Γιώργος Υψηλάντης
Περιφέρεια

Γ.Υψηλάντης στον RV: «Ο αγώνας ενάντια στο ψέμα και την παραπληροφόρηση είναι αγώνας για την Δημοκρατία. Να ξεσκεπαστεί η βρωμιά που δηλητηριάζει τον δημόσιο διάλογο» (ΗΧ)

«O αγώνας ενάντια στο ψέμα, την παραπληροφόρηση, τη δημαγωγία και τη συκοφάντηση, τα fake news, είναι αγώνας για την προάσπιση της Δημοκρατίας. Να ξεσκεπαστεί η βρωμιά που δηλητηριάζει τον δημόσιο διάλογο».

Αυτό δήλωσε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Real Voice 99,5 με την Ρένα Παυλάκη,  ο Γιώργος Υψηλάντης,  Εκπρόσωπος Τύπου της Περιφερειακής Αρχής, δίνοντας το στίγμα του τρόπου με τον οποίο θα λειτουργήσει από την θέση την οποίαν ανέλαβε από την περασμένη Δευτέρα.

«Ο αγώνας ενάντια στα φαινόμενα της παραπληροφόρησης, των fake news,  της παραποίησης της αλήθειας,  δεν είναι ένας αγώνας απλά για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου και της αλήθειας.  Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Εν τέλει είναι ένας αγώνας για την προάσπιση της  Δημοκρατίας. Είναι καθήκον του κάθε πόλη ο αγώνας αυτός, που δεν μπορεί παρά να έχει μία στόχευση: να ξεσκεπαστεί η βρωμιά , όπου αυτή εκδηλώνεται και ταυτόχρονα να κατατεθεί η αλήθεια. Στον αγώνα αυτό, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από την αρχή έχει μια πορεία. Με επιμονή και συνέπεια. Δεν είναι κάτι που θα ξεκινήσει τώρα.  Έχει μια πορεία και προσωπικά ο Περιφερειάρχης, ο Γιώργος Χατζημάρκος. Έχει μια πορεία κι έχει γίνει και δυσάρεστος πολλές φορές,  αποκαλύπτοντας  τη συκοφαντία, το ψεύδος,  καταθέτοντας γεγονός, επιμένοντας σθεναρά στην αλήθεια. Η επιμονή, η αδιαλλαξία σε αυτά τα ζητήματα είναι ξεκάθαρο καθήκον μας. Διότι  είναι ζήτημα Δημοκρατίας Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.  Στην αλήθεια δεν μπορείς να κάνεις έκπτωση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Υψηλάντης , τονίζοντας ότι η λειτουργία του Τύπου είναι πάνω από όλα θέμα Δημοκρατίας:

«Το θέμα της λειτουργίας του τύπου  είναι κυρίαρχο στοιχείο της Δημοκρατίας, συνταγματικά κατοχυρωμένο. Η συνταγματική του κατοχύρωση, έχει σκοπό να προστατεύσει τον ίδιο τον Τύπο και  έτσι να διασφαλίσει την ελευθερία του,  να προστατέψει την Πολιτεία και τη Δημοκρατία, να προστατεύσει τον πολίτη από ψεύδη, ανακρίβειες και υβριστικά σχόλια. Έχω την άποψη ότι η Δημοκρατία γίνεται πληρέστερη, όσο πιο πλήρης είναι η πρόσβαση σε διασταυρωμένες και διαφανείς πληροφορίες,  γιατί μόνο πάνω σε αυτές μπορεί να γίνει ένας δημόσιος διάλογος, να διατυπωθούν διαφορετικές  και με βάση αυτό τον διάλογο και τις διαφορετικές απόψεις, στο τέλος της ημέρας ο πολίτης να διαμορφώσει τη δική του προσωπική άποψη και εν τέλει να κάνει τις προσωπικές επιλογές».

Ο κ. Υψηλάντης, τόνισε και την ριζική  αλλαγή του γενικότερου περιβάλλοντος διάχυσης της πληροφορίας, λόγω της σαρωτικής επικράτησης των social media:

«Η εξασθένηση των κλασικών δομών μέσα από τις οποίες περνούσε η πληροφόρηση μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία,  σε συνδυασμό με την τεχνολογική επανάσταση στον τομέα της πληροφορικής, οδηγεί στην επικράτηση ενός περιβάλλοντος που προάγει η δημαγωγία, την παραπληροφόρηση, το κυνήγι των εντυπώσεων την παραποίηση της αλήθειας και τα fake news. Ο δημόσιος διάλογος στόχο έχει να διατυπωθούν διαφορετικές απόψεις. Αυτό είναι πλουραλισμός. Αλλά αυτός ο δημόσιος διάλογος πρέπει να είναι βασισμένος σε αληθείς, έγκυρες, διασταυρωμένες πληροφορίες.  Διάλογος ο οποίος ξεκινάει από λάθος βάσεις,  στηριγμένος σε ψεύδη και κατασκευασμένες πληροφορίες δεν υπάρχει στη Δημοκρατία,  δεν υπάρχει στην Ελευθερία του Τύπου».

Ακούστε τον εδώ:

 

 

Πηγή RealVoice 99.5