Περιφέρεια

Ο Χρυσός Σταυρός του Οικουμενικού Πατριαρχείου απονεμήθηκε στον Γιώργο Χατζημάρκο, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

Βαθύτατα συγκινημένος για την τιμή που του έγινε, για την προσφορά του στην Εκκλησία, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος

Τον Χρυσό Σταυρό, την ανώτατη τιμητική διάκριση της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, απένειμε στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, για την επί σειρά ετών σημαντική προσφορά του στην τοπική κοινωνία και την συνεισφορά του στην αποκατάσταση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου στην πόλη της Κω.

της Νατάσας Παμπρή

Ο Χρυσός Σταυρός απονεμήθηκε χθες στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, ημέρα που έγιναν τα Θυρανοίξια του Ναού σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και κατάνυξης, μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών και πλέον ο ανακαινισμένος – από την Περιφέρεια- Μητροπολιτικός Ναός επαναλειτουργεί και υποδέχεται τους χιλιάδες πιστούς.

Βαθύτατα συγκινημένος ο Γιώργος Χατζημάρκος για την εξαιρετικά σημαντική απονομή που του έγινε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Δωδεκανήσου, ενώ ο Μητροπολίτης μετέφερε στον τιμώμενο τις εγκάρδιες ευχές του Παναγιότατου κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς και τα συγχαρητήριά του για το αξιέπαινο έργο που έχει επιτελέσει και για την προσφορά του στην Εκκλησία.

Εξαιρετική η Τιμή που μου απονεμήθη χθές στα θυρανοίξια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, Αγίου Νικολάου, της Κω με απόφαση της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας Οικομενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, δια χειρός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κώου & Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ.
Αξίζω την Τιμή αυτή, στο ποσοστό που εργάστηκα ως μέλος μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, των συνεργατών μου, που ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο με την αγάπη και το πείσμα με το οποίο εργάστηκαν.
Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τα αισθήματα τέτοιων μοναδικών στιγμών, είμαστε προνομοιακά τυχεροί όσοι τις ζήσαμε.
Οπως έχω ξαναπεί, με ικανούς συνεργάτες όλα γίνονται, δήλωσε μέσα από τα social media ο κ. Χατζημάρκος.

Πρόκειται για μία αναγνώριση της Εκκλησίας προς το πρόσωπο του κ. Χατζημάρκου για τη συνεισφορά του, αφού χθες και ο Μητροπολίτης Κώου-Νισύρου τόνισε μιλώντας στον Real Voice 99.5 ότι: “Αν δεν είχε την επιμονή ο Περιφερειάρχης, θα είχε εγκαταλειφθεί το έργο», αναφερόμενος στην καθυστέρηση της γραφειοκρατίας, τονίζοντας παράλληλα ότι έγινε εξαιρετική δουλειά στις εργασίες ανακατασκευής σε σύντομο χρονικό διάστημα, που είναι σαν να ξανακτίστηκε από την αρχή ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, από τις ζημιές που υπέστη στο σεισμό του 2017 που έπληξε το νησί.

Ο Μητροπολίτης πρόσθεσε ότι η εκκλησία είχε κατασκευασθεί το 1860 και στον πολύ ισχυρό σεισμό τον Απρίλιο του 1933 καταστράφηκε και κατασκευάσθηκε πολύ πρόχειρα κατά την περίοδο της ιταλοκρατίας, χωρίς θεμελίωση, με αποτέλεσμα να υποστεί τεράστιες ζημιές στο σεισμό του 2017. Πρόσθεσε δε ότι “όλοι θα πρέπει να είναι υπερήφανοι για το έργο, από τον Περιφερειάρχη, μέχρι τους εργάτες που δούλεψαν γι αυτό”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες αποκατάστασης του Ναού ολοκληρώθηκαν πολύ γρήγορα. Η εργολαβική σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον ανάδοχο υπεγράφη στις 8 Μαρτίου 2021, μετά από έναν γραφειοκρατικό μαραθώνιο, λόγω της ιδιαιτερότητας του έργου, αλλά και κωλυμάτων που ανέκυψαν στην πορεία.  Οι εργασίες ξεκίνησαν αμέσως μετά την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης, χωρίς να χαθεί ούτε μια μέρα παραπάνω. Το κόστος του έργου ανήλθε σε 1,25 εκ. € και χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος σε δήλωσή του χθες είχε τονίσει ότι «Παραδίδουμε τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Κω, μια δέσμευση που αναλάβαμε από την πρώτη στιγμή, χωρίς δισταγμό, αν και χωρίς αρμοδιότητα, αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2017. Σταθήκαμε στην πλευρά της δημιουργίας και της προσφοράς  και στο πλευρό της Ιεράς Μητρόπολης Κω-Νισύρου. Δημοπρατήσαμε, χρηματοδοτήσαμε και επιβλέψαμε το έργο αναστήλωσης. Ευχαριστώ τον Μητροπολίτη κ Ναθαναήλ για την εμπιστοσύνη του, που με συγκίνηση -μπορώ να πω- ότι δικαιώσαμε, με ευλάβεια, στο ακέραιο».

Σήμερα μάλιστα εορτάζει ο Ναός και ο Άγιος Νικόλαος είναι ο πολιούχος της Κω.