ΑΕΚ - Κολοσσός 82-85: Τρίποντη «εκτέλεση»
Αθλητικά

ΑΕΚ- Κολοσσός Ρόδου 82-85 : Θρίαμβος με καταιγίδα τριπόντων

 

Ο Κολοσσός Ρόδου (4-2) έφυγε με τη νίκη από το κλειστό των Άνω Λιοσίων, επικρατώντας της ΑΕΚ (3-3) με σκορ 85-82. Τραυματίστηκε στο πόδι και αποχώρησε ο Πετρόπουλος

Κολοσσός Ρόδου, μετρώντας 15/29 τρίποντα, πήρε τη νίκη απέναντι στην ΑΕΚ με σκορ 85-82, στο κλειστό των Άνω Λιοσίων και… βύθισε την ΑΕΚ ακόμα περισσότερο στην αβεβαιότητα.

Σχεδόν ισορροπημένο το πρώτο ημίχρονο. Με τον Κολοσσό Ρόδου να παίρνει από νωρίς τον έλεγχο, χτυπώντας την ΑΕΚ με κάθε πιθανό τρόπο, στην επίθεση. Την ίδια στιγμή, η ομάδα του Στέφανου Δέδα έδειχνε μικρή διάθεση για άμυνα και έκανε πολλά λάθη στην επίθεση (4 στο πρώτο πεντάλεπτο του αγώνα).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι Ροδίτες να ξεφύγουν μέχρι και με δέκα πόντους, με το δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται με σκορ 26-16.

Η ΑΕΚ μπορεί να θυμάται τα γκολ φάουλ των Χάμερ και Ανγκόλα, αλλά μέχρι εκεί.

Ο Στέφανος Δέδας ανακάτεψε, υποχρεωτικά, τη δική του «τράπουλα», άλλαξε σχήματα και πρόσωπα, μέχρι να καταλήξει στο κοντό σχήμα (με τον Χάμερ στη θέση του σέντερ). Ο Ανγκόλα στο πιο γεμάτο επίσημο παιχνίδι του με τη φανέλα της ΑΕΚ, ήταν ηγέτης σε άμυνα, αλλά κυρίως στην επίθεση (15π. στο 1ο ημίχρονο).

Ο Χάμερ πρόσφερε, ως συνήθως, και στις δύο πλευρές (6 πόντους, 3 ριμπ., 2 κλεψ.) και η ΑΕΚ, σταδιακά «ροκάνισε» τη διαφορά του Κολοσσού.

Συνεχόμενες ελεύθερες βολές του Στέφαν Ποτ έβαλαν τον Κολοσσό στο +6 (34-28), ωστόσο η ΑΕΚ βρήκε τις λύσεις με απανωτά κλεψίματα και επιθέσεις που είχαν ουσία να φέρει το ματς στο «Χ» με ένα φόλοου του Μαυροειδή (36-36).

Ο τραυματισμός και το… σφύριγμα!

Στο φινάλε του 2ου δεκαλέπτου, δύο γεγονότα σημάδεψαν το ματς. Το ένα η αλλαγή σφυρίγματος απ’ τους διαιτητές, οι οποίοι αρχικά έδωσαν αμυντικό φάουλ υπέρ του Παππά (μάλιστα εκτέλεσε και μία βολή), το οποίο άλλαξαν – μετά τις διαμαρτυρίες του κόουτς Καντζούρη – και την παρακολούθηση του ριπλέι. Γεγονός που έφερε την… έκρηξη της εξέδρας.

Στη συνέχεια, και ενώ απέμεναν 21.9 δεύτερα για το τέλος, σε μία διεκδίκηση της μπάλας, ο Πετρόπουλος έπεσε άτσαλα στο παρκέ, τραυματίζοντας το πόδι του. Αποχώρησε υποβασταζόμενος για τα αποδυτήρια.

Πάμε και στην 3η περίοδο. Ο… αφιονισμένος Ανγκόλα μέτρησε 8 σερί πόντους, έφερε την ΑΕΚ στο +6 (46-40). Μόνο που το προβάδισμα χάθηκε εξαιρετικά γρήγορα, χάρη στην καλύ άμυνα του Κολοσσού και την οξυδέρκεια του κουμανταδόρου του Κολοσσού, Στέφαν Ποτ, οι φιλοξενούμενοι έκαναν ένα μίνι σερί 4-0 για το 53-48.

Εκεί ξεκίνησε μία.. μάχη τριπόντων. Πρώτα ο Κολόμ, μετά ο Μομίροφ και στο τέλος ο Φιλιππάκος. Ο σέντερ της ΑΕΚ έβαλε ένα τρίποντο και άλλο ένα, έμμεσο, με καλάθι και φάουλ για το 58-57 υπέρ του Κολοσσού.

Ρεσιτάλ τριπόντων

Τα τρίποντα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα. Ο Κολοσσός ήταν πιο εύστοχος, αλλά η ΑΕΚ πήρε την ανάσα που ήθελε και ενώ οι φιλοξενούμενοι έμοιαζαν να απομακρύνοντα. Ο Μαργαρίτης πέτυχε δύο απανωτά τρίποντα για το 73-67 υπέρ του Κολοσσού.

Ο Χάμερ με το δικό του ζευγάρι από τη γωνία (εκεί που δοκιμάζει και στην προθέρμανση) έφερε το ματς ξανά στην ισοπαλία (73-73).

Ένα άλλο τρίποντο, από τον Νίκο Παππά, το οποίο συνδυάστηκε και από τον αιφνιδιασμό του Έλληνα γκαρντ, πρόσεφερε… αέρα τριών πόντων στην ΑΕΚ (78-75), 4:19 πριν το τέλος.

Ένα 5-0 του Κολοσσού, με το τρίποντο του Ουίλιαμς να το κλείνει, έφεραν ξανά τον Κολοσσό μπροστά στο σκορ (80-78).

H AEK ισοφάρισε, αλλά ο Στέφαν Ποτ απέδειξε το κρύο αίμα που διαθέτει. Σέρβος γαρ. Τρίποντο για το 83-80! Κια ντέρμπι μέχρι το φινάλε!

Ένα λέι απ του Ουίλιαμς, δίχως άμυνα, έκανε το 85-80 και ενώ το ρολόι είχε μόλις 56.8 δεύτερα.

Η ΑΕΚ αστόχησε στην επίθεσή της, ωστοσο ο Ξανθόπουλος έκανε λάθος πάσα στα 16.8 δεύτερα. Μία τελευταία ευκαιρία για την ομάδα του Δέδα. Ο Παππάς σημείωσε το 85-82 στα 11.8 δεύτερα.

Και ο Μομίροφ που πάτησε γραμμή, στα 7.9 δεύτερα, διατήρησε ζωντανή την ΑΕΚ! Όμως ο Φιλιππάκος που πήρε την ευθύνη του σουτ με τον χρόνο να τελειώνει, αστόχησε. Και ο Κολοσσός έφυγε με μία τεράστια νίκη.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο φινάλε, στο 5-0 σερί του Κολοσσού, με το σκορ στο 80-80.

Ο MVP: Ο Στέφαν Ποτ με 16 πόντους, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Δημήτρης Φλιώνης δεν βοήθησε στην επίθεση.

ΟI ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Κιμ Τιλί με 12 πόντους, 9 ριμπάουντ και ο Βαγγέλης Μαργαρίτης με 9 πόντους και 6 ριμπάουντ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα 15/29 τρίποντα που μέτρησε ο Κολοσσός.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Ο τραυματισμός του Πετρόπουλου, ακόμη ένας για την ΑΕΚ, με τον Έλληνα γκαρντ να αποχωρεί στο ημιχρονο και να μην επιστρέφει.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Εξαιρετικό το στήσιμο του Κολοσσού στο ματς. Αντεξε ακόμα και όταν η ΑΕΚ επιχείρησε να πάρει το ματς. Η Ένωση βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και η ήττα από τον Κολοσσό θα μεγαλώσει τον προβληματισμό που υπάρχει για παίκτες και προπονητή.

Τα δεκάλεπτα: 16-26, 38-39, 63-61, 82-85

82

85

gazzetta.gr