Αστυνομικό

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για κακοποίηση ζώων που εγκαταλείφθηκαν στην φωτιά της Ρόδου – ΦΩΤΟ

Εθελοντές επικοινώνησαν τηλεφωνικά με την Ελληνική Αστυνομία και τους απάντησαν πως λόγω έκτακτης ανάγκης του νησιού, δεν είχαν περιπολικό να στείλουν και τους παρέπεμψαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Mηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για κακοποίηση ζώων υπέβαλαν την Παρασκευή ενώπιον της Εισαγγελέως Υπηρεσίας Ρόδου,  δύο άτομα, ιδρυτές και νόμιμοι εκπρόσωποι της Ομάδας Διάσωσης και Υπεράσπισης Ζώων (Animal Rescue and Defence Squad) με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Οπως εξέθεσαν, βρίσκονται στη Ρόδο ως εθελοντές για τις διασώσεις ζώων στις πυρκαγιές.

Την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 διερχόμενοι από τα Λάερμα και συγκεκριμένα στην περιοχή δίπλα από τα νεκροταφεία εντόπισαν σε ανοικτό και μη περιφραγμένο χωράφι σκυλιά σε κλουβί και εκτός κλουβιού και συγκεκριμένα:

  • Πέντε (5) σκυλιά (4 κυνηγόσκυλα και ένα ημίαιμο) μέσα σε κλουβί ανοικτού τύπου, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, χωρίς νερό και φαγητό.
  • Ενα (1) σκυλί έξω από το κλουβί, δεμένο με αλυσίδα, χωρίς κατάλυμα, χωρίς νερό και φαγητό.
  • Ενα (1) ακόμα σκυλί δεμένο με αλυσίδα σε μια πρόχειρη κατασκευή με αλυσίδα, εκτεθειμένο στον ήλιο, χωρίς νερό και φαγητό.
  • Αλλο ένα (1) σκυλί δεμένο με αλυσίδα σε δέντρο χωρίς κατάλυμα, χωρίς νερό και φαγητό. Το συγκεκριμένο σκυλί ήταν πεσμένο κάτω και βαριανάσαινε.

Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, αμέσως ο κτηνίατρος της Ομάδας Διάσωσης και μέλος, τον ακροάστηκε και είπε πως έχει σημάδια θερμοπληξίας. Αμεσα τότε τοποθετήθηκε το ζώο σε ειδική επιφάνεια και ο κτηνίατρος του παρείχε ενδοφλέβια ενυδάτωση με ορό.

Δυστυχώς το άμοιρο ζώο κατέληξε μετά από 10 λεπτά παρόλες τις προσπάθειές τους. Ηταν αρσενικό κυνηγόσκυλο.

Γέμισαν κουβάδες με νερό και έβαλαν να πιούν όλα τα σκυλιά τα οποία το έπιναν με λαχτάρα και έδειχναν πως είχαν να πιούνε νερό για μέρες, καθώς και κουβάδες ήταν πεσμένοι κάτω και είχαν μέσα χώματα.

Mηνυτήρια αναφορά για κακοποίηση ζώων

Facebook/Animal Rescue and Defence Squad

Προχώρησαν στο σκανάρισμα και βρήκαν άλλο ένα σκυλί με τσιπ, 2 σκυλιά δεν είχαν ηλεκτρονική σήμανση, ενώ τα υπόλοιπα ήταν φοβικά.

Επικοινώνησαν τηλεφωνικά με την Ελληνική Αστυνομία (100), στο τμήμα τους απάντησαν πως λόγω έκτακτης ανάγκης του νησιού, δεν είχαν περιπολικό να στείλουν και τους παρέπεμψαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Στον περιβάλλοντα χώρο υπήρχαν οστά από ζώα και άλλα ζώα κατσίκια και μη αναγνωρίσιμα κρανία.

Όπως τονίζουν υπάρχει και κίνδυνος να καούν τα ζώα ζωντανά εφόσον είναι είτε σε κλουβί είτε δεμένα με αλυσίδες, γεγονός που από μόνο του αποτελεί παθητική κακοποίηση.