Μητσοτάκης από Ρόδο
Πολιτική

Μητσοτάκης από Ρόδο: «Απέναντι σε μία επιθετική Τουρκία είχα χρέος να θωρακίσω τις Ένοπλες Δυνάμεις»

Ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα άμυνας και στο μεταναστευτικό έκανε από την Ρόδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του ενόψει των εκλογών 2023.

«Οκτώ και σήμερα έμειναν μέχρι την Κυριακή της νίκης. Γι΄ αυτό και βάζουμε τα δυνατά μας, ώστε όχι μόνο η Ρόδος, αλλά όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων, να είναι γαλάζια, σε ένα γαλάζιο χάρτη της χώρας» ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετρώντας αντίστροφα για τις εκλογές 2023.

Στη συνέχεια θύμισε τις υβριδικές επιθέσεις στον Έβρο, τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο, αλλά και στην Κω, στη Λέρο. Έκανε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου και τόνισε: «Οι πολιτικοί πρέπει να κρίνονται για τη συνέπεια λόγων και έργων. Και γιατί από εμένα ψέματα δεν θα ακούσετε ποτέ».

Είπε ακόμη πως στη Ρόδο «θα είστε οι μεγάλοι ωφελημένοι από τη νέα έκρηξη του τουρισμού. Θα είστε ωφελημένοι και για τις πολλές νέες δουλειές που θα δημιουργήσουμε.  300 χιλιάδες συνολικά. Τον κατώτατο μισθό να έχει ανέβει κατά 20%. Από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτοσκοπός η άμυνα

Σημείωσε επιπλέον για το μεταναστευτικό και για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας πως στα σύνορα της χώρας μας, εθνικοί στόχοι ήταν και αυτοί που τέθηκαν το 2019 και πλέον είναι πραγματικότητα, όπως υποστήριξε.

«Σε τέσσερα χρόνια μία χώρα μετατράπηκε από «ξέφραγο αμπέλι» σε πατρίδα με σύνορα σε γη, σε αέρα και σε θάλασσα. Οι παράνομες ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Η Λέσβος, η Χίος, η Κως, η Λέρος, η Σάμος ανάσαναν. Πριν έρθω να σας μιλήσω, ήμουν στη Λέσβο. Η Μόρια δεν υπάρχει πια. Το «κάτεργο» της Μόριας είναι ιστορία, ανήκει στο παρελθόν. Έχουμε πια ανθρώπινες δομές φιλοξενίας. Και, ναι, όσο και αν αυτό ενοχλεί κάποιους, ο φράχτης στον Έβρο επεκτείνεται, φυλάσσοντας τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα» ανέφερε για το μεταναστευτικό.

Για την Τουρκία και την ελληνική αμυντική πολιτική τόνισε πως «Απέναντι σε μία επιθετική Τουρκία είχα ένα χρέος, φίλες και φίλοι, να θωρακίσω τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Συχνά πετάνε εδώ, πάνω από τη Ρόδο, πάνω από το Καστελόριζο, νέα αεροσκάφη Rafale και αναβαθμισμένα F-16.

»Δεν τα βλέπετε αλλά να είστε σίγουρες και σίγουροι ότι είναι εκεί να μας φυλάνε. Σύντομα, εδώ, στις θάλασσές μας θα αρμενίζουν τρεις νέες φρεγάτες, υπερσύγχρονες, τα πιο σύγχρονα πλοία που θα υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Από το 2028 θα εντάξουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας το πιο σύγχρονο αεροσκάφος που υπάρχει, σήμερα, το F-35. Και δεσμεύομαι ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της πατρίδας θα συνεχιστούν με την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίπλα στην αναγεννημένη ναυπηγική και αμυντική βιομηχανία της χώρας μας».

