Επιστημονική Συνάντηση στην Αστυπάλαια με Θέμα «Βία, ΜΜΕ και Κοινωνία»
Ρόδος

Επιστημονική Συνάντηση στην Αστυπάλαια με Θέμα «Βία, ΜΜΕ και Κοινωνία»

 

Η  Βία είναι ένα ζήτημα διαχρονικό αλλά παραμένει επίκαιρο και μονοπωλεί  το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

 

Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο παρατηρούμε έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας, που δυστυχώς έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές γυναικτονίες και παιδοκτονίες.

 

H Εταιρεία Επιστημόνων και Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων Τ.Α.Δ. θέλοντας να αναλύσει το θέμα αυτό, διοργανώνει στην Αστυπάλαια την Α’ Επιστημονική Συνάντηση (Δεύτερος Κύκλος) με θέμα: «ΒΙΑ, ΜΜΕ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ», με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Αστυπάλαιας στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου στον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Αστυπάλαιας.

 

Αντικείμενο των εργασιών της Επιστημονικής Συνάντησης θα είναι η ανάλυση-παρουσίαση του ζητήματος με προβληματισμούς και συζήτηση.

 

Θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στα παρακάτω θέματα :

 

Α’ΗΜΕΡΑ 

ΒΙΑ  και  ΜΜΕ    [ΓΥΝΑΙΚΕΣ και ΠΑΙΔΙΑ]

Τα Παιδιά ως ευάλωτα θύματα βίας και ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας στην αντιμετώπιση της βίας και των σύγχρονων μορφών σχολικού εκφοβισμού. Η βία  στις γυναίκες προβάλλεται στα ΜΜΕ  και ιδιαίτερα στη Τηλεόραση [στη μυθοπλασία]  ως ένα συχνό καθημερινό  πρόβλημα.

 

Β’ΗΜΕΡΑ

ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο σκοτεινός τουρισμός, αλλά και οι κακές ειδήσεις που αφορούν εγκληματικές συμπεριφορές επηρεάζουν τον τουρισμό.

 

Θα γίνει προβολή ενός ντοκιμαντέρ με θέμα: «Η ΩΡΑ Η ΚΑΚΙΑ», της. Τέσσας Δουλκέρη, σε παραγωγή του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Α.Π.Θ, το οποίο έχει προβληθεί στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας[2011],στη Αίθουσα του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιαννη, στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας κ.α. Στο ντοκιμαντέρ αναφέρονται  πέντε περιστατικά από την καθημερινότητα που δείχνουν ότι  μία στιγμιαία βίαια πράξη μπορεί  να έχει απρόσμενες συνέπειες.

 

Στην Επιστημονική Συνάντηση θα συμμετέχουν: Καθηγητές-τριες-Ειδικοί επιστήμονες. καθώς και πολιτικοί αναλυτές–δημοσιογράφοι που θα σχολιάσουν την προβολή στα ΜΜΕ, αλλά και οι κάτοικοι του νησιού θα  συμμετέχουν στον διάλογο που  θα αναπτυχθεί.