Ρόδος

Επιστολή διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην Μεσαιωνική Πόλη

Ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στην Μεσαιωνική Πόλη, απέστειλε προς τους αρμόδιους, η επιτροπή κατοίκων

Η επιτροπή στάλθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, στο δήμο Ρόδου, στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

H επιτροπή μόνιμων κατοίκων της Μεσαιωνικής Πόλης, αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,
ως μόνιμοι κάτοικοι της Μεσαιωνικής Πόλης και έχοντας επίγνωση της ευαισθησίας και επαγρύπνησης που οφείλουμε να έχουμε για την προστασία και ανάπτυξή της, ως τόπου κατοικίας και υψηλής πολιτισμικής αξίας, σας καταθέτουμε τη διαμαρτυρία μας για τη σημερινή κατάσταση και την ανησυχία μας για τις προτεραιότητες και τις ελλείψεις στις διατυπώσεις της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης που συνυπογράψατε.

Όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, έτσι και φέτος, επικρατεί μια χαοτική κατάσταση εντός της Μεσαιωνικής Πόλης στο θέμα της κυκλοφορίας και της ανεξέλεγκτης στάθμευσης οχημάτων. Με την έναρξη της τουριστικής κίνησης, φτάνουμε με δυσκολία στις οικίες μας κι εκεί σπάνια βρίσκουμε χώρους στάθμευσης διότι έχουν καταληφθεί από παράνομα σταθμευμένα οχήματα μη μόνιμων κατοίκων.

Αυτό είναι αποτέλεσμα του ανύπαρκτου ελέγχου του δήμου για το αν αυτοί που εισέρχονται, εξέρχονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος όπως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν, αλλά και λόγω αδυναμιών και λαθών στην εφαρμογή και λειτουργία του συστήματος μπαρών και κιγκλιδωμάτων στις πύλες εισόδου-εξόδου, με συνέπεια να μπαίνει οποιοσδήποτε όλο το 24ώρο εντός των τειχών.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει δημιουργηθεί από εμάς. Με την ανάπλαση των πλατειών που αναφέρονται στην Προγραμματική Σύμβαση φαίνεται ότι θα χαθούν οι όποιες θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κάτοικους, μιας και δεν υπάρχει καμία διατύπωση για πρόβλεψη χώρου στάθμευσης εντός της Μεσαιωνικής Πόλης.

Πληροφορούμαστε μάλιστα ότι ο σκοπός σας είναι να μας απαγορεύσετε ολοκληρωτικά τη στάθμευση, να μας στερήσετε δηλαδή το αυτονόητο δικαίωμα που έχουν όλοι οι κάτοικοι του νησιού να σταθμεύουν κοντά στις οικίες τους.

Στη δύσκολη οικονομικά εποχή που ζούμε, απαιτούμε να έχουμε ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους δημότες. Δεν είμαστε δημότες β’ κατηγορίας, δεν δεχόμαστε νέα επιβάρυνση της ήδη δύσκολης ζωής που έχουμε εντός των τειχών.

Έχουμε οικογένειες όπως κι εσείς, παιδιά που πρέπει καθημερινά να μεταβούν στο σχολείο, στις δραστηριότητές τους, στο φροντιστήριο. Γονείς με προβλήματα υγείας, που ανά πάσα στιγμή πρέπει να μεταφερθούν σε γιατρό ή στο νοσοκομείο.
Για όλες αυτές τις περιπτώσεις θεωρούμε ότι ο εξαναγκασμός στάθμευσης εκτός της Μεσαιωνικής Πόλης συνιστά σκόπιμη υποβάθμιση της ζωής μας και δεν πρόκειται να δεχθούμε μια τέτοια κίνηση.

Μ’ αυτή την πρώτη ανοιχτή επιστολή θα περιοριστούμε θίγοντας τα τρία παρακάτω σημεία που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, αποσαφήνισης προθέσεων και παροχής διευκρινίσεων:

1. Στην Προγραμματική Σύμβαση στη σελ.11 αναφέρεται:
Ο ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ, ως θεματοφύλακας της αναπτυξιακής πολιτικής της Ρόδου, σχεδιάζει, προγραμματίζει και υλοποιεί πολιτικές που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους μόνιμους κατοίκους της Μεσαιωνικής Πόλης, των συνθηκών διαβίωσής τους, αλλά και της συγκράτησης και ανάπτυξης του πληθυσμού εντός των τειχών.

Δυστυχώς, αποτελεί αντικειμενικό γεγονός ότι ο δήμος Ρόδου προχώρησε στο σχεδιασμό της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη χωρίς ουδέποτε να καλέσει σε διαβούλευση τους μόνιμους κατοίκους της ώστε να συνεισφέρουν κι αυτοί με την εμπειρία τους αλλά και σύμφωνα με τις ανάγκες τους, ιδέες και απόψεις, που θα ενίσχυαν τον εν λόγω σχεδιασμό.

Έστω και τώρα, που δεν είναι αργά, σας ρωτάμε: πώς και πότε ο δήμος θα οργανώσει διαβούλευση για την ελεύθερη και αποκλειστική πρόσβαση, ήπια κυκλοφορία και ασφαλή στάθμευση οχημάτων των μόνιμων κατοίκων;

Σημειώνουμε ότι οι μόνιμοι κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους, έχοντας συνείδηση των ειδικών συνθηκών και της μεγάλης τουριστικής κίνησης, περιορίζουν κατά το δυνατόν τις μετακινήσεις τους μόνο στις αναγκαίες.

Σήμερα διαπιστώνουμε όμως ότι:
• η ευθραυστότητα των εγκαταστάσεων ελέγχου (μπάρες, ψηφιακή αναγνώριση)
• η ολιγωρία μηχανικής και ηλεκτρονικής επιδιόρθωσης
• η μειωμένη διάθεση προσωπικού φύλαξης

οδηγούν σε καταπάτηση των κανονισμών και υπερπλήρωση των θέσεων στάθμευσης από μη δικαιούχους.
Τις δε νύχτες, όπως και τους χειμερινούς μήνες, η διέλευση μη δικαιούχων με υπερβολική ταχύτητα δημιουργεί μεγάλους κινδύνους.

Ζητάμε την άμεση επιδιόρθωση των εγκαταστάσεων και στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών.
2. Στη σελίδα 13 αναφέρεται:
Α’ ΜΕΡΟΣ: ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ – ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ – ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 1. Μελέτη: «Αναθεώρηση Κανονιστικών Διατάξεων Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου». Αντικείμενο: Η μελέτη αφορά στη σύνταξη νέας κανονιστικής για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, που περιλαμβάνει κανόνες ευπρεπούς χρήσης ακινήτων, κοινοχρήστων χώρων, μέτρα κυρώσεων και

επιβραβεύσεων, όρους λειτουργίας εμπορικών επιχειρήσεων και ΚΥΕ, διαφημιστικές πινακίδες, αστικός εξοπλισμός, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σκίαστρα, προθήκες καταστημάτων, ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κτλ. Ανησυχούμε διότι για τη συγκεκριμένη μελέτη δεν αναφέρεται ούτε χρονοδιάγραμμα, ούτε προϋπολογισμός, επομένως ενδέχεται να οδηγήσει στην ανατροπή της προτεραιότητας στην ποιότητα κατοικίας.

Θεωρούμε ότι ενόψει της ανανέωσης των κανονιστικών διατάξεων θα πρέπει να τεθεί ως κριτήριο και προϋπόθεση κάθε δράσης:
• η επαναβεβαίωση των υφιστάμενων ζωνών κατοικίας
• η δυνατότητα ασφαλούς διέλευσης των κατοίκων στα σπίτια τους

• η δυνατότητα άμεσης προσπέλασης των υπηρεσιών άμεσης ανάγκης (ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική) σε όλη τη Μεσαιωνική Πόλη
• η πρόνοια επαρκών χώρων στάθμευσης των μόνιμων κατοίκων

• η τήρηση των περιορισμών επέκτασης μέσα στους δρόμους της εμπορικής χρήσης (τραπεζοκαθίσματα, άγρα πελατών)
• ο περιορισμός στην τοποθέτηση πινακίδων και τεντών ώστε να μην εμποδίζεται η θέαση του μνημείου από τους επισκέπτες.

3. Σε σχέση με τα παραπάνω κριτήρια και προϋποθέσεις που προστατεύουν την κατοικία και την πολιτισμική αξία της Μεσαιωνικής Πόλης, σημειώνουμε ότι στη σελ.20 αναφέρεται στο σημείο:

16. Μελέτη: «Ανάπλαση τεσσάρων (4) πλατειών της Μεσαιωνικής πόλης Δήμου Ρόδου». Αντικείμενο: Η μελέτη αφορά στην ανάπλαση τεσσάρων (4) πλατειών της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου και συγκεκριμένα: α) της πλατείας Κλεοβούλου, β) Αθηνάς, γ) Δωριέως και δ) Σοφοκλέους.

Θα περιλαμβάνει προτάσεις για ήπιες διαμορφώσεις των πλατειών με φυτεύσεις, αισθητική αποκατάσταση των όψεων, αποκλεισμό της ανεξέλεγκτης στάθμευσης και διακριτικές θέσεις ανάπαυσης από φυσικά υλικά, που θα προσδώσουν μία ατμόσφαιρα ηρεμίας στο μνημειακό σύνολο της πόλης.

Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει και την κατάρτιση των τεχνικών προδιαγραφών, των τιμολογίων μελέτης και των τευχών δημοπράτησης. Οι προτάσεις ανάπλασης των ανωτέρω πλατειών θα συνάδουν με τα προβλεπόμενα στην εγκεκριμένη Πολεοδομική Μελέτη της Ρόδου (Α΄ φάση).

Διαπιστώνουμε πλήρη απουσία αναφοράς στην ανάγκη μελέτης για τη διαμόρφωση ή διασφάλιση εναλλακτικού χώρου στάθμευσης, προσβάσιμου από τους μόνιμους κάτοικους.

Ανησυχούμε ότι η έλλειψη αναφοράς στη συγκεκριμένη μελέτη, για την οποία υπάρχει χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ανατροπή της προτεραιότητας στην ποιότητα κατοικίας.

Απευθυνόμαστε σε εσάς ως ιθύνοντες, ως υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση και ως φορέων που συνυπογράφουν την Προγραμματική Σύμβαση, απαιτώντας την άμεση εκ μέρους σας ανταπόκριση στην αγωνία που διατυπώνουμε μεν ως μόνιμοι κάτοικοι, αλλά συμμερίζονται όσες και όσοι τιμούν την Μεσαιωνική Πόλη με υπεύθυνη επιχειρηματική δραστηριότητα, με ποιοτική εργασία ή ως επισκέπτες.
Θα επανέλθουμε σύντομα με περισσότερα θέματα.

Με εκτίμηση
Επιτροπή κατοίκων Μεσαιωνικής Πόλης
(email επικοινωνίας: epitropimedtown@gmail.com)