Airbnb Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις
Οικονομία

Airbnb : Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και τσουχτερά πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για αδήλωτα εισοδήματα

Ηλεκτρονική επίθεση για τον εντοπισμό φορολογούμενων που κρύβουν από την εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων εξαπολύει η ΑΑΔΕ με μπαράζ διασταυρώσεων και ελέγχων. Στο ηλεκτρονικό ραντάρ της ΑΑΔΕ βρίσκονται τα στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com, HomeAway.

Η ΑΑΔΕ, με τη βοήθεια των ελεγκτών του υπουργείου Τουρισμού και της Οικονομικής Αστυνομίας, αναζητά  αδήλωτα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι τη χρυσή εποχή του Airbnb,  τη διετία 2018 – 2019. Οσοι εντοπιστούν να ενοικιάζουν ακίνητα χωρίς να τα έχουν δηλώσει στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου από 5.000 έως 20.000 ευρώ.

Με νέα απόφασή του, ο  επικεφαλής τη ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δίνει εντολές για τις διασταυρώσεις που καλούνται να «τρέξουν» οι ελεγκτές στα ακίνητα τύπου Airbnb και την επιβολή των προστίμων. Όπως ορίζεται στην απόφαση  για την πρώτη παράβαση το πρόστιμο ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, διπλασιάζεται  για όσους εντοπιστούν μέσα σε ένα έτος με τις ίδιες παραβάσεις και μπορεί να φθάσει και τις 20.000 ευρώ για κάθε νέα ίδια παράβαση ενώ οι παραβάτες θα καλούνται από την εφορία να δώσουν εξηγήσεις.

Οι οδηγίες Πιτσιλή

Συγκεκριμένα, οι οδηγίες του επικεφαλής της ΑΑΔΕ είναι οι εξής:

1.            Για τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των στοιχείων θα χρησιμοποιείται κάθε πρόσφορο μέσο ή και μικτά συνεργεία ελέγχου που μπορεί να αποτελούνται από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ  και του υπουργείου Τουρισμού ενώ μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

2.            Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής της.

3.            Η διαπίστωση των παραβάσεων μπορεί να βεβαιώνεται και με ηλεκτρονική καταγραφή (σε μορφή αρχείου .avi ή .mp4), με τη χρήση λογισμικού καταγραφής οθόνης, της περιήγησης στην ανάρτηση ακινήτου σε ιστότοπο ψηφιακής πλατφόρμας.

4.            Ο ελεγκτικός μηχανισμός επιβεβαιώνει την ιδιότητα του προσώπου που εμφανίζεται ως «Διαχειριστής» αξιοποιώντας τα δεδομένα του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», του περιουσιολογίου Ε9.

5.            Ο φορολογούμενος καλείται εντός 10 ημερών προς ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να διατυπώσει τις απόψεις του σχετικά με την επιβολή του προστίμου.

6.            Το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
7.            Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.

8.            Από την διαπίστωση της παράβασης, ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.

9.            Σε περίπτωση που διαπιστώνεται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.