστάνα και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και ιδιαιτέρως την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεκταρία Πετρίδη και τον πρόεδρο πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής Δήμου Ρόδου, δημοτικό σύμβουλο Ηλία Πετρίδη.

Η ανάπλαση αφορά την πλατεία Μασσάρων στο χωριό Μάσσαρη της Δημοτικής Ενότητας Αρχαγγέλου του Δήμου Ρόδου και τη δημιουργία μνημείου για την αδερφοποίηση των χωριών Μασσάρων Ρόδου και Κύπρου. Η ιδιαίτερη σχέση που διέπει τα δυο χωριά προέρχεται από κοινά στοιχεία όπως η κοινή ονομασία, η ύπαρξη παράλληλων ιστορικών στοιχείων, τα ήθη και τα έθιμα, η γλώσσα, η πανομοιότυπη μορφολογία του εδάφους και η γεωγραφική τους θέση. Βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την παράλληλη και αλληλένδετη πορεία των δυο χωριών είναι η καλλιέργεια και η παραγωγή όμοιων προϊόντων, όπως η καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου και η παραγωγή ζάχαρης απ’ όπου θεωρείται ότι προέρχεται και το όνομα των δυο χωριών, στοιχεία τα οποία ελήφθησαν υπόψιν στη σύνταξη της μελέτης ανάπλασης.

Στέφανος Δράκος : Παραμένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας

«Η πλατεία στα Μάσσαρη της Ρόδου θα λάβει επιτέλους νέα μορφή», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το μελετητικό αποτέλεσμα, ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσοι εργάστηκαν γι’ αυτό και συγκεκριμένα τους Άννα Μ. Σαρρή, Στέλιο Μπούκλα, Κατερίνα Καππάκα,  Κώστα Χρύση και Πέτρο Σιμιξή.

Η περιοχή της μελέτης που συντάχθηκε για την εκτέλεση του αναφερόμενου έργου, είναι η πλατεία που βρίσκεται πίσω από την εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου στο χωριό Μάσσαρη της Ρόδου. Κατόπιν αυτοψίας του κλιμακίου μελέτης, διαπιστώθηκε η εγκατάλειψη και η υποβάθμισης της πλατείας. Η πλακόστρωση στα πεζοδρόμια και στον πεζόδρομο έχει φθαρεί λόγω παλαιότητας, η υπερύψωση της πλατείας και η παράνομη στάθμευση των οχημάτων, τόσο στον πεζόδρομο όσο και κατά μήκος του πεζοδρομίου την καθιστούν δύσκολα προσβάσιμη και λιγότερο ελκυστική για του κατοίκους, ενώ δεν υπάρχουν επαρκή φωτιστικά σώματα έτσι ώστε να είναι και ασφαλέστερη τις βραδινές ώρες.

Σκοπός του έργου, σύμφωνα με το σχέδιο, τις προδιαγραφές και τις προβλέψεις της μελέτης, είναι η μετατροπή της πλατείας σε ένα χώρο ο οποίος θα προσελκύσει τους κατοίκους του χωριού και η δημιουργία μνημείου που θα επισφραγίσει την αδερφοποίηση των χωριών Μασσάρων Ρόδου και Κύπρου. Κεντρικός άξονας του σχεδιασμού είναι η ανάδειξη του μνημείου που θα βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πλατείας. Στόχος του σχεδιασμού είναι, επίσης, η δημιουργία καθισμάτων κοινού ώστε να αποκτήσει ζωή η πλατεία και η δημιουργία χώρων πρασίνου που θα βοηθήσουν στη βιοκλιματικότητα της περιοχής. Επίσης, η ανεμπόδιστη κίνηση στο εσωτερικό της πλατείας, τόσο του κάτοικου όσο και του επισκέπτη, θα συμβάλλει σημαντικά στην ομαλή ένταξη της πλατείας στην περιοχή και γενικότερα στη λειτουργική αναβάθμισή της.