Περιφέρεια

Χ. Ευστρατίου στον RV: Όλα όσα συνέβησαν τις 11 δραματικές μέρες της δασικής πυρκαγιάς της Ρόδου (audio)

Καθοδηγούμενη η πολιτική στοχοποίηση του Γιώργου Χατζημάρκου, ούτε λέξη για τους έχοντες την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την προστασία των δασών

Τις δραματικές ώρες της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που έκαιγε ανελέητα την καρδιά της Ρόδου επί 11 ημέρες και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, μαζί με τις εθελοντικές ομάδες, και τη συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υποστηρικτικά όπου χρειάσθηκε, περιέγραψε ο Χρήστος Ευστρατίου, Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, φιλοξενούμενος στο στούντιο του Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, στην εκπομπή “Πρωτινό Εξπρές”.

Ο κ. Ευστρατίου αναφέρθηκε και στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που είναι καθαρά υποστηρικτικές σε πυρκαγιά και δεν έχουν να κάνουν με το επιχειρησιακό σκέλος που είναι αποκλειστικά ευθύνη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σημεία-αποσπάσματα της συνέντευξης του κ. Ευστρατίου:

-Ανταποκριθήκαμε άμεσα από το πρώτο λεπτό της πυρκαγιάς στις 18 Ιουλίου που ξέσπασε στις 18.30 η πυρκαγιά στα Απόλλωνα, στην περιοχή Στεφανιές. Ήμασταν δίπλα στην Πυροσβεστική σε ό,τι ζητήθηκε.

-Επειδή έχω πάει σε πάρα πολλές πυρκαγιές πίστευα ότι θα ήταν οριοθετημένη σε μία-δυο ώρες. Ήταν πολύ δύσβατο το σημείο και υπήρχαν από κει και πέρα δάση. Είχες να διαχειρισθείς ένα μέτωπο προς Απόλλωνα και Λάερμα, ένα προς Έμπωνα και ένα προς Προφήτη Ηλία. Σε μία δασώδη περιοχή με μεγάλη αγωνία από όλους. Αμέσως σηκώθηκαν και τα εναέρια μέσα που έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού.

-Στη Ρόδο έχουμε τρία Air Traktor που είναι μόνιμα εδώ και τρία χρόνια στη Ρόδο, ένα ελικόπτερο δασοπυρόσβεσης και ένα ελικόπτερο σινούκ, τα οποία και έκαναν υπέρβαση ωραρίου και της ασφάλειάς τους μέχρι τις 9 το βράδυ, καθώς σταματάνε τις πτήσεις το βράδυ, στην προσπάθεια να περιοριστεί η φωτιά από το πρώτο βράδυ.

-Είχε πολλούς στροβιλισμούς η φωτιά και λόγω του δυνατού αέρα την άλλη μέρα 19/7 έφυγε και κατευθυνόταν προς Έμπωνα. Μέσα στο δάσος υπήρχε καύσιμη ύλη και αυτό δίνει στη φωτιά δύναμη.

– Στις 20 του μήνα, η εικόνα που μας έδιναν οι υπεύθυνοι, ήταν αισιόδοξη, ότι η κατάσταση ελέγχεται.

-Το Σάββατο 22/7 ξέφυγε πια η φωτιά προς Λάερμα και Λάρδο και από κει προς Νότια Ρόδο.

-Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν αυτές τις ημέρες εναέρια μέσα, 300 πυροσβέστες, με 60 οχήματα και τους εθελοντές. Ένα ελληνικό και ένα ρουμάνικο καναντέρ υπέστησαν κάποιες ζημιές και αναγκάσθηκαν να μείνουν καθηλωμένα για 2-3 ημέρες μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες.

-Υπήρχε  μέρα που επιχειρούσαν ταυτόχρονα σε δώδεκα μέτωπα οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης.

-Ατελείωτα 24ωρα οι άνθρωποι και με τα μηχανήματα (χωματουργικά κλπ) επιχειρούσαν στα μέτωπα της φωτιάς και κάποιοι κινδύνευσαν όταν εγκλωβίστηκαν σε σημεία που η πύρινη λαίλαπα έκαιγε ανεξέλεγκτα.

-Η Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης ήταν παρόντες από την πρώτη στιγμή, όπως σε κάθε πυρκαγιά. Αν ο Ευστρατίου κάνει ένα πράγμα, ο Γιώργος Χατζημάρκος κάνει πέντε γιατί είναι πίσω και μπροστά από όλα τα θέματα. Δεν αφήνει ποτέ τίποτα στην τύχη του. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ήταν κάθε μέρα στο πεδίο και μετά στο γραφείο του με συνεχείς συσκέψεις.

-Είναι καθοδηγούμενη και με πολιτικά κίνητρα η στοχοποίηση προσωπικά του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, όταν η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα ούτε στο επιχειρησιακό σκέλος της κατάσβεσης που είναι αρμοδιότητα της ΠΥΡ αλλά ούτε αι στο ζήτημα των δασών, που απαγορεύεται κάθε παρέμβαση, με αποκλειστική αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας. Καμία αναφορά δεν είδαμε να γίνεται στις ευθύνες του Δασαρχείου όλες αυτές τις μέρες.

-Λυπάμαι που η Δασική Υπηρεσία της Ρόδου δεν διαθέτει μελέτες αντιπυρικής προστασίας κι έτσι χάνουμε την ευκαιρία που δίνει το Πρόγραμμα Anti-nero , με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

-Μεγάλη η συμβολή των εθελοντών, οι οποίοι πρέπει να ενταχθούν σε οργανωμένες εθελοντικές ομάδες. Είδα το πάθος των νέων παιδιών όλες αυτές τις ημέρες. Αλλά είναι επικίνδυνο να επιχειρούν πολίτες στο δάσος, χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό. Η Περιφέρεια είναι δίπλα τους να τους τα προσφέρει, εφόσον οργανωθούν.

-Έγινε υποδειγματικά η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης των περιοχών που επλήγησαν με τον επιτυχή συντονισμό της Περιφέρειας και τη συνδρομή των εθελοντών. Τόσο στην κατάσβεση  όσο και στην επιχείρηση απομάκρυνσης τουριστών και κατοίκων , κύριο μέλημά μας ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και το καταφέραμε.

-Δεν είναι αρμοδιότητα της ΠΝΑΙ να υποδείξει που θα επιχειρήσουν οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης, ούτε μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων, καλώντας τους να πάνε στη φωτιά, όταν δεν είναι οργανωμένοι εθελοντές.

– Καμία χρηματοδότηση δεν έχει η Περιφέρεια για δράσεις πρόληψης και πυροπροστασίας.  Χρηματοδότηση έχουν μόνο οι Δήμοι.

-Η Πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει συνολικά το θεσμικό πλαίσιο που αφορά την Πολιτική Προστασία και να το προσαρμόσει στα νέα δεδομένα των megafires που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

-Όλοι αγαπάμε τη Ρόδο μας, τον τόπο μας και θέλουμε το καλό του νησιού, δεν κατανοώ την τοξικότητα που βγαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

-Θα κάνουμε το καλύτερο για την επόμενη μέρα για το νησί μας.  Κατανοώ τον θυμό των συμπολιτών μας, όμως η Περιφέρεια και ο Γιώργος Χατζημάρκος, όπως έκανε και σε όλες τις κρίσεις που προηγήθηκαν, όπως ο covid , και αυτή τη φορά θα κάνει το καλύτερο για τη Ρόδο.

 

 

Πηγή RealVoice της Νατάσας Παμπρή