Ξεκινάει το έργο κατεπειγουσών εργασιών στη Νέα Αγορά
Δήμος

Ξεκινάει το έργο κατεπειγουσών εργασιών στη Νέα Αγορά

Αυτοψία υπο τον αντιδήμαρχο Στέφανο Δράκο για την ένταξη του έργου

Ξεκινάει από τη δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρα. Στέφανο Ι. Δράκο, το έργο εκτέλεσης κατεπειγουσών σωστικών εργασιών άρσης της επικινδυνότητας σε τμήματα του κτηριακού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς.

Το έργο με τίτλο: «Κατεπείγουσες σωστικές εργασίες άρσης επικινδυνότητας τμήματος κτηριακού συγκροτήματος Νέας Αγοράς», θα ξεκινήσει από το τμήμα λειτουργίας των σταθμών επιβίβασης-αποβίβασης επιβατών και θα εκτελείται βραδινές και ιδιαίτερα πρωινές ώρες, έτσι ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία του κτηριακού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς.

«Η αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς, αποτελεί για εμάς πρώτη προτεραιότητα και το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Αποφασίσαμε τη διατήρηση των εναπομεινάντων Ρόδιων επιχειρηματιών, συντάξαμε μελέτες αποκατάστασης του Μνημείου με την αρωγή σπουδαίων μηχανικών, εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου και προχωράμε άμεσα στο Α’ τμήμα εκτέλεσής του», δήλωσε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, ευχαριστώντας, τόσο όσους εργάστηκαν σχετικά, όσο και τον πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς για την πολύτιμη συμβολή και συνεργασία τους.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, υπηρεσιακούς της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων, τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Ακίνητης Περιουσίας Σπύρο Σπυρόπουλο, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Νέας Αγοράς Παναγιώτη Κατσιδώνη και τον ανάδοχο του έργου, πραγματοποίησε αυτοψία στο κτηριακό συγκρότημα της Νέας Αγοράς, όπου και αποφασίστηκε – μεταξύ άλλων – το έργο να ξεκινήσει από το τμήμα λειτουργίας των σταθμών επιβίβασης-αποβίβασης επιβατών και να εκτελείται βραδινές και ιδιαίτερα πρωινές ώρες, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία του κτηριακού συγκροτήματος.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, θα εκτελεστούν οι κάτωθι εργασίες:

  • Έλεγχος οπουδήποτε υπάρχει ρωγμή ή υπόνοια προβλήματος και αφαίρεση όλων των σαθρών στοιχείων (σοβάδων, σκυροδεμάτων κλπ) με προσοχή με τη χρήση σιδηρών ικριωμάτων, ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε κάθε σημείο των όψεων. Η αποφλοίωση γίνεται με μικρή κρουστική λεπίδα και με πλάγια προσβολή.
  • Ο διαβρωμένος οπλισμός που έχει αποκαλυφθεί με την αποφλοίωση καθαρίζεται με αμμοβολή και συμπληρωματικά με άλλα μέσα (γυαλόχαρτο, συρματόβουρτσα). Αρχικά ο οπλισμός που δεν έχει πλήρως απογυμνωθεί προστατεύεται με διεισδυτικό αναστολέα διάβρωσης που επαλείφεται σε δύο στρώσεις και εμποτίζει το σκυρόδεμα αφού προηγηθεί υδροβολή.
  • Στη συνέχεια η προστασία του υπάρχοντος εμφανούς οπλισμού γίνεται με το επαλειφόμενο κονίαμα αντιδιαβρωτικής προστασίας συστατικών τσιμεντοειδούς βάσης, ενισχυμένο με γαλάκτωμα συνθετικών ρητινών.
  • Η αποκατάσταση της διατομής όπου γίνεται αποκάλυψη και επεξεργασίας του παλιού οπλισμού, επιτυγχάνεται με επισκευαστική κονία.

Εφόσον οι κοιλότητες έχουν μεγάλο βάθος (περισσότερο των 3,0 εκ.) το γέμισμα γίνεται σε διαδοχικές στρώσεις ανά ημέρα με πάχος στρώσεως 3,0 εκ. ή σύμφωνα με τις προδιαγραφές του υλικού.

  • Στην περίπτωση που η αποσάρθρωση-καθαίρεση του σκυροδέματος είναι μεγάλη η αποκατάσταση θα γίνεται με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα.
  • Οι οροφές των περιστυλίων θα επιστρωθούν με τσιμεντοειδή μονωτικά υλικά.
  • Θα αποκατασταθούν οι επιφάνειες με επιχρίσματα τριπτά τριβιδιστά και θα χρωματισθούν οι όψεις με ακρυλικά χρώματα.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της συνεργασίας, της ομαδικής εργασίας και της προσφοράς, ευχαριστεί ονομαστικά τους: Άννα Μ. Σαρρή, Κυριάκο Μάγο, Αναστάσιο Φωτίου, Κυριάκο Τσιμπιδάκη, Εμμανουήλ Κιαουρτζή και Παντελή Φεϊζίδη για την άριστη εργασία τους, τους Σπύρο Σπυρόπουλο και Παναγιώτη Κατσιδώνη, για την ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία και προσφορά τους και τους ανθρώπους της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου του Υπουργείου Πολιτισμού και του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δωδεκανήσου, για την πολύτιμη συμβολή τους.

