Δήμος

Αντώνης Καμπουράκης στην ΠΕΔ: “Θα συνεχίσουμε να είμαστε στις αυτοδιοικητικές επάλξεις για τα νησιά μας και τους νησιώτες μας”

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης του Προέδρου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη στη Συνεδρίαση του ΔΣ της 10ης Ιουλίου 2023, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 10 Ιουλίου στην Αθήνα:

«Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συνεργάτες,

η σημερινή μας συνεδρίαση αποτελεί ουσιαστικά την τελευταία δια ζώσης συνάντησή μας, πριν από τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου. Διανύσαμε μια δύσκολη αυτοδιοικητική θητεία αλλά παρ’ όλα αυτά εξαιρετικά παραγωγική. Με πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως η πανδημία, μέσα από τις οποίες καταφέραμε όχι μόνον να βγούμε όρθιοι αλλά και να προχωρήσουμε σταθερά μπροστά. Με πολλές επιτυχίες για τα νησιά μας. Στην ανάπτυξη. Στον τουρισμό. Στη βιωσιμότητα. Στον τεχνολογικό μετασχηματισμό. Στη βελτίωση των υποδομών και της ποιότητας ζωής.

Ασφαλώς για τα νησιά που αγαπάμε και εκπροσωπούμε, όσα κι αν κάνουμε και πάλι λίγα θα είναι. Ξέρουμε ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας. Ανηφορικό και με πολλές στροφές. Όμως εμείς οι νησιώτες δεν τα παρατάμε ποτέ. Ξέρουμε να παλεύουμε και να κερδίζουμε. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει πολυτέλεια αδράνειας. Κάθε μέρα είναι μέρα έργου και υπηρεσίας για τις κοινωνίες των νησιών μας. Κάθε μέρα είναι μέρα ευκαιρίας για να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε να δώσουμε απαντήσεις στην καθημερινότητα των δημοτών μας.  Κάθε μέρα κάθε ευρώ του πολίτη πρέπει να έχει σαφές ανταποδοτικό όφελος για τον ίδιο, την οικογένειά του, τη γειτονιά του, το χωριό του, τον τόπο του.

Το αποτύπωμα της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερο βαθμού σε αυτή την τετραετία είναι θετικό για όλα τα νησιά μας. Όπως θετικό είναι και το συλλογικό αποτύπωμα που ως ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου αφήνουμε και πραγματικά με κάνει να νιώθω περήφανος ως Πρόεδρος του οργάνου μας.

Η τρέχουσα θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, συνέπεσε, αμέσως μετά την εκλογή μας, με την έναρξη της πανδημίας και την οικονομική κρίση ως επακόλουθο αυτής. Για δύο τουλάχιστον χρόνια συνεργασθήκαμε από απόσταση όλοι οι αιρετοί με μεγάλη επιτυχία και αυτό αποδεικνύει την ειλικρινή αφοσίωση μας στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αγάπη μας για τους νησιωτικούς μας Δήμους – των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου – που συναποτελούν την νησιωτική μας Περιφέρεια, «κόσμημα» για τη Χώρα μας αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Στην προσπάθεια μας αυτή συνοδοιπόρους και πολύτιμους συνεργάτες είχαμε όλους τους συναδέλφους αιρετούς της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Νοτίου Αιγαίου. Με μπροστάρη τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, η συνεργασία μας είναι υπόδειγμα λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης σε περιφερειακό επίπεδο και ένας από τους κύριους – ίσως ο κυριότερος λόγος-  για τα όσα σημαντικά πετύχαμε για τα νησιά μας την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο. Οφείλω επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο είχαμε και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μία άψογη συνεργασία,  τους εκπροσώπους μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο νησιώτες βουλευτές, τους συναδέλφους του ΔΣ της ΚΕΔΕ και, επί τη ευκαιρία, να συγχαρώ το νέο Προεδρείο της ΚΕΔΕ, τον νέο Πρόεδρο              κο.  Λάζαρο Κυρίζογλου, τον συνάδελφο και καλό φίλο Δήμαρχο Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά, που εκλέχθηκε ως Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και είμαι σίγουρος πως θα εκπροσωπήσει επάξια τα νησιά μας.

Να ευχαριστήσω την ΕΕΤΑΑ, τον αξιότιμο καθηγητή κο. Ευθύμιο Λέκκα, πολύτιμο συνεργάτη μας σε θέματα πολιτικής προστασίας και τέλος όλους εσάς αγαπητοί συνάδελφοι αιρετοί του Α’ βαθμού για την αγαστή, αδιάκοπη και ειλικρινή συνεργασία σας, η οποία αποδεικνύεται και από την ομοφωνία των αποφάσεών μας σε ποσοστό που προσεγγίζει το 100%.

Θέλω επίσης να καλωσορίσω στην σύνθεση του ΔΣ μας τον συνάδελφο Γαλουζή Ιωάννη, Δημοτικό Σύμβουλο Καλύμνου και να εκφράσω την θλίψη όλων μας για την απώλεια του συναδέλφου μας, Βασίλη Μανέτα.

Άφησα για το τέλος τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες στους λίγους αλλά  πολύτιμους συνεργάτες μας, υπαλλήλους της ΠΕΔ στην Σύρο και στην Ρόδο για την σπουδαία δουλεία τους. Παρά το φόρτο εργασίας ανταποκρίνονται πάντα με επάρκεια στις απαιτήσεις της θέσης τους και η συμβολή τους σε ότι πετύχαμε όλοι μαζί είναι πραγματικά καθοριστική.

Η Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου κατά την διάρκεια της θητείας της από τον Νοέμβριο 2019 έως σήμερα έλαβε σημαντικές αποφάσεις και είχε σημαντικές παρεμβάσεις προς τα αρμόδια κυβερνητικά – πολιτειακά και Ευρωπαϊκά όργανα με σκοπό την προώθηση της θεσμικής λειτουργίας της Νησιωτικής Αυτοδιοίκησης, της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ, της προαγωγής και προστασίας του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και κοινωνικών δράσεων στα Νησιά μας.

Αναπτύξαμε τις δράσεις μας πάνω σε πέντε στρατηγικούς άξονες και επιτρέψτε μου έναν μίνι απολογισμό, όπως επιτάσσουν οι αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας που υπηρετούμε όλοι απαρέγκλιτα.

Πρώτος άξονα η θεσμική αναβάθμιση και ισχυροποίηση της Νησιωτικής Αυτοδιοίκησης.

Αναφέρω ενδεικτικά:

  • Aνάθεση εμπεριστατωμένης γνωμοδότησης και εισηγητική έκθεση για νομοθετικές παρεμβάσεις-τροπολογίες σχετικά με το θέμα της ανάρτησης ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ και το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και ιδιαίτερα της Δωδ/σου.
  • Προτάσεις σε σχέδιο νόμου Υπουργείου Τουρισμού για την διαχείριση και λειτουργία Ιαματικών πηγών.
  • Θέσεις και προτάσεις για την χωροθέτηση και την αναστολή εγκατάστασης αδειών ανεμογεννητριών.
  • Κατάθεση προτάσεων σε συμφωνία με το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου για την αντιμετώπιση του Στεγαστικού προβλήματος στα νησιά των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.
  • Έγιναν και συντονίζονται οι Νομικές ενέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά της Δωδεκανήσου.
  • Παρέμβαση για τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
  • Διοργάνωση Συνεδρίου της Π.Ε.Δ. το 2022, πάρα την υποστελέχωση των υπηρεσιών, τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού και των δυσμενών νησιωτικών και συγκοινωνιακών συνθηκών σε 34 Δήμους και 50 κατοικημένα νησιά, όπου κατέληξε στη ψήφιση ενός οδικού χάρτη διεκδικήσεων και προτεραιοτήτων της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού των Νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
  • Σημαντική παρουσία των εκπροσώπων μας σε κοινοβουλευτικές επιτροπές για θέματα υγείας και πρόνοιας, επιτροπής περιφερειών κλπ. Για τα θέματα Υγείας και Πρόνοιας δώσαμε και δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και εκτός από τη παρουσία μας στην αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής, σε συνεδρίαση του συμβουλίου μας συμμετείχε η πρώην αναπληρώτρια Υγείας κα. Γκάγκα. Τις μέρες αυτές πραγματοποιούμε μία μεγάλη δημοσκοπική έρευνα γνώμης των δημοτών μας για τα θέματα υγείας, πρόνοιας αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος στα νησιά μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα μας δείξουν τον δρόμο στον οποίον θέλουν οι συνδημότες μας να κινηθούμε.
  • Σημαντικές επίσης υπήρξαν οι θεσμικές παρεμβάσεις σε μείζονα θέματα, όπως είναι το ζήτημα χωροθέτησης αιολικών πάρκων, ειδική μελέτη για τις παρεμβάσεις από την Πολιτεία σε περιοχές Natura, σε θέματα συγκοινωνιακής σύνδεσης των νησιών μας . Ιδιαίτερο βάρος δώσαμε για την πολιτική προστασία, τον προγραμματισμό δράσεων για την αντισεισμική θωράκιση, ενώ σχεδιάζουμε και προτείνουμε για το άμεσο μέλλον την πραγματοποίηση ενός συνεδρίου για τα θέματα πολιτικής προστασίας και πρόνοιας τα συμπεράσματα του οποίου θα πρέπει να αποτελέσουν κατευθυντήριο οδηγό για το μέλλον.

 

Δεύτερος άξονας η οικονομική θωράκιση της Νησιωτικής Αυτοδιοίκησης.

Αναφέρω ενδεικτικά:

 

  • Σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔΙΑ 2.0) με δεκαπέντε (15) ΟΤΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος –Παράρτημα Δωδεκανήσου, με κύριο σκοπό την ουσιαστική στήριξη των νησιωτικών μας Δήμων.
  • Πρωταγωνιστική συμμετοχή μας μέσω των εκπροσώπων μας του Α’ βαθμού στην ίδρυση, διοίκηση και λειτουργία του ΦΟΔΣΑ ΑΕ Νοτίου Αιγαίου σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια.
  • Παρέμβαση και προτάσεις για αλλαγή συστήματος και κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ για αύξηση χρηματοδότησης σε Π.Ε.Δ. και νησιωτικούς ΟΤΑ σε συνεργασία με όλες τις νησιωτικές Π.Ε.Δ. και βάση τεκμηριωμένης μελέτης που εκπόνησε η ΕΕΤΑΑ για το Νότιο Αιγαίο. Η μελέτη- πρόταση μας υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ στο Βόλο και από το 2024 προβλέπεται αύξηση των ΚΑΠ από 20 έως 100% στους νησιωτικούς μας Δήμους.
  • Συνεχείς και επιτυχημένες παρεμβάσεις για την αύξηση του αποδιδόμενου ποσοστού στους ΟΤΑ Δωδεκανήσου από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών προσώπων της Νησιωτικής Δωδεκανήσου που κάθε χρόνο αυξάνει τα έσοδα των νησιών της Δωδεκανήσου.
  • Παρέμβαση και κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία των Δήμων και ειδικότερα για τις ΔΕΥΑ των νησιών μας που λειτουργούν μονάδες αφαλάτωσης.
  • Είχαμε σημαντική αύξηση των οικονομικών πόρων της ΠΕΔ , μέσω της κατανομής των ΚΑΠ από το ΥΠΕΣ προς τις ΠΕΔ.

Τρίτος άξονας η βιωσιμότητα και η προστασία του περιβάλλοντος των νησιών μας

Αναφέρω ενδεικτικά:

 

  • Προμήθεια έξι (6) ελαφρών Πυροσβεστικών Οχημάτων 4Χ4 που παραχωρήθηκαν για δράσεις Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους Νοτίου Αιγαίου κόστους 260.000,00 € με ιδίους πόρους και κινούμαστε στην προμήθεια επιπλέον τεσσάρων (4) ίδιων οχημάτων και επέκταση της λειτουργίας των δράσεων πολιτικής προστασίας και στα νησιά των Κυκλάδων.
  • Κάθε χρόνο διαθέτουμε προς τους Δήμους μας πάνω από 20 οχήματα – κυρίως πυρόσβεσης – για ενίσχυση της πολιτικής προστασίας των νησιών.
  • Σύναψη Προγραμματικής της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου με το Ε.Κ.Π.Α. για Καινοτόμο Πρόγραμμα επιμόρφωσης αιρετών και στελεχών Ο.Τ.Α. στην διαχείριση κινδύνων και κρίσεων από φυσικές καταστροφές. Το πρόγραμμα ηδη έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και το παρακολούθησαν πλέον των 80 αιρετών και υπευθύνων πολιτικής προστασίας στους Δήμους μας. Οι ενέργειες μας για θέματα Πολιτικής Προστασίας συνεχίζονται με την εκπόνηση Πιλοτικού Οδικού Χάρτη Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων στους Δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον κο. Ευθύμιο Λέκκα, καθηγητή Γεωλογίας του ΕΚΠΑ.

 

Τέταρτος άξονας η σταθερή και γενναία στήριξη του πολιτισμού και του αθλητισμού

Ως Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου στηρίξαμε, χρηματοδοτήσαμε και χορηγήσαμε δεκάδες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις σε όλα τα Νησιά του Νοτίου Αιγαίου μέσα στη Αυτοδιοικητική μας θητεία. Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός δεν κοστίζουν. Αξίζουν. Γιατί είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα για τον τόπο μας και ταυτόχρονα πεδία έκφρασης και συμμετοχής της νέας γενιάς. Δεν κάνουμε λοιπόν δαπάνες μερικών χιλιάδων ευρώ. Κάνουμε επενδύσεις. Επενδύσεις στα νιάτα και στο μέλλον των νησιών μας.

 

Πέμπτος άξονας η άμεση ανταπόκρισή μας σε κοινωνικές ανάγκες.  

Αναφέρω ενδεικτικά:

Τις ολοκληρωμένες προτάσεις μας για την ενίσχυση δομών υγείας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID-19, όπως επίσης την προμήθεια και παραχώρηση σε μικρούς Δήμους Κυκλάδων και Δωδεκανήσου 16 απινιδωτών και εκπαίδευση προσωπικού για τη χρήση τους.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου πιστεύουμε ακράδαντα και το επιβεβαιώνουμε στην καθημερινή πράξη, σε τρεις θεμελιώδεις αξίες, όπως τις προβάλλαμε και στο συνέδριό μας:  Αποφασιστικότητα, τόλμη και όραμα.

Αυτές υπηρετήσαμε όλοι μαζί, γι’ αυτές παλεύουμε ο καθένας από τη δική του θέση ευθύνης, γι’ αυτές θα συνεχίσουμε να είμαστε στις αυτοδιοικητικές επάλξεις για τα νησιά μας και τους νησιώτες μας. Αποδεικνύοντας  σταθερά και υπεύθυνα πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια εξουσία από το λαό, για τον λαό, με τον λαό.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.»