Τόνισε δε πως για την ΝΔ η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός. Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν και ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί. Το λιμενικό μας θα συνεχίσει να εξοπλίζεται. Ήμουν σήμερα στη Λέσβο και επισκέφτηκα ένα από τα καινούργια σκάφη τα οποία έχουμε ήδη παραλάβει, με πολλές δυνατότητες. Θερμικές κάμερες μας επιτρέπουν να βλέπουμε ακριβώς τι γίνεται τη νύχτα. Έχουμε και άλλα σκάφη τα οποία θα παραλάβουμε και σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα που θα ολοκληρωθούν».

Επέμεινε στα εθνικά θέματα αναφέροντας πως η ψήφος στις εκλογές της 21ης Μαΐου αφορά και στο ποιος θα διαχειριστεί τις κρίσιμες γεωπολιτικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, ποιος θα βρεθεί απέναντι στην Τουρκία.

«Γιατί, ναι, μπορούμε, το πιστεύω κι εγώ, μπορούμε να ξαναπιάσουμε το νήμα της προσέγγισης. Δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε διάλογο με το παράλογο. Θα ακολουθούμε πάντα το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου για τη μοναδική μας διαφορά, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, της ΑΟΖ, της υφαλοκρηπίδας, είτε στο μονοπάτι της συνεννόησης, μπορούμε να πορευθούμε, αλλά δεν πρόκειται να είμαστε αφελείς. Δεν πρόκειται να είμαστε αφελείς, θα ζυγίσουμε τις πράξεις της Τουρκίας και όχι τα λόγια και θα είμαστε πάντα απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Επίσης με αφορμή τη σημερινή εξέλιξη, τη σύλληψη του υποψήφιου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, του Φρέντι  Μπελέρη έστειλε μήνυμα στην Αλβανία πως εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί.

Κατόπιν έκανε αυτοκριτική λέγοντας πως όπου έγιναν λάθη και παραλείψεις ανέλαβε την ευθύνη, ενώ δεν παρέλειψε εκ νέου να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ πως το πρόγραμμά του δεν είναι κοστολογημένο.

 

Ο πρωθυπουργός μοιράστηκε με τους κατοίκους της Ρόδου τις σκέψεις του για την «επόμενη μέρα»

 