Η δημοπράτηση

του Έργου

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία ανάδειξης οριστικού αναδόχου για την εκτέλεση του έργου: «Αποκατάσταση και αναβάθμιση λειτουργίας Νέας Αγοράς Ρόδου».

Ο διαγωνισμός διεξήχθη από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων Δήμου Ρόδου, με ανοικτή διαδικασία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και αρχικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό τριών εκατομμυρίων διακοσίων χιλιάδων ευρώ (3.200.000,00€), στο οποίο περιλαμβάνεται η δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ, απρόβλεπτα, πρόβλεψη αναθεώρησης και Φ.Π.Α. 24%. Το έργο, αφορά στις κατηγορίες εργασιών οικοδομικά και ηλεκτρομηχανολογικά.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, είναι εικοσιτέσσερις (24) μήνες και χρηματοδοτείται με το ποσό των δύο εκατομμυρίων εβδομήντα εννέα χιλιάδων επτακοσίων ευρώ (2.079.700,00€) από το Υπουργείο Εσωτερικών (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II) και το υπόλοιπο ποσό από ιδίους πόρους του Δήμου Ρόδου, με πολυετή δαπάνη.

Η σύνταξη και έγκριση

της μελέτης

Η μελέτη που συντάχθηκε υπό την επίβλεψη της δημοτικής αρχής του Αντώνη Β. Καμπουράκη και του αρμοδίου Αντιδημάρχου Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρα. Στέφανου Ι. Δράκου, αφορά στην αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς και είχε εγκριθεί ομόφωνα από το σύνολο των μελών του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δωδεκανήσου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την 16η Μαΐου 2022, ημέρα Δευτέρα, κατόπιν διαβίβασης του σχετικού φακέλου από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων στην αρμόδια προς έγκριση Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου.

Το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Δωδεκανήσου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είχε συνεδριάσει με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρα. Στέφανου Ι. Δράκου, ο οποίος και ενημέρωσε αναφορικά με το περιεχόμενο της μελέτης που συνέταξε η διεύθυνση που προΐσταται πολιτικά (Διεύθυνση Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων) σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου. Έπειτα από την παρουσίαση της μελέτης του Δήμου Ρόδου από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και κατόπιν της τοποθέτησης του Αντιδημάρχου Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης, η μελέτη είχε εγκριθεί ομόφωνα.

Το έργο αφορά στις αναγκαίες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στοιχείων του συγκροτήματος που παρουσιάζουν έντονη παθολογία. Ιδιαίτερα εστιάζει στην αποκατάσταση του συνολικού κτηρίου και στην επανάκτηση της αρχικής του μνημειακής μορφής, σε θέματα ηλεκτρολογικών και λοιπών εγκαταστάσεων, τα οποία λόγω (α) περιστασιακών παρεμβάσεων, (β) απουσίας συνολικού σχεδιασμού και (γ) παλαιότητας, μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταστούν ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και απαγορευτικά για τη λειτουργία του κτηρίου, καθώς και σε εργασίες ενίσχυσης του πρασίνου.

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

Οικοδομικές εργασίες

  • Αποκατάσταση δομικών στοιχείων του φέροντα οργανισμού (κυρίως αποκατάσταση διαβρωμένων οπλισμών που λόγω οξείδωσης αποτινάσουν την επικάλυψη και προκαλούν κίνδυνο για πτώση).
  • Αποκατάσταση σοβάδων και αρχιτεκτονικών στοιχείων που έχουν φθαρεί.
  • Διαμόρφωση του εσωτερικού υπαίθριου χώρου.
  • Αποκατάσταση των ξύλινων θυρών των γραφείων στον υπαίθριο χώρο του ορόφου και των μεταλλικών θυρών του ισογείου.
  • Αντικατάσταση όλων των υπολοίπων κουφωμάτων στον όροφο.
  • Ανακατασκευή των χώρων υγιεινής του ορόφου.
  • Αποκατάσταση του κτίσματος της ιχθυαγοράς.
  • Κάλυψη του κεντρικού θόλου με χαλκό και επισκευή της χάλκινης κάλυψης του τρούλου της ιχθυαγοράς.
  • Αντικατάσταση όλων των δαπέδων στους εξωτερικούς χώρους και επισκευή των δαπέδων στον όροφο (επισκευή μαρμάρων κλιμακοστασίων, και δαπέδου, λειότριψη μωσαϊκών κλπ).

Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες

  • Απομάκρυνση όλων των καλωδιώσεων από τις όψεις και τακτοποίηση των μετρητών, εκατέρωθεν των εισόδων σε ειδικά διαμορφωμένα ερμάρια.
  • Αντικατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού δικτύου (ισχυρά ρεύματα και ασθενή).
  • Προεγκατάσταση κλιματισμού, ώστε να τοποθετηθούν οι κλιματιστικές μονάδες στην οροφή, ώστε να μην είναι ορατές.
  • Εγκατάσταση φωτισμού ανάδειξης.
  • Τοποθέτηση εσωτερικού συστήματος ασφαλείας.
  • Εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης.
  • Νέα υδραυλική εγκατάσταση.

Εργασίες πρασίνου

  • Κλάδευση δέντρων.
  • Αναδιάταξη πρασίνου με απομάκρυνση κοντά από το κτήριο.
  • Εγκατάσταση αυτόματου συστήματος ποτίσματος.

 

 

 

 

 

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων 

και Υπηρεσίας Δόμησης

Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος

Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