Γ. Χατζημάρκος: "Το Φράγμα Γαδουρά σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για τον τόπο"
Περιφέρεια

Γ. Χατζημάρκος: “Το Φράγμα Γαδουρά σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για τον τόπο” (Ηχητικό)

Στην έγκριση της  σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης  μεταξύ Περιφέρειας , ΔΕΥΑΡ και Δήμου Ρόδου για την οργάνωση και ανάθεση των υπηρεσιών διαχείρισης λειτουργίας και συντήρησης των έργων ύδρευσης Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά, προέβη χθες  κατά συντριπτική πλειοψηφία  το Διοικητικό Συμβούλιο  της ΔΕΥΑΡ.  Πρόκειται για την δεύτερη Προγραμματική Σύμβαση, καθώς η πρώτη που είχε υπογραφεί το 2017 ήταν πενταετής και λήγει το προσεχές διάστημα.

Ειδικότερα τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης (μέσω τηλεδιάσκεψης) του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ υπό τον πρόεδρο κ. Γιάννη Καμπούρη και με τη συμμετοχή του Δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, καθώς επίσης του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κ. Γιώργου Χατζημάρκου, συζητήθηκαν οι όροι της σύμβασης μεταξύ των τριών συμβαλλόμενων φορέων στο πλαίσιο της Β΄ Φάσης ύδρευσης του νησιού από το Φράγμα Γαδουρά, που θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης στη Νότια Ρόδο, στη Λίνδο, στον Αρχάγγελο και στ’ Αφάντου.

Στην έγκριση σύναψης της νέας Προγραμματικής Σύναψης προέβη χθες και η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Επίκειται η έγκριση της από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου, προκειμένου να προωθηθεί για τον προβλεπόμενο έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και να ακολουθήσει η υπογραφή της από τα τρία συμβαλλόμενα μέρη

Στόχος της Προγραμματική Σύμβασης συνεργασίας είναι η αντιμετώπιση κατά τρόπο οριστικό των μεγάλων αναγκών υδροδότησης της πόλεως Ρόδου, των Δ.Ε. Αρχαγγέλου, Λίνδου, Λάρδου,  Καλάθου, Πυλώνας, Ασκληπιείου, Γενναδίου, Λαχανιάς και του οικισμού Αφάντου του Δήμου Ρόδου, με τη διάθεση ποιοτικού πόσιμου νερού από το «Φράγμα Γαδουρά», προκειμένου να επιλυθεί μακροπρόθεσμα και οριστικά το σοβαρό πρόβλημα με τη λειτουργία των υφιστάμενων γεωτρήσεων, η ύπαρξη των οποίων επιβάλλεται να ελαχιστοποιηθεί, τόσο λόγω των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της χώρας μας προς την Ε.Ε. όσο και για λόγους που αφορούν στο περιβάλλον και «στην ποιότητα του αντλούμενου νερού.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Real Voice 99,5 και την Ρένα Παυλάκη,  εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη που αφορά στο μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ στο Νότιο Αιγαίο.  Παράλληλα, υπενθύμισε  τον τρόπο με τον οποίο  η ολοκλήρωση και λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά υπονομεύτηκε  από συγκεκριμένους κύκλους το καλοκαίρι του 2017, όταν στην κορύφωση της θερινής περιόδου, το νησί της Ρόδου κινδύνευσε να μείνει χωρίς νερό.

Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε χαρακτηριστικά:

« Το πολιτικό προσωπικό του παρελθόντος με δήθεν πολιτικές απόψεις, υπηρέτησε την υπονόμευση του έργου με ένα τρόπο πολύ σκληρό. Οι ίδιες τοπικές δυνάμεις, τόσο στο ΔΣ της  ΔΕΥΑΡ, όσο και στην  Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καταψήφισαν και χθες την Προγραμματική Σύμβαση. Είναι απροκάλυπτοι πλέον. Το κενό μιας σχολής με παλιές σκουριασμένες απόψεις βρίσκει  όλο και πιο σταθερό σημείο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αποδεικνύει πως ένας πολιτικός κόσμος ανδρώθηκε πολιτικά μέσα στο ψέμα, τη σκοπιμότητα και τη μικροπολιτική. Όλα αυτά δεν αφορούν απλώς ένα ακόμη μεγάλο έργο υποδομής. Κυρίως αποτελούν την  αλλαγή σελίδας  για τον τόπο.  Προφανώς το έργο έχει μεγάλη σημασία για τον τόπο, αλλά  ακόμη μεγαλύτερη σημειολογική αξία έχει το γεγονός ότι αλλάζει σελίδα ο τόπος, στο πώς σκέφτεται, στο πώς λειτουργεί,  το πώς σχεδιάζει το μέλλον του, αφήνοντας  πίσω του όλες τις παθογένειες του παρελθόντος και προχωράει μπροστά».

Ακούστε τι δήλωσε ο Περιφερειάρχης στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Real Voice 99,5

Πηγή Real Voice 99,5