Η ομιλία του Πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στη Ρόδο:
Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες της Ρόδου και των Δωδεκανήσων. Σας ευχαριστώ από καρδιάς γι΄ αυτή την εντυπωσιακή υποδοχή. Ψηλά τις σημαίες της νίκης, ψηλά τις σημαίες της πατρίδας μας, ψηλά τις σημαίες της Νέας Δημοκρατίας.
Ξέρετε, φίλες και φίλοι, ότι ο δικός σας ενθουσιασμός μου δίνει πάντα ξεχωριστή δύναμη, καθώς έρχεται από έναν τόπο ακριτικό, ταυτόχρονα, όμως, και από ένα κέντρο οικονομικής προόδου. Εθνική ασπίδα αλλά και σύμβολο προκοπής.
Γι΄ αυτό και το μήνυμά του, το μήνυμα εδώ της Ρόδου, το μήνυμα όλων των Δωδεκανήσων, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα έχει τη δική του διπλή σημασία για τη σιγουριά, για την προοπτική που έχει σήμερα ανάγκη η Ελλάδα.
Γνωρίζω, βέβαια, ότι ο πολιούχος του νησιού, ο Άγιος Κωνσταντίνος, εορτάζεται εδώ στις 14 Νοεμβρίου. Τα λέω καλά; Ανήμερα, όμως, Κωνσταντίνου και Ελένης, θα γιορτάσει και η Ρόδος και μαζί όλη η χώρα τη γιορτή της Δημοκρατίας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη νεολαία μας, για τους ΟΝΝΕΔίτες μας. Οκτώ και σήμερα έμειναν μέχρι την Κυριακή της νίκης. Γι΄ αυτό και βάζουμε τα δυνατά μας, ώστε όχι μόνο η Ρόδος, αλλά όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων, να είναι γαλάζια, σε ένα γαλάζιο χάρτη της χώρας.
Θυμάστε τις μεγάλες δυσκολίες που ξεπεράσαμε μαζί.
Τις υβριδικές επιθέσεις στον Έβρο, τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές εδώ στο Αιγαίο, στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά και στην Κω, στη Λέρο.
Αμέσως μετά, τα διαδοχικά κύματα της πανδημίας. Υστερα την ενεργειακή έκρηξη από τον διεθνή πληθωρισμό και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σχεδόν καθημερινά -εσείς το ξέρετε καλύτερα από οποιονδήποτε- τις επιθετικές προκλήσεις των γειτόνων μας. Όμως, η πατρίδα δεν λύγισε στιγμή, η οικονομία άντεξε και η κοινωνία έμεινε ενωμένη.
Μαζί υψώσαμε ένα τεράστιο ανάχωμα, που ξεπέρασε τα 57 δισεκατομμύρια, προκειμένου να στηρίξουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας. Μόνο στο νότιο Αιγαίο κατευθύνθηκαν, προσέξτε, πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, σε επιστρεπτέα προκαταβολή. Και στοχευμένες ενισχύσεις για όλους όσοι χτυπήθηκαν από την κρίση. Γνωρίζετε πολύ καλά σήμερα ότι, αν ο τουρισμός σας πηγαίνει τόσο καλά, αυτό οφείλεται στο ότι κρατήσαμε ζωντανή την τουριστική βιομηχανία, τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.
Ταυτόχρονα, όμως, δεν χάσαμε στιγμή από την προσήλωση στις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει το 2019.
Σας είχα πει, τότε, ότι θα μειώσουμε φόρους και εισφορές, ότι θα φέρουμε επενδύσεις και πολλές νέες δουλειές. Ότι θα ενισχύσουμε το εισόδημα στηρίζοντας πρώτα τους πιο ευάλωτους. Ότι θα θωρακίσουμε τα σύνορά μας, θα ενδυναμώσουμε την εθνική μας άμυνα και τέλος θα αναβαθμίσουμε τη διεθνή θέση της χώρας. Αυτά σας είχα πει όταν είχα έρθει να σας μιλήσω πριν από τις εκλογές του 2019.
Σας ρωτώ, λοιπόν: τα κάναμε όλα αυτά;  Ναι, τα κάναμε πράξη. Άκουσα ένα φίλο να λέει «ο πρώτος που είπε την αλήθεια είσαι εσύ». Ναι, γιατί οι πολιτικοί πρέπει να κρίνονται για τη συνέπεια λόγων και έργων. Και γιατί από εμένα ψέματα δεν θα ακούσετε ποτέ. Σας είπα ότι θα μειώσω φόρους, μειώσαμε 50 φόρους. Σας είπα ότι θα μειώσω τον ΕΝΦΙΑ 30%, τον μειώσαμε 35%. Σας είπα ότι θα μειώσουμε τις εισφορές, τις μειώσαμε τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής από το 22% στο 9%. Η εισφορά αλληλεγγύης ανήκει στο παρελθόν, όπως και ο φόρος γονικής παροχής, ώστε ο κάθε γονιός να μπορεί να μεταβιβάζει δωρεάν την περιουσία του στα παιδιά του.
Όλα αυτά ξέρετε με τι ισοδυναμούν; Επτά δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα το χρόνο. Ενώ τα δημόσια έσοδα αυξάνονται, καθώς η ανάπτυξη τρέχει με ρυθμό διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Έχουμε αλλεπάλληλα ρεκόρ στις εξαγωγές, στις επενδύσεις, στα τουριστικά έσοδα.
Εσείς, εδώ, το ξέρετε πολύ καλά διότι η Ρόδος, τα Δωδεκάνησα, ήταν πάντα πρωταγωνιστές στην τουριστική ανάπτυξη. Κι εσείς θα είστε οι μεγάλοι ωφελημένοι από τη νέα έκρηξη του τουρισμού.
Θα είστε ωφελημένοι και για τις πολλές νέες δουλειές που θα δημιουργήσουμε.  300 χιλιάδες συνολικά. Τον κατώτατο μισθό να έχει ανέβει κατά 20%. Από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ. Ανάμεσά μας σήμερα και αρκετοί συνταξιούχοι. Σας θυμίζω ότι από τη Νέα Δημοκρατία πήρατε τις πρώτες αυξήσεις εδώ και 12 χρόνια, κατά 8%.
Αλλά και όσοι αδικούνται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου ενισχύθηκαν με 200 έως 300 ευρώ και δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να σας ενισχύω έως ότου η προσωπική διαφορά σβήσει οριστικά.
Και αυτή η πορεία, η δυναμική, αποτυπώνεται και στην απελευθέρωση της εθνικής οικονομίας από κάθε εποπτεία. Μιλάμε πολύ για την επενδυτική βαθμίδα.
Θα το ξαναπώ και εδώ από τη Ρόδο, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, η ανάκτησή της δεν είναι κάποιος ουδέτερος στόχος, είναι ουσιαστικά ένα διαβατήριο για φθηνότερο χρήμα, για τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις, το κράτος, τα νοικοκυριά, να δανείζονται με χαμηλότερο επιτόκιο.
Είναι εθνικός στόχος, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο 2023 υπό μία, όμως, προϋπόθεση: η επόμενη ημέρα να βρει τον τόπο με μία σταθερή μετασχηματιστική κυβέρνηση στο τιμόνι του, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τότε θα πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα.
Όμως, μιας και βρίσκομαι εδώ, στα σύνορα της χώρας μας, εθνικοί στόχοι ήταν και αυτοί που θέσαμε το 2019 και τώρα είναι πραγματικότητα και μιλώ για το μεταναστευτικό και για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας. Πράγματι, εσείς το ξέρετε καλύτερα πώς μέσα σε τέσσερα χρόνια μία χώρα μετατράπηκε από «ξέφραγο αμπέλι» σε πατρίδα με σύνορα σε γη, σε αέρα και σε θάλασσα.
Οι παράνομες ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Η Λέσβος, η Χίος, η Κως, η Λέρος, η Σάμος ανάσαναν. Πριν έρθω να σας μιλήσω, ήμουν στη Λέσβο. Η Μόρια δεν υπάρχει πια. Το «κάτεργο» της Μόριας είναι ιστορία, ανήκει στο παρελθόν. Έχουμε πια ανθρώπινες δομές φιλοξενίας. Και, ναι, όσο και αν αυτό ενοχλεί κάποιους, ο φράχτης στον Έβρο επεκτείνεται, φυλάσσοντας τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Απέναντι σε μία επιθετική Τουρκία είχα ένα χρέος, φίλες και φίλοι, να θωρακίσω τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.
Συχνά πετάνε εδώ, πάνω από τη Ρόδο, πάνω από το Καστελόριζο, νέα αεροσκάφη Rafale και αναβαθμισμένα F-16. Δεν τα βλέπετε αλλά να είστε σίγουρες και σίγουροι ότι είναι εκεί να μας φυλάνε.
Σύντομα, εδώ, στις θάλασσές μας θα αρμενίζουν τρεις νέες φρεγάτες, υπερσύγχρονες, τα πιο σύγχρονα πλοία που θα υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Από το 2028 θα εντάξουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας το πιο σύγχρονο αεροσκάφος που υπάρχει, σήμερα, το F-35. Και δεσμεύομαι ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της πατρίδας θα συνεχιστούν με την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίπλα στην αναγεννημένη ναυπηγική και αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.
Για μας, εσείς το ξέρετε, θα το ξαναπώ, καλύτερα από οποιονδήποτε, η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός. Δεν υπάρχει ευημερία και οικονομική ανάταξη χωρίς ελευθερία, χωρίς την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας.
Καθώς ερχόμουν σήμερα να σας μιλήσω σκεφτόμουν πόσο διαφορετική είναι η Ελλάδα του 2023 από την Ελλάδα του 2019. Προσέξτε, δεν λέω ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες. Βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες. Και ακρίβεια υπάρχει ακόμα και περισσότερες επενδύσεις μπορούμε να προσελκύσουμε και υπάρχει ακόμα αυτό το αίσθημα ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Όμως, η εικόνα της χώρας μας γίνεται παντού καλύτερη.
Ειδικά εδώ, όμως, στο Νότιο Αιγαίο, εσείς έχετε καταφέρει να αντιστρέψετε αρνητικές τάσεις που υπάρχουν στην υπόλοιπη χώρα.
Είστε η μοναδική Περιφέρεια που παρουσιάζει τόσο μεγάλη αύξηση πληθυσμού. Ο τουρισμός, αυτό το μεγάλο εθνικό στοίχημα, το μεγάλο Περιφερειακό στοίχημα, αυτός ο σημαντικός αιμοδότης της οικονομίας της Ρόδου, αυξήθηκε κατά σχεδόν 15% σε σχέση με το 2019.
Προβλέπω, αν κρίνω από το πώς έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, ότι και το 2023 θα είναι μια χρονιά ρεκόρ.
Συγχαρητήρια σε όλους τους πρωταγωνιστές. Γιατί εσείς το κάνατε πράξη σε μεγάλο βαθμό, με εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού τομέα, εργοδοτών, εργαζόμενων.
Εσείς είστε αυτοί που επενδύετε. Οι ξενοδόχοι, οι επιχειρηματίες. Έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις εδώ, στο Νότιο Αιγαίο, που ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα, ο Υπουργός Επικρατείας μαζί με τον περιφερειάρχη παρουσίασε το νέο αναπτυξιακό σχέδιο, 500 έργα που οδηγούν τα νησιά μας ως το 2030.
Επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω κάποια. Θα κάνω μια ειδική αναφορά στο νοσοκομείο, το οποίο επισκέφθηκα σήμερα, για να μπορέσω να αποκαλύψω την προτομή του Δημήτρη Κρεμαστινού και να δεσμευτώ ταυτόχρονα ότι θα αποκτήσετε επιτέλους ακτινοθεραπευτικό κέντρο εδώ στην Ρόδο.
Η κατασκευή του δρομολογείται άμεσα. Άμεσα. Με πόρους της Περιφέρειας και του Υπουργείου Υγείας.
Νέα σχολεία στον Δήμο σας. Φράγματα Κριτινίας και Γαδουρά. Πέρασα πριν από λίγο -θυμάστε την επίσκεψη στο Εθνικό Θέατρο- δημοπρατείται άμεσα. Άλλη μια δέσμευσή μου η οποία γίνεται πράξη.
Να προσθέσω σε αυτά και τα πολύ σημαντικά έργα τα οποία γίνονται σε όλη την Μεσαιωνική πόλη.
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ένα πολύ σημαντικό αποτύπωμα εδώ στην πολιτιστική παρακαταθήκη συνολικά της Ρόδου, την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, με σημαντικότατη πρωτοβουλία των «GR-eco Islands».
Στη Χάλκη γίνονται πολύ σημαντικά πράγματα και αποδεικνύουμε πως η κυκλική οικονομία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν τελικά να αποβούν προς όφελος όλων, καθώς διαπίστωσαν ξαφνικά οι δημότες της Χάλκης ότι πληρώνουν μηδενικούς ή πολύ μειωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό είναι το πραγματικό όφελος από την πράσινη μετάβαση και μπορούμε να το κάνουμε πράξη. Και αυτές είναι οι δικές σας, οι τοπικές σας απαντήσεις κ. Περιφερειάρχα στα μεγάλα έργα που γίνονται παντού, διότι, ναι, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σήμερα σε ένα απέραντο εργοτάξιο.
Όπου κι αν πάω βλέπω έργα τα οποία δρομολογούνται, έργα τα οποία ήταν κολλημένα. Το Πάτρα – Πύργος στην Πελοπόννησο. Ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη, αυτός ο τόσο κρίσιμος οδικός άξονας. Οι υπόλοιποι σημαντικοί δρόμοι, ο Ε65, έρχομαι τώρα από τη Θεσσαλία. Αλλά, θέλω να κάνω μία ειδική αναφορά στον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβάνομαι το μέρισμα της ανάπτυξης να επιμερίζεται σε όλους.
Θέλω να χαιρετίσω ειδικά εδώ από τη Ρόδο τη νέα συλλογική σύμβαση που υπογράφηκε με τα ξενοδοχεία της Ρόδου, με αμοιβές πολύ μεγαλύτερες από την εθνική σύμβαση. Μία σύμβαση, τονίζω, που το Υπουργείο Εργασίας κήρυξε υποχρεωτική, το οποίο σημαίνει πια ότι δεσμεύει όλες τις επιχειρήσεις. Nομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ένας receptionist, μια καμαριέρα, να έχουν μισθό ο οποίος είναι κοντά στα 1.200 ευρώ το μήνα και αυτό χωρίς επιδόματα. Διότι, ναι, έτσι τελικά αυξάνονται οι μισθοί. Όσο μειώνεται η ανεργία, όσο αυξάνεται ο τζίρος, η απάντηση των επιχειρήσεων θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους. Δεν γίνεται ανάπτυξη χωρίς να τονώνουμε το εισόδημα των εργαζόμενων. Κι εσείς εδώ στη Ρόδο έχετε αρχίσει να το κάνετε πράξη.
Είμαι σήμερα εδώ μαζί σας, φίλες και φίλοι, σε αυτή την πολύ όμορφη συγκέντρωση για να μοιραστώ μαζί σας λίγες σκέψεις για την επόμενη μέρα. Γιατί, ξέρετε, οι εκλογές είναι πάντα για το μέλλον. Η δική μας αξιοπιστία κρίθηκε στην πράξη. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από εμένα πόσο συνεπείς ήμασταν σε αυτά τα οποία σας είπαμε.
Τα ανέφερα μόνο και μόνο για να τονίσω ότι η σχέση εμπιστοσύνης την οποία έχουμε δρομολογήσει, το συμβόλαιο εμπιστοσύνης το οποίο έχουμε υπογράψει, εξακολουθεί να είναι ενεργό και γι’ αυτό αυτά τα οποία θα σας πω και που θέλουμε να κάνουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι μπορούμε να τα κάνουμε πράξη.
Όπως ξέρω ότι δίπλα στις επιτυχίες εντοπίστηκαν πάντα και κενά και λάθη και αδυναμίες. Αντιλαμβάνομαι, όμως, την ευθύνη του ηγέτη ως υποχρέωση ανάληψης αυτή της ευθύνης.  Όποτε έγιναν λάθη, στάθηκα μπροστά σας. Σας είπα «αναλαμβάνω την ευθύνη και είμαι εδώ για να τα διορθώσω». Δεν τα έκρυψα κάτω από το χαλί, ούτε έστηνα φιέστες μπροστά σε κάμερες για να αποποιηθώ την όποια ευθύνη.
Μειώνουμε τα τεκμήρια διαβίωσης κατά 30%. Δίνουμε πρόσθετη έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 10% για όλα τα σπίτια που ήταν ή θα είναι ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές. Γιατί η Κλιματική αλλαγή είναι μαζί μας και πρέπει να προβλέπουμε από πριν πώς θα προστατεύουμε την περιουσία μας. Και καταργούμε σταδιακά τον τελευταίο μνημονιακό φόρο, που είναι το τέλος επιτηδεύματος. Τελειώνουμε και με αυτό.
Για να τα πετύχουμε όλα αυτά όμως, φίλες και φίλοι, χρειάζεται να κάνουμε αυτό το οποίο γίνεται εδώ στη Ρόδο, στα Δωδεκάνησα: χρειαζόμαστε επενδύσεις, χρειαζόμαστε υψηλή ανάπτυξη – μπορεί να ξεπεράσει το 3% μεσοσταθμικά. Η ανεργία θα πέσει σύντομα κάτω από το 10% και οι ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να αυξηθούν κατά 70% μέσα σε τέσσερα χρόνια. Το ίδιο και οι δημόσιες επενδύσεις.
Ήδη, όπως σας είπα, όλη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο.
Μου έλεγε, αγαπητέ μου Γιώργο (Χατζημάρκο), κ. Περιφερειάρχη, ο φίλος Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία που ήμουν, «κάποτε, πριν από τέσσερα χρόνια -μου λέει- ψάχναμε να βγουν έργα.
Τώρα ψάχνουμε να βρούμε τις εταιρίες που θα κάνουν τα έργα τα οποία έχουμε δημοπρατήσει». Αυτή είναι η καλύτερη ένδειξη προόδου που έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια.
Το 2019 σας μίλησα για την ανάγκη οι παλιοί διαχωρισμοί να ανήκουν πια στο παρελθόν. Και, πράγματι, θεωρώ ότι έχουν ξεθωριάσει σε ένα βαθμό, κάτω από το φως της εμπειρίας. Το αποτέλεσμα που όλοι ζητάμε έχει το χρώμα της αλήθειας. Και τελικά της αποτελεσματικότητας. Αυτό είναι το οποίο ενώνει στην Νέα Δημοκρατία συμπολίτες μας που μπορεί να έρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές αναφορές.
Ξέρουν, όμως, τελικά ότι η ευθύνη της διακυβέρνησης έχει ένα και μόνο σκοπό. Και αυτό είναι να κάνει τις δικές σας ζωές καλύτερες. Και ταιριάζει με αυτό το πλατύ ποτάμι της προόδου που σήμερα εκφράζει η Νέα Δημοκρατία. Είναι το ποτάμι του πατριωτισμού, της ευθύνης, του εκσυγχρονισμού, της προόδου. Εκεί που ενώνονται όλοι όσοι επιθυμούν ένα καλύτερο αύριο. Χωρίς κομματικές παρωπίδες αλλά για μια χώρα περήφανη για την οικονομική της πρόοδο. Αλλά και για μια χώρα όπου η διεθνή της παρουσία θα ακούγεται παντού. Από τον Αραβικό κόσμο μέχρι τις Βρυξέλλες και  από την Άπω Ανατολή μέχρι το Αμερικανικό Κογκρέσο.
Αυτό το μήνυμα σας ζητώ να μεταφέρετε, εδώ, στην Ρόδο, αλλά και σε κάθε νησί των Δωδεκανήσων.
Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, η καρδιά της παράταξης, η Ρόδος, αυτό το προαιώνιο σταυροδρόμι πολιτισμών και ιδεών, να δείξει την λεωφόρο της νίκης, για την αυτοδύναμη Ελλάδα, για την αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, για ένα καλύτερο μέλλον για τα Δωδεκάνησα, για το Αιγαίο.
Καμία χαμένη ψήφος, όλοι στις κάλπες, να δώσουμε στη Νέα Δημοκρατία τη μεγάλη νίκη για την Ελλάδα που μας αξίζει, για την Ελλάδα που μπορούμε να κατακτήσουμε. Προχωράμε σταθερά, προχωράμε τολμηρά, προχωράμε μόνο μπροστά.
Σας ευχαριστώ γι΄ αυτή την εντυπωσιακή υποδοχή, κρατήστε ψηλά τις σημαίες μας, κρατήστε την ελπίδα ζωντανή, πάμε για μία μεγάλη νίκη. Εδώ μαζί θα τη γιορτάσουμε μετά τις εκλογές.
Να είστε καλά, καλό αγώνα, καλή νίκη.