Σύμη : Πλήθος κόσμου στη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Πανορμίτη
Ρόδος

Σύμη : Πλήθος κόσμου στη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Πανορμίτη (Φωτο)

Ι.Μ. ΣΥΜΗΣ: Κορυφώθηκαν σήμερα, Δευτέρα 8η Νοεμβρίου 2021, ημέρα «της συνάξεως των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων Δυνάμεων ασωμάτων», οι λατρευτικές εκδηλώσεις της Πανηγύρεως της Ιεράς Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου στη Σύμη.

Σύμη : Πλήθος κόσμου στη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Πανορμίτη

Το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς του τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, Αρχιμ. π. Ναθαναήλ εκ Κω, προσωπικό φίλο και συμμοναστή του, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωαννίκιο Αναγνώστου εκ της Ι. Μητροπόλεως Ρόδου, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωσήφ Λισγάρη και τον Αιδεσιμ. Πρεσβ. π. Εμμανουήλ Οθίτη εκ της Ι. Μητροπόλεως Λέρου, τον Ιερομόναχο π. Ανδρέα Δημητρίου, τον Αιδεσιμ. Πρεσβ. π. Φιλόθεο Κάλφα και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό.
Το ιερό αναλόγιο διακόνησαν γλυκυφθόγγως ο Πρωτοψάλτης του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρόδου κ. Παναγιώτης Μανουσάκης και ο Πρωτοψάλτης της Ι. Μονής κ. Μερκούριος Γιανναράς, μεθ’ ετέρων.

Χιλιάδες ήσαν κι εφέτος οι ευλαβείς προσκυνητές που προσήλθαν με απόλυτη τάξη και προσεκτική τήρηση των υγειονομικών μέτρων, συνεργαζόμενοι υπομονετικά με τα όργανα της τάξεως, προκειμένου να βρεθούν ασφαλείς κοντά στον αγαπημένο τους Αρχάγγελο και να ασπαστούν την Χαριτόβρυτο Εικόνα Του.

Μετά την Απόλυση και αφού πολλοί προσήλθαν στο Ποτήριο της Ζωής, πραγματοποιήθηκε πέριξ του επιβλητικού κτιριακού συγκροτήματος της Ι. Μονής, η Λιτάνευση της Εικόνας του Ταξιάρχη Μιχαήλ, προπορευομένων των Ιεροψαλτών και τμήματος Ναυτοπροσκόπων.

Όταν η Ι. Εικόνα εξήλθε της κεντρικής Πύλης της Μονής, αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια της Λιτανείας, τα αγκυροβολημένα στην προκυμαία πολυάριθμα πλοία και σκάφη, συνόδευαν την πομπή με τους χαρούμενους συριγμούς τους, αναμεμιγμένους με τις πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες του ιστορικού Καμπαναριού του Πανορμίτη, επιβεβαιώνοντας εμπράκτως την παλαιά παράδοση, που θέλει τον Αρχάγγελο της Σύμης προστάτη και των ναυτικών του νησιού.

Παρόντες ήσαν ο Δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας μετά της Προέδρου του Δ.Σ. Σύμης κ. Σεβαστής Λούπη και του Αντιδημάρχου κ. Νικήτα Γρύλλη. Η Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Τσαμπίκα Ιατρίδη, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χρήστος Ευστρατίου, ο Διοικητής της 95ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Υποστράτηγος κ. Εμμανουήλ Θεοδώρου, ο ΓΕΠΑΔ Νοτίου Αιγαίου, Υποστράτηγος κ. Εμμανουήλ Δουρβετάκης, ο Διοικητής της ΔΑΝ Σύμης Συνταγματάρχης κ. Χαράλαμπος Στραβοπόδης, οι Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου κ. Θεοδόσιος Κολιάδης και κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου και όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών Πολιτικών Στρατιωτικών και λοιπών Αρχών.

Όταν η Ιερά Πομπή έφθασε έμπροσθεν του Ηρώου του Εθνομάρτυρος Ηγουμένου της Μονής Αρχιμ. Χρυσάνθου Μαρουλάκη και των δυό άλλων εκτελεσθέντων ηρώων υπό των Ιταλών το 1944, Φλώρου Ζουγανέλη και Μιχαήλ Λάμπρου σταμάτησε, και ετελέσθη υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας Νεκρώσιμον Τρισάγιον υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους.

Η Λιτανεία κατέληξε και πάλι στην κεντρική Πύλη, όπου κάτωθεν της Ιεράς Εικόνος του Αρχαγγέλου επί πολλή ώρα διήρχονταν οι πιστοί για να εισέλθουν στην Μονή. Τέλος, εντός του Καθολικού ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε όλους τους επωνύμους και ανωνύμους για την παρουσία τους, τον ιερό Κλήρο και τον Λαό για την αγάπη τους και την συμμετοχή τους, τον Ηγούμενο και τα μέλη της Εφορείας της Ιεράς Μονής, τους Ιεροψάλτες, τους Τοπικούς Φορείς και τους πολλούς εθελοντές για την συνεργασία και την βοήθειά τους στην διοργάνωση της Πανηγύρεως.

Τέλος μετά την λήξη της τελετής, η φιλόξενη Τράπεζα του Πανορμίτη προσέφερε σε ατομικές μερίδες το εορταστικό γεύμα σ’ όλους τους προσκυνητές, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Χθες, Κυριακή 7η Νοεμβρίου 2021, εντός του χαρμόσυνου προεορτίου κλίματος της Πανήγυρης του Πανορμίτη, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε πανηγυρικά στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα ομώνυμη Ιερά Μονή του Ταξιάρχη.

Συλλειτούργησαν ως πρώτος τη τάξει ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος της Ι. Μονής, Ιβήρων Αρχιμ. Ναθαναήλ, ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Μονής Πανορμίτου Αρχιμ. Αντώνιος Πατρός, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιωσήφ Λισγάρης και ο Αιδεσιμ. Πρεσβ. Εμμανουήλ Οθίτης φιλοξενούμενοι κληρικοί εκ της Ι. Μητροπόλεως Λέρου, ο Ιερομ. π. Ανδρέας Δημητρίου και ο Διάκονός μας π. Γεώργιος Κακακιός.

Την ι. υμνωδία διακόνησαν ο Πρωτοψάλτης του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρόδου κ. Παναγιώτης Μανουσάκης και ο Πρωτοψάλτης της Ι. Μονής κ. Μερκούριος Γιανναράς, μεθ’ ετέρων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, οι πιστοί προσέρχονταν συγκροτημένα στον Ναό, προκειμένου να ασπασθούν την χαριτόβρυτο Εικόνα του Ταξιάρχου Μιχαήλ και να ανάψουν το κερί της πίστεως και της προσευχής τους.