Τουρισμός

1.130 πτήσεις τσάρτερ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο “Διαγόρας” της Ρόδου

Ιδιαίτερα υψηλά νούμερα αναμένεται να καταγράψει και ο Οκτώβριος σε ό,τι αφορά στην τουριστική κίνηση της Ρόδου καθώς το τουριστικό ρεύμα εξακολουθεί να κινείται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα επιβεβαιώνοντας ότι η σεζόν οδεύει προς επιμήκυνση.

Αν εξαιρέσει κανείς τις πτήσεις από το Ισραήλ που σταμάτησαν λόγω των συγκρούσεων στη χώρα, οι υπόλοιπες διεξάγονται κανονικά και ειδικά από τη Μεγάλη Βρετανία, όπως φαίνεται από την καταγραφή των στοιχείων, με αποτέλεσμα οι Άγγλοι τουρίστες να είναι στην πρώτη θέση της κατάταξης και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τους Γερμανούς βρίσκονται στη δεύτερη θέση.

H καλή πορεία της σεζόν αποτυπώνεται στα στοιχεία της κίνησης που καταγράφει το αεροδρόμιο της Ρόδου, σύμφωνα με τα οποία, τις πρώτες 15 μέρες του μήνα που διανύουμε προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» συνολικά 1.130 πτήσεις τσάρτερ με τις οποίες έφτασαν στο νησί μας περίπου 170.000 τουρίστες. Με τις ίδιες πτήσεις αναχώρησαν για την πατρίδα τους περίπου 197.000 τουρίστες.

Όπως εκτιμάται λοιπόν, και ο Οκτώβριος θα είναι μήνας με αρκετούς τουρίστες στο νησί, όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια άλλωστε, κάτι στο οποίο βοηθά και ο καλός καιρός που θυμίζει καλοκαίρι παρά φθινόπωρο.

Όσο περνούν οι μέρες, θα παρατηρείται μία φυσιολογική σταδιακή μείωση του αριθμού των αφιχθέντων επισκεπτών, μέχρι και σχεδόν τα μέσα Νοεμβρίου όταν θα σταματήσουν οι πτήσεις, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα διαρκέσει η φετινή σεζόν.

Το επτάμηνο
Σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα κινείται πλέον και το επτάμηνο της τουριστικής κίνησης στη Ρόδο, το οποίο ξεπέρασε τα δεδομένα της περσινής χρονιάς και κατέγραψε και μία μικρή αύξηση. Με βάση αυτά τα δεδομένα και την ικανοποιητική κίνηση του Οκτωβρίου, στην οποία θα προστεθεί και η όποια κίνηση του Νοεμβρίου, το 2023 θα μας αποχαιρετίσει με αφίξεις τουριστών που θα ξεπεράσουν τα 2,5 εκατομμύρια.

Ειδικότερα από τη μέρα που άνοιξε η τουριστική σεζόν του 2023 στο νησί μας μέχρι και το τέλος του προηγούμενου μήνα ήρθαν με πτήσεις τσάρτερ στη Ρόδο συνολικά 2.359.470 επισκέπτες. Πρόκειται για στοιχεία που κατέγραψε η Fraport Greece από τον Μάρτιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο για το αεροδρόμιο «Διαγόρας» και τα οποία, αν συγκριθούν με τα αντίστοιχα στοιχεία της κίνησης για το έτος 2022 την καλύτερη τουριστική σεζόν για τον προορισμό μας, δείχνουν ότι υπάρχει μία αύξηση σε ποσοστό 2,28%.

Ειδικότερα από τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς προκύπτει ότι επισκέφθηκαν τη Ρόδο το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο συνολικά 2.305.649 τουρίστες, αναδεικνύοντας ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες το 2023 ως την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών με 53.821 περισσότερους τουρίστες.

Πιο συγκεκριμένα, η φετινή τουριστική σεζόν στη Ρόδο εξελίσσεται μέχρι τώρα ως εξής:
– Μάρτιος: 10.850 τουρίστες
– Απρίλιος: 144.303 τουρίστες
– Μάιος: 325.681 τουρίστες
– Ιούνιος: 451.644 τουρίστες
– Ιούλιος: 481.057 τουρίστες
– Αύγουστος: 509.344 τουρίστες
– Σεπτέμβριος: 436.591 τουρίστες

Την περσινή χρονιά η κίνηση το αντίστοιχο διάστημα είχε ως εξής:
– Μάρτιος: 3.876 τουρίστες
– Απρίλιος: 111.057 τουρίστες
– Μάιος : 298.134 τουρίστες
– Ιούνιος: 432.063 τουρίστες
– Ιούλιος: 542.361 τουρίστες
– Αύγουστος: 508.475 τουρίστες
– Σεπτέμβριος: 409.683 τουρίστες

Μετά λοιπόν από τα όσα δυσάρεστα σημειώθηκαν με τη μεγάλη φωτιά η οποία έβαλε… φρένο στην εξέλιξη της τουριστικής περιόδου φέτος στο νησί μας, η σταδιακή ανάκαμψη είναι γεγονός. Όπως θυμούνται όλοι, τα πράγματα στο τέλος του Ιουλίου ήταν πολύ δύσκολα και το νησί είχε σχεδόν αδειάσει, τόσο γιατί πολλοί επισκέπτες μας αναχώρησαν εσπευσμένα για την πατρίδα τους εκείνο το διάστημα, όσο και γιατί για αρκετές μέρες και όσο διαρκούσε η φωτιά οι πτήσεις είχαν ανασταλεί.

Έχοντας περάσει όμως αυτό το κρίσιμο διάστημα, η εικόνα άρχισε σταδιακά ν’ αλλάζει κι αυτό φαίνεται από τα στοιχεία του αεροδρομίου, επιβεβαιώνοντας όλα όσα είχαν υπογραμμίσει οι τουριστικοί επιχειρηματίες πρόσφατα και συγκεκριμένα, ότι η κατάσταση θ’ αρχίσει να βελτιώνεται, κάτι που τελικά κι έγινε.

Ο κ. Μαρκόπουλος
Στην πορεία της τουριστικής σεζόν, στις Αυτοδιοικητικές εκλογές και στη συνεργασία των ξενοδόχων με τους αυτοδιοικητικούς στον Α’ και τον Β’ βαθμό, στον φόρο διανυκτέρευσης που τον βρίσκει κάθετα αντίθετο και στην προετοιμασία για την επόμενη τουριστική χρονιά, αναφέρθηκε μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος.

«Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας σε όλα τα επίπεδα. Τον Οκτώβριο έχουμε το κλείσιμο της σεζόν και τον προγραμματισμό για τον χειμώνα. Είναι ένας ωραίος μήνας, μας γεμίζει με πράγματα για την επόμενη χρονιά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των πρόσφατων Αυτοδιοικητικών εκλογών στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον δήμο Ρόδου, ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι «με οποιαδήποτε ηγεσία στην Τ.Α. έχουμε καθήκον ως ΕΞΡ να συνεργασθούμε για το καλό του τόπου», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην άριστη συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, λέγοντας ότι «τον παραδέχονται και οι άλλοι περιφερειάρχες και είμαστε στο πλευρό του», όπως επίσης και στον νυν δήμαρχο Αντώνη Β. Καμπουράκη (ο οποίος προέρχεται από τα σπλάχνα του ξενοδοχειακού κλάδου και έχει διατελέσει επί σειρά ετών πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου).

«Με τον δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη είχαμε σίγουρα μία ιδιαίτερη σχέση, αλλά και ο Αλέξανδρος Κολιάδης είναι άνθρωπος του Τουρισμού (ξεναγός στο επάγγελμα). Είχα συνεργασθεί για 3 χρόνια με τον κ. Κολιάδη στον ΠΡΟΤΟΥΡ. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία για το καλό του τόπου. Ο Τουρισμός πρέπει να είναι στην προτεραιότητα της ατζέντας τους», σημείωσε σχετικά.

Ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε και στην αύξηση του φόρου διανυκτέρευσης, με το οποίο είναι κάθετα αντίθετος, λέγοντας ότι «πρέπει να πιέσουμε και να το ξαναδούμε, γιατί θα είναι ένα πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα του νησιού μας. Αφαιρούνται 50-60 εκατομμύρια από το φιλοδώρημα των εργαζομένων κ.λπ. Έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στο ζήτημα αυτό».

Για τις συνέπειες από τον πόλεμο στο Ισραήλ, επισήμανε ότι οι οικονομικές-τουριστικές συνέπειες θα επηρεάσουν και την περιοχή μας, αφού «Η αγορά του Ισραήλ συντηρεί πάρα πολλές περιοχές της χώρας μας (εστίαση, διασκέδαση και ψυχαγωγία, αγορές κ.λπ.) και αυτό είναι ένα πλήγμα».

Ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε και στην επιτυχία του Γιάννη Χατζή, που εξελέγη πρώτος στις πρόσφατες εκλογές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για την ανάδειξη νέας Διοίκησης, συγχαίροντάς τον.

Για την τουριστική σεζόν που βαίνει προς την ολοκλήρωσή της για το 2023, ο κ. Μαρκόπουλος επισήμανε ότι «Ο προορισμός έχει δύο εβδομάδες μπροστά του, πρώτα κλείνουν τα ξενοδοχεία στη Νότια Ρόδο, μετά στα Κολύμπια και στη συνέχεια το βόρειο τρίγωνο με παράταση της σεζόν στα ξενοδοχεία της πόλης.

Η φετινή χρονιά στον Τουρισμό και η επαναφορά μετά την κρίση με τις πυρκαγιές του Ιουλίου, σίγουρα θα διδάσκεται τα επόμενα χρόνια στα Πανεπιστήμια, για το πώς όλη η κοινωνία με τη συνεργασία όλων των φορέων κατάφερε να επαναφέρει τον Τουρισμό άμεσα», είπε καταλήγοντας.

 

 

Με πληροφορίες από  Ροδιακή και RealVoice

Φωτο  P.Cheimonettos