«Πυρασφαλείς» οι τουριστικές κρατήσεις Η ζήτηση για τη Ρόδο παραμένει σε υψηλά επίπεδα
Τουρισμός

«Πυρασφαλείς» οι τουριστικές κρατήσεις Η ζήτηση για τη Ρόδο παραμένει σε υψηλά επίπεδα

 

Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι δεν πτοούνται από τις φωτιές στον ευρωπαϊκό Νότο και ειδικά στη χώρα μας. Τουλάχιστον οι Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες δεν θεωρούν χαμένο το φετινό καλοκαίρι για τον ευρωπαϊκό Νότο και τη Μεσόγειο, καθώς δεν διαπιστώνουν επιθυμία των πελατών τους να ακυρώσουν ή να αλλάξουν τις κρατήσεις τους για διακοπές στις χώρες που πλήττονται από μεγάλες πυρκαγιές, μεταφέρει ο Γερμανικός Ταξιδιωτικός Σύνδεσμος (DRV), ο οποίος εκπροσωπεί ταξιδιωτικούς πράκτορες και τουριστικά γραφεία.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, «τα παραθεριστικά ξενοδοχεία Γερμανών ταξιδιωτικών πρακτόρων, ειδικά στις ακτές, αν σε κάποιες περιπτώσεις έχουν πληγεί, έχουν πληγεί μόνο οριακά». Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), καταγράφεται αυξανόμενη ανάγκη των παραθεριστών που σκοπεύουν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα και στην Τουρκία για ενημέρωση σχετικά με το εάν η περιοχή που πρόκειται να επισκεφθούν έχει πληγεί από τις πυρκαγιές. «Δεν υπάρχει ωστόσο σχεδόν καμία επιθυμία για ακύρωση ή αλλαγή της κράτησης», εξηγεί ο DRV.

Μετά τη μετάλλαξη Δέλτα ήρθε και το κύμα πυρκαγιών και ειδικά η πύρινη απειλή στην Ολυμπία, αλλά και σε εμβληματικούς προορισμούς, όπως η Κως και η Ρόδος, να προσθέσει άλλο έναν πονοκέφαλο στη βιομηχανία του τουρισμού, στην πιο κρίσιμή του στιγμή. Ωστόσο, στα πολύ τουριστικά μέρη, όπως στην Κω και τη Ρόδο, οι φωτιές σταμάτησαν γρήγορα και συνεπώς ο αντίκτυπος μετριάστηκε.

Σε εγρήγορση

Πάντως σε κάθε περίπτωση ο κόσμος του τουρισμού βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς ο Αύγουστος είναι κρίσιμος μήνας. Ουσιαστικά ο τουρισμός αντιμετωπίζει δύο μέτωπα, το υγειονομικό και τις πυρκαγιές, που απαιτούν διαχείριση. Το μέτωπο των πυρκαγιών φαίνεται να υποχωρεί. Όμως το υγειονομικό μέτωπο είναι μονίμως ανοικτό, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα επιμένει.

Πάντως η ζήτηση εξακολουθεί να είναι υψηλή. Σαφή εικόνα για τη ζήτηση των ελληνικών προορισμών δίνουν τα στοιχεία του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού Οργανισμού στον κόσμο, του ομίλου TUI. Για τους πελάτες της TUI στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ισπανικοί και ελληνικοί προορισμοί έχουν τη μεγαλύτερη προτίμηση. Στην πρώτη θέση του βάθρου είναι η Μαγιόρκα, ακολουθεί η Ρόδος και στην τρίτη θέση είναι η Ίμπιζα. Ακόμα υψηλότερα είναι οι ελληνικοί προορισμοί στις προτιμήσεις των τουριστών από τις σκανδιναβικές χώρες. Πρώτη έρχεται η Ρόδος, δεύτερη η Κρήτη και τρίτη η Μαγιόρκα. Τέλος, και στο Βέλγιο κυριαρχούν η Μαγιόρκα, η Τενερίφη και η Ρόδος.

Ανάλογη είναι η εικόνα που δίνει η βρετανική σελίδα Icelolly.com. Οι 9 πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι η Τενερίφη, η Μαγιόρκα, τα Γκραν Κανάρια, η Λανθαρότη, η Μάλτα, η Ρόδος, η Κόστα Μπλάνκα, το Algarve και η Αττάλεια. Συνολικά στη χώρα μας πάντως, αν και καταγράφονται πολλαπλές ταχύτητες για πολλούς προορισμούς, ο Ιούλιος έκλεισε ικανοποιητικά και οι προσδοκίες για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο είναι ακόμα καλύτερες

 

Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr