Οικονομία

Παραγωγική επίσκεψη του προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου στην Κω

 

 Ιδρύθηκε με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Τμήμα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο 1ο ΕΠΑΛ Κω

-Ιωάννης Γ. Πάππου: «Στόχος μας είναι η Κως να αποτελέσει πρότυπο για όλη την Ελλάδα στην πρόκληση της επόμενης ημέρα στον πρωτογενή τομέα»

Παραγωγικές συναντήσεις είχε στην Κω ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Γεωργίου Πάππου για μια σειρά από θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του και που στηρίζει ο φορέας, την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Ιουλίου.

Έπειτα από τρία χρόνια και πολλές προσπάθειες, με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, του Δήμου Κω, των εμπλεκόμενων φορέων και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του 1ο ΕΠΑΛ Κω, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και την μαθητική κοινότητα ιδρύθηκε Τμήμα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος που θα λειτουργήσει από το σχολικό έτος 2023-2024, ικανοποιώντας ένα αίτημα χρόνων της τοπικής κοινωνίας.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε από όλους όσοι συνέβαλαν στην επίτευξη του στόχου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του Τμήματος επισημαίνοντας ότι η συνεργασία είναι εκείνη που φέρνει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Η λειτουργία του Τμήματος Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο ΕΠΑΛ Κω δικαιώνει τις προσπάθειες όλων μας να καταστήσουμε την Κω οδηγό στην μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας, που απαιτεί τη διαχείριση της αλυσίδας των τροφίμων, της παραγωγής και του περιβάλλοντος, με τα νέα δεδομένα. Η απαίτηση των καταναλωτών για πιο υγιεινά γεύματα, φιλικά προς το περιβάλλον, η ανάγκη της βιομηχανίας τροφίμων να προσαρμοστεί και οι εκπαιδευμένοι καταναλωτές για τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής, δείχνουν τον δρόμο. Η αειφόρος παραγωγή τροφίμων διακρίνεται από διαδικασίες και συστήματα που συνεισφέρουν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η Κως έχει κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση με τις πρότυπες μονάδες που λειτουργούν στο νησί, με την προσπάθεια διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα, που ακμάζει στο νησί, με τον τουρισμό αλλά και με τον δευτερογενή τομέα. Στόχος μας είναι η Κως με τη λειτουργία του νέου Τμήματος να προσελκύσει μαθητές και από άλλες περιοχές και η μεγάλη προσπάθεια ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα που στηρίζεται από όλους τους φορείς του νησιού να αποτελέσει πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου θα διαθέσει τις δυνάμεις του προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό σηματοδοτεί και η παρουσία μας σήμερα στην Κω», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Γεωργίου Πάππου.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Κω, ο κ. Ιωάννης Γεωργίου Πάππου είχε συνάντηση και με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, πρόεδρο της Ένωσης Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου και αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, κ. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου την οποία συνεχάρη για τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο τοπικά όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο για την ανάδειξη και καθιέρωση του τοπικού brand στον τομέα της οινοποιίας αλλά και της τοπικής γαστρονομίας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού συμφώνησαν να συνεργαστούν στενότερα προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια τυποποίησης, πιστοποίησης και ανάδειξης των τοπικών προϊόντων σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και να καταστήσουν την Κω τόπο αναφοράς για την ουσιαστική διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.

Ολοκληρώνεται το project για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Κω

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου είχε την ευκαιρία κατά την παραμονή του στην Κω να επισκεφθεί και την περιοχή όπου θα λειτουργήσει το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου, το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά την τοπική οικονομία, θα τονώσει την εμπορική κίνηση και θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες και καταναλωτές στο εμπορικό κέντρο της Κω. Οι δράσεις που υλοποιεί το Επιμελητήριο είναι ουσιαστικές και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την προμήθεια οθονών για κάθε ένα από τα 187 καταστήματα της περιοχής παρέμβασης, ανάπτυξη πλατφόρμας προβολής καταστημάτων, application για τους καταναλωτές, beacons, ομπρέλες για σκίαση κοινοχρήστων χώρων. Οι εργασίες προχωρούν σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Κω και τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο, με στόχο την ποιοτική εξυπηρέτηση των καταναλωτών τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας αλλά και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που συμμετέχουν με τελικούς ωφελούμενους τις επιχειρήσεις και τους ίδιους τους καταναλωτές.

«Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου στηρίζει τις επιχειρήσεις – μέλη του, ενισχύει την υγιή ανταγωνιστικότητα και την τοπική οικονομία προς όφελος τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών. Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Κω που σύντομα θα λειτουργήσει θα αναβαθμίσει την τοπική αγορά και το τοπικό επιχειρείν. Η άριστη συνεργασία μας με τον Δήμο Κω βοήθησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου και φιλόδοξου project» δήλωσε ο κ. Ιωάννης Γεωργίου Πάππου έπειτα από την επίσκεψή του συνοδευόμενος από τον δήμαρχο κ. Θεοδόση Νικηταρά, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Πασχάλη Βρακίδη και τον πρόεδρο του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου κ. Δημήτρη Σαράντη στην περιοχή που θα λειτουργήσει το Κέντρο.