Ανοιχτά μαγαζιά Κυριακές: Οι ημερομηνίες έως το τέλος του 2021
Ελλάδα

Ανοιχτά μαγαζιά Κυριακές: Οι ημερομηνίες έως το τέλος του 2021

Τρεις Κυριακές απομένουν μέχρι το τέλος της χρονιάς με τα εμπορικά καταστήματα ανοιχτά.

Υπενθυμίζεται η τελευταία Κυριακή πριν την Πρωτοχρονιά που παραδοσιακά τα μαγαζιά λειτουργούν, πέφτει φέτος στις 26 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες είναι οι εξής:

  • 7 Νοεμβρίου 2021
  • 12 Δεκεμβρίου 2021
  • 19 Δεκεμβρίου 2021

Τι πρέπει να ξέρετε για τις φθινοπωρινές εκπτώσεις

Οι εκπτώσεις ξεκινούν την 1η Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν για 2 εβδομάδες.

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να είναι ακριβής.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την περίοδο των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 1 άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης 56885/2014, κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ το ποσοστό έκπτωσης έρχεται συμπληρωματικά και όχι μόνο του.