Διακόπηκε η δίκη για την Ελένη Τοπαλούδη Για «εμπαιγμό» μιλά και ξεσπά η μητέρα της
Αστυνομικό

Διακόπηκε η δίκη για την Ελένη Τοπαλούδη Για «εμπαιγμό» μιλά και ξεσπά η μητέρα της

Δολοφονία Τοπαλούδη: Επεισοδιακή λήξη είχε η πρώτη συνεδρίαση της δίκης για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη το Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 10 Μαρτίου έπειτα από αίτημα του συνηγόρου του Αλβανού κατηγορουμένου στην υπόθεση, ο οποίος ζήτησε να μελετήσει τη δικογραφία γιατί ανάλαβε πρόσφατα την υπόθεση.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα προκαλώντας την αντίδραση της οικογένειας Τοπαλούδη, με τη μητέρα της να φωνάζει προς την πλευρά της υπεράσπισης: «Αφήσαμε το παιδί μας και μας λέτε να έρθουμε πάλι από το Διδυμότειχο, κτήνη! Να ψοφήσεις ρε! Καρκίνε! Γουρούνια απάνθρωπα είστε! Από το Θεό να το βρείτε. Θα σας κάψω όλους».
Δολοφονία Τοπαλούδη

eurokinissi

Στο πλευρό της οικογένειας της Ελένης Τοπαλούδη βρέθηκε η Αννα Ψαράκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε το καλοκαίρι στη Φολέγανδρο, αλλά και η Ελένη Κρεμαστιώτη, μητέρα της Ερατούς που δολοφονήθηκε το 2019 στη Μυτιλήνη από τον εν διαστάσει σύζυγό της.
Στο δικαστήριο βρέθηκε μόνο ο Ροδίτης κατηγορούμενος, ενώ ο Αλβανός συγκατηγορούμενός εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο.

Δολοφονία Τοπαλούδη: Τι μετέδιδε το dikastiko.gr νωρίτερα

Μάνα Τοπαλούδη: Σε ένα ξέσπασμα ψυχής η μητέρα της αδικοχαμένης Ελένης ζήτησε να μην μειώνονται τα ισόβια, με αφορμή την εκδίκαση σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών της υπόθεσης της δολοφονίας της κόρης της όπως έγραψε το dikastiko.gr

«Η ζωή του κάθε δολοφονημένου παιδιού, που υφίσταται τα πάνδεινα μέχρι να το αποτελειώσουν, να το εξουθενώσουν και να το πετάξουν ζωντανό από τα βράχια είναι δεκαέξι χρόνια και δεν ξέρουμε αν εκτίσουν αυτή την ποινή», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κυριακή Τοπαλούδη. 

Αιτία για το ξέσπασμα της Κυριακής Τοπαλούδη αλλά και του συζύγου της, Γιάννη Τοπαλούδη, είναι η προσπάθεια των δύο καταδικασθέντων, του 24χρονου Ροδίτη και του 22χρονου συνεργού του, που πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε ισόβια και 15χρόνια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά, να τύχουν ευνοϊκότερης ποινής στη δίκη που ξεκίνησε σήμερα.

Μάνα Τοπαλούδη

eurokinissi

Μάνα Τοπαλούδη: Light δολοφονία δεν υπάρχει

«Παρακαλώ πολύ όλους να βγάλουν τον όρο ισόβια. Στις δέκα ημέρες μετά την πρωτόδικη απόφαση οι δολοφόνοι μπορούν να ασκήσουν έφεση για να πάρουν ελαφρυντικά. Light δολοφονία δεν υπάρχει. Καρδιοεγκεφαλικές κακώσεις light στον εγκέφαλο του παιδιού μου δεν υπάρχουν. Στραγγαλισμός με μαχαίρια -πήραν και άλλο μαχαίρι αφού στράβωσε το πρώτο- δεν υπάρχει, έκαναν ότι τους κατέβει στο μυαλό κατά τον βιασμό αυτά τα ανθρωπόμορφα τέρατα. Προσβάλλω με τον όρο αυτό και τα τέρατα. Είναι κάτι παραπάνω», είπε στο ξέσπασμά της, εμφανώς ταραγμένη όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Η Κυριακή Τοπαλούδη, με πόνο ψυχής δήλωσε: «Δεν θα δεχθώ μείωση της ποινής. Θα τα φέρω όλα τούμπα εγώ, η μάνα της Ελένης».

Δολοφονία Τοπαλούδη: Το χρονικό

Η δίκη στο Εφετείο αποφασίστηκε να γίνει στην Αθήνα, για λόγους ασφαλείας. Ο Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου, εκτιμώντας ότι η διεξαγωγή της δίκης στη Ρόδο θα διασάλευε τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια, αναφέροντας παράλληλα τον κίνδυνο λιντσαρίσματος των κατηγορουμένων, ζήτησε αυτή να γίνει εκτός Ρόδου.

Περίπου ένα μήνα πριν η Ελένη Τοπαλούδη θα έκλεινε τα 25 της χρόνια. Μόνο που το νήμα της ζωής της διακόπηκε όταν ήταν φοιτήτρια στη Ρόδο σε ηλικία τότε 21 ετών.

Τέσσερα χρόνια μετά το αποτρόπαιο έγκλημα, που συγκλόνισε το πανελλήνιο και αποτέλεσε ίσως την απαρχή και για τη δημοσιοποίηση των περιστατικών γυναικοκτονίας, οι οποίες αυξήθηκαν ραγδαία τον προηγούμενο χρόνο, στο Εφετείο της Αθήνας θα αναβιώσει η υπόθεσή της.

Οι δύο κατηγορούμενοι και πρωτοδίκως καταδικασμένοι με την μέγιστη προβλεπόμενη ποινή που τους επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας – ισόβια για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και 15 έτη κάθειρξης για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού –  για την αποτρόπαιη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη.

Ελένη Τοπαλούδη

eurokinissi

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες παραμένει ακόμη άγνωστο αν θα διεξαχθεί η δίκη. Ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Αλέξης Κούγιας, έχει καταστήσει σαφές ότι η δίκη πρέπει να γίνει, πλην όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διοριστεί νέος δικηγόρος σε έναν εκ των κατηγορουμένων.

Ο Ροδίτης έχει μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού από τις φυλακές Γρεβενών, ενώ ο Αλβανός δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να παραστεί στη δίκη και θα εκπροσωπηθεί δια πληρεξουσίου. Κανένας δικηγόρος από τη Ρόδο δεν θα παραστεί τελικώς στη δίκη.

Και οι δύο κατηγορούμενοι είχαν προκαλέσει τη μήνη της κοινής γνώμης, τόσο για την αποτρόπαια πράξη τους όσο και για τη μετέπειτα προκλητική συμπεριφορά τους, καθώς μέχρι το τέλος επέρριπταν ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Τι δήλωσε ο πατέρας της

Προ ημερών, σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη μνήμη της, ο πατέρας της Γιάννης Τοπαλούδης αναφέρθηκε στην πορεία της Ελένης μέχρι το μοιραίο βράδυ της 28ης Νοεμβρίου 2018 που κόπηκε το νήμα της ζωής της, στο ταξίδι του στη Ρόδο για να μαζέψει τα πράγματα της και να παραλάβει το σώμα της και σε όσα βιώνει έκτοτε ο ίδιος και η σύζυγος του.

Αναφέρθηκε στον βιασμό που εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι είχε υποστεί η Ελένη το 2017, σε κυκλώματα που δρουν στη Ρόδο και σε άλλα τουριστικά μέρη και στην ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες να μην σιωπούν σε παραβατικές ή εγκληματικές συμπεριφορές γιατί ουσιαστικά προσφέρουν κάλυψη στους θύτες. «Η σιωπή πολλαπλασιάζει την εγκληματικότητα» είπε ο Γιάννης Τοπαλούδης και ζήτησε οι ποινές των ισοβίων να είναι πραγματικές. Ζήτησε επίσης να υπάρξουν πρωτοβουλίες και από την πλευρά του πανεπιστημίου: «Να αγκαλιάζετε τα παιδιά μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ελένη Τοπαλούδη

eurokinissi

Ειδική αναφορά έκανε στην 24χρονη Γεωργία από τη Θεσσαλονίκη που κατήγγειλε τον βιασμό της το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, λέγοντας ότι ο ίδιος και η σύζυγος του αισθάνθηκαν την ανάγκη να επικοινωνήσουν με το κορίτσι που έχει χάσει τους γονείς της και να την στηρίξουν με το να γίνουν οι ψυχικοί γονείς της. «Δεν πρέπει να υπάρξει καμία άλλη Ελένη, Ζωή, Γαρυφαλλιά, Καρολάιν, Δώρα» κατέληξε ο Γιάννης Τοπαλούδης.

Ήταν 28 Νοεμβρίου 2018 όταν στα παγωμένα νερά της θάλασσας στην παραλία «Φώκια» ένα μεγάλο αντικείμενο τραβά την προσοχή ενός άνδρα που έκανε περίπατο μαζί με τη γυναίκα του στο δρόμο προς το φυλάκιο Γκίνας. «Μας τράβηξε το ενδιαφέρον κάποιο μεγάλο αντικείμενο που βρισκόταν μέσα στη θάλασσα. Ήταν περίεργο αυτό που βλέπαμε και τα κύματα που το σκέπαζαν δεν μας άφηναν να ξεχωρίσουμε τι ακριβώς ήταν. Όταν το είδα με τα κιάλια και κατάλαβα ότι πρόκειται για άνθρωπο, κάλεσα το λιμενικό» είπε στην κατάθεσή του ο άνθρωπος που εντόπισε το άψυχο κορμί της Ελένης.

Ήταν η ίδια περίπου χρονική στιγμή που στο Διδυμότειχο, δύο γονείς αναζητούσαν την κόρη τους που σπούδαζε στη Ρόδο και δήλωσαν την εξαφάνισή της στην αστυνομία. Ο Γιάννης και η Κούλα Τοπαλούδη, οι γονείς της Ελένης,  ειδοποιούνται από την αστυνομία πως είναι νεκρή και ξεκινά έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη.

Όπως αποκαλύπτεται, το πτώμα που βρέθηκε στη θάλασσα φέρει ένα τατουάζ στο πόδι. Έχει χτυπηθεί βάναυσα πριν βρεθεί στο νερό. Η κατάθεση της φίλης της και η αναφορά σε κάποιο αγόρι που αντάλλασσε μηνύματα η νεαρή φοιτήτρια λίγο πριν χαθούν τα ίχνη της, οδηγούν τις Αρχές στους δράστες.

Η αγόρευση της εισαγγελέα: Ήταν ένα κορίτσι- σύμβολο

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το προηγούμενο βράδυ οι δύο άνδρες ζήτησαν από την φοιτήτρια να συνευρεθούν ερωτικά στο σπίτι του ενός εκ των δύο. Η ίδια ακολούθησε τους δύο άντρες, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή, κάτι που οδήγησε σε βίαιη αντίδραση των δραστών, οι οποίοι την βίασαν και την πέταξαν αναίσθητη στη θάλασσα. 

«Αλήθειες δεν άκουσα. Οι κατηγορούμενοι δεν έδειξαν μεταμέλεια και με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο και συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης» είπε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα, ζητώντας να μην τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Η ίδια είχε αναφερθεί σε σχέδιο βιασμού. «Και νεκρή θα την βίαζαν», είχε τονίσει στη συγκλονιστική αγόρευσή της η εισαγγελέας, προσθέτοντας: «Η Ελένη ήταν ένα κορίτσι με όνειρα και με πολύ υψηλούς στόχους. Αντιστάθηκε με απίστευτο σθένος στο σπίτι του τρόμου. Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι-σύμβολο… (σ.σ. απευθυνόμενη στους γονείς της). Η Ελένη αντιστάθηκε με ηρωισμό που ούτε άντρας δεν το κάνει. Φτιάξατε ένα κόσμημα. Αυτή είναι το δώρο της ζωής, αυτοί είναι η κατάρα της ζωής τους» υποστήριξε.

Οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων

Ανέκφραστοι υπήρξαν οι δύο κατηγορούμενοι ακούγοντας την ετυμηγορία για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Μέχρι τελευταίας στιγμής, επιχείρησαν να επιρρίψουν ο ένας στον άλλο ευθύνες για το περιστατικό.

«Θα ήθελα να είμαι εγώ στη θέση της Ελένης, δεν έκανα τίποτα εγώ, όλα τα έκανε ο συγκατηγορούμενος μου» ήταν ο βασικός ισχυρισμός του νεαρού Ροδίτη που κατηγορείται μαζί με έναν νεαρό Αλβανό για την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και λάμβανε αγωγή πριν το φόνο, επιμένοντας πως για όσα συνέβησαν εκείνο τα βράδυ έφταιγε ο συγκατηγορούμενός του.

eurokinissi

Σύμφωνα πάντα με όσα εκείνος υποστήριξε, χωρίς οι ισχυρισμοί του να γίνουν αποδεκτοί από το δικαστήριο, αφορμή για το βίαιο ξέσπασμα σε βάρος της Ελένης, ήταν η φράση της προς τον Αλβανό φίλο της: «Ο Μανώλης είναι πιο άντρας πιο εσένα». Κατά τον κατηγορούμενο, ο συγκατηγορούμενός του «άρχισε να τη χτυπάει με το σίδερο στο κεφάλι», ενώ ο ίδιος τον παρακαλούσε να σταματήσει.

Αντιθέτως, ο Αλβανός συγκατηγορούμενος δήλωσε πως βρισκόταν σε ρόλο παρατηρητή, επιρρίπτοντας το φταίξιμο στον Ροδίτη. Όπως περιέγραψε γνώριζε την Ελένη μόλις τρεις ημέρες πριν την δολοφονία της και αναφερόμενος στο επίμαχο βράδυ υποστήριξε πως ο Ροδίτης συγκατηγορούμενος του άρχισε να χτυπάει την Ελένη όταν εκείνη τον απέρριψε ερωτικά. «Αυτός εξοργίστηκε και άρχισε να την χαστουκίζει, να τη χτυπάει, να την κλοτσάει. Εγώ καθόμουν σα μα@@κας. Δεν ήξερα ποιον να υποστηρίξω, την κοπέλα ή το φίλο μου» περιέγραψε ο κατηγορούμενος, καταλήγοντας: «Αυτός έφυγε και γύρισε με ένα μαχαίρι, άρχισε να την μαχαιρώνει και μετά το πέταξε κάτω με δύναμη. Μετά έπιασε το σίδερο από δίπλα και άρχισε να την χτυπάει.

Τον έσπρωξα και μου είπε εσύ να κάτσεις στη γωνία. Φοβήθηκα για τη ζωή μου» ισχυρίστηκε.