Ελλάδα

Συναγερμός για το κύμα καύσωνα Έκτακτα μέτρα και αγωνία για τις αντοχές βασικών υποδομών

Τις αντοχές πολιτών και κρατικής μηχανής θα δοκιμάσει το κύμα καύσωνα διαρκείας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα

Σε κατάσταση συναγερμού τίθεται η κρατική μηχανή από αύριο ενόψει του επικειμένου καύσωνα που αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές πολιτών αλλά και βασικών υποδομών της χώρας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που ίσως να αγγίξουν τοπικά και τους 45 βαθμούς Κελσίου όσο και η διάρκεια – με τους μετεωρολόγους να μιλούν για ένα δεκαήμερο που ο υδράργυρος δεν θα πέσει κάτω από του 38 με 39 βαθμούς – τρομάζουν.

Συσκέψεις και έκτακτα μέτρα

Στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζονται για την λήψη έκτακτων μέτρων και την εφαρμογή ειδικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των ακραίων συνθηκών που θα προκύψουν.

Τις επόμενες ημέρες ίσως και αύριο Δευτέρα αναμένεται η έκδοση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ που θα σημάνει και τον συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αμέσως μετά θα συγκληθεί έκτακτη ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων για τον συντονισμό δράσεων, τη λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων και την έκδοση οδηγιών προς τους πολίτες.

Αγωνία για το δίκτυο ηλεκτρισμού

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στην κατάσταση του δικτύου ηλεκτρισμού της χώρας που ίσως αγγίξει τα όριά του τόσο όσον αφορά τις αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης τις ημέρες και ώρες των πολύ υψηλών θερμοκρασιών όσο και στις αντοχές των υποδομών.

Την περασμένη εβδομάδα και με αφορμή την εκδήλωση πυρκαγιών από σπινθήρες σε πυλώνες ηλεκτρισμού πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ στην οποία τέθηκαν ορισμένα ζητήματα για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική συνεργασία ώστε να περιοριστούν αυτά τα περιστατικά. Ωστόσο κάτω από ακραίες συνθήκες υψηλών του επερχόμενου καύσωνα ίσως χρειαστεί η λήψη νέων έκτακτων μέτρων.

Σε υψηλή ετοιμότητα πυροσβεστική

Από αύριο Δευτέρα σε κατάσταση συναγερμού τίθεται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία ουσιαστικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει ήδη μπει στο «θερμό» κλίμα της αντιπυρικής περιόδου αντιμετωπίζοντας δεκάδες δασικές πυρκαγιές.

Στο έργο πρόληψης δασικών πυρκαγιών αναμένεται να συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία.

Στο «κόκκινο» ΕΣΥ και ΟΤΑ

Σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας αναμένεται να τεθεί και το σύστημα Υγείας της χώρας προκειμένου να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν και στην παροχή άμεσης βοήθειας σε πολίτες που θα τη χρειαστούν.

Παράλληλα Περιφέρειες και Δήμοι θα κληθούν να συνδράμουν με όλες τις υπηρεσίες και να τεθούν σε κατάσταση επιφυλακής